Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Alarmantan podatak: Djeca do 10. godine života pojedu količinu šećera za 18-godišnjaka!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Britanska agencija Public Health England (PHE) objavila je alarmantan podatak prema kojem je prosječno 10-godišnje dijete, do svoje navršene desete godine, pojelo količinu šećera koja je zdravstveno dopuštena za osobu od 18 godina.

Dakle, u 10 godina života, današnja djeca pojedu gotovo dvostruku količinu šećera od one koja je zdravstveno preporučena. Naravno, to ima značajan negativan utjecaj na zdravlje djece i razvoj pretilosti, ali i svih drugih bolesti koje su s njome povezane, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i sl.

pretilost

Preko 32 grama šećera na dan!

Prema rezultatima studije koju je PHE objavila, preporučena količina šećera za djecu od 4 do 10 godina je 20-24 grama, a količina koju oni unose se procjenjuje na 32 grama i više na dan.

Čak trećina djece stare 10 godina je pretilo, a čak 4,2 posto je ekstremno pretilo. Pretila djeca u vrlo visokom postotku učestalosti postaju pretile odrasle osobe, a pretilost se u njihovom slučaju direktno povezuje sa srčanim i moždanim udarom te dijabetesom tipa 2.

Povodom ovih alarmantnih rezultata provedene studije, britansko ministarstvo zdravlja provodi kampanju o osvještavanju javnosti o važnosti smanjenja unosa šećera, pa se ističe važnost čitanja deklaracija na proizvodima i odabira namirnica sa smanjenim udjelom šećera.

„Djeca konzumiraju sve veće količine šećera, svaki dan, no odgovornost ovdje leži gotovo isključivo na roditeljima. Bitno je osvijestiti izbor između loših i zdravijih namirnica u svim obrocima, u danu. Na taj način djeca stječu zdravije prehrambene navike, ali i čine veliki korak za svoje zdravlje, za cijeli život“, ističu autori studije.

pretilost

Pretilost u Hrvatskoj

Prema podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj 57,4 posto odraslih i 34,9 posto djece ima prekomjernu težinu.

U Hrvatskoj, što je u skladu s europskim prosjekom, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu (57,4 posto), od čega se debelima smatra 18,7 posto stanovnika. Muškarci su značajnije deblji od žena – njih 20,8 posto u odnosu na 16,8 posto žena, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema dostupnim podacima iz 2015. godine, 34,9 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega se debelima smatra 14 posto djece. Među njima je više dječaka - 17,2 posto, te 10,7 posto djevojčica.

Alarmantan je podatak da se proteklih 13 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto, upozoravaju u HZJZ-u.

pretilost

Pretilost u Europi

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1,9 milijarde odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, od čega njih 650 milijuna ima debljinu, 11 posto muškaraca i 15 posto žena.

Više od polovice odraslog stanovništva Europe, njih 51,6 posto ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega ih je 15,9 posto debelo. Najmanje muškaraca i žena s debljinom živi u Rumunjskoj, oko 9 posto, a najviše na Malti, 26 posto.

Objavljeno 14.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!