Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Alarmantan podatak: Djeca do 10. godine života pojedu količinu šećera za 18-godišnjaka!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Britanska agencija Public Health England (PHE) objavila je alarmantan podatak prema kojem je prosječno 10-godišnje dijete, do svoje navršene desete godine, pojelo količinu šećera koja je zdravstveno dopuštena za osobu od 18 godina.

Dakle, u 10 godina života, današnja djeca pojedu gotovo dvostruku količinu šećera od one koja je zdravstveno preporučena. Naravno, to ima značajan negativan utjecaj na zdravlje djece i razvoj pretilosti, ali i svih drugih bolesti koje su s njome povezane, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i sl.

pretilost

Preko 32 grama šećera na dan!

Prema rezultatima studije koju je PHE objavila, preporučena količina šećera za djecu od 4 do 10 godina je 20-24 grama, a količina koju oni unose se procjenjuje na 32 grama i više na dan.

Čak trećina djece stare 10 godina je pretilo, a čak 4,2 posto je ekstremno pretilo. Pretila djeca u vrlo visokom postotku učestalosti postaju pretile odrasle osobe, a pretilost se u njihovom slučaju direktno povezuje sa srčanim i moždanim udarom te dijabetesom tipa 2.

Povodom ovih alarmantnih rezultata provedene studije, britansko ministarstvo zdravlja provodi kampanju o osvještavanju javnosti o važnosti smanjenja unosa šećera, pa se ističe važnost čitanja deklaracija na proizvodima i odabira namirnica sa smanjenim udjelom šećera.

„Djeca konzumiraju sve veće količine šećera, svaki dan, no odgovornost ovdje leži gotovo isključivo na roditeljima. Bitno je osvijestiti izbor između loših i zdravijih namirnica u svim obrocima, u danu. Na taj način djeca stječu zdravije prehrambene navike, ali i čine veliki korak za svoje zdravlje, za cijeli život“, ističu autori studije.

pretilost

Pretilost u Hrvatskoj

Prema podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj 57,4 posto odraslih i 34,9 posto djece ima prekomjernu težinu.

U Hrvatskoj, što je u skladu s europskim prosjekom, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu (57,4 posto), od čega se debelima smatra 18,7 posto stanovnika. Muškarci su značajnije deblji od žena – njih 20,8 posto u odnosu na 16,8 posto žena, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema dostupnim podacima iz 2015. godine, 34,9 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega se debelima smatra 14 posto djece. Među njima je više dječaka - 17,2 posto, te 10,7 posto djevojčica.

Alarmantan je podatak da se proteklih 13 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto, upozoravaju u HZJZ-u.

pretilost

Pretilost u Europi

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1,9 milijarde odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, od čega njih 650 milijuna ima debljinu, 11 posto muškaraca i 15 posto žena.

Više od polovice odraslog stanovništva Europe, njih 51,6 posto ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega ih je 15,9 posto debelo. Najmanje muškaraca i žena s debljinom živi u Rumunjskoj, oko 9 posto, a najviše na Malti, 26 posto.

Objavljeno 14.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!