Za istinske sladokusce: 3 vrhunske slastice koje ćete obožavati!

Image

Donosimo vam tri izvrsna recepta za pripremu slastica koje ćete obožavati, bez obzira pazite li što jedete ili prehrani pristupate slobodnije. Sva tri recepta su iznimno jednostavna za pripremu, a u njima će uživati svi kojima ih pripremite, koliko god izbirljivi bili!

Čokoladni quinoa keksići bez pečenja

Quinoa je pseudožitarica koju jednostavno obožavamo. Neutralnog je okusa, sadrži visok udio proteina, vitamina i minerala, a toliko je svestrana da se od nje mogu pripremiti najrazličitija jela - od slanih do slatkih. Ovoga puta igra glavnu ulogu u ovim krasnim, nekonvencionalnim čokoladnim “keksićima”, za koje nećete morati paliti pećnicu, a ni potrošiti više od pola sata za njihovu pripremu.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 20-tak keksića):

  • 90 g dmBio quinoe
  • 50 g dmBio ulja kokosa
  • 50 g dmBio javorovog sirupa
  • 30 g kakaa
  • 70 g dmBio paste od smeđeg badema
  • 60-70 g dmBio čipsa od kokosa, sitno sjeckanog

Priprema:

  1. Quinou skuhati prema uputi s pakiranja. Zatim je ocijediti, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dodatno ocijedi (možete ju i rukama stisnuti da sav višak tekućine ode). Ostavite je da se prohladi.
  2. U lončiću otopiti kokosovo ulje, javorov sirup i kakao. Maknuti s vatre, dodati pastu od badema i sve pomiješati.
  3. Dodati kuhanu i ohlađenu quinou te usitnjeni kokosov čips. Dobro promiješati pa staviti u hladnjak na oko 30-45 minuta da se smjesa stisne kako bi se mogla oblikovati. Ukoliko je smjesa premekana, dodati još malo sjeckanog kokosovog čipsa.
  4. Pomoću male žličice i/ili žlice za sladoled vaditi smjesu na dasku obloženu papirom za pečenje i oblikovati keksiće tj. zalogajčiće. Posuti ih s još malo sjeckanog kokosovog čipsa.
  5. Staviti u zamrzivač na 30 minuta, a dalje ih možete držati u kutiji u hladnjaku i poslužiti po želji.

quinoa keksici

Čokoladni muffini s chia sjemenkama

Popularnost chia sjemenki ne jenjava, što je razumljivo s obzirom da se radi o tzv. “superhrani” -  minijaturnim zrncima velike nutritivne vrijednosti, punima vitamina i minerala.

Njihova raznovrsnost što se tiče upotrebe u raznim jelima je itekako šarolika - mi ih rabimo za pripremu najfinijih chia pudinga, kao dodatak zobenim kašicama i salatama, a ovoga puta i u odličnoj čokoladnoj kombinaciji u obliku ovih zdravih muffina.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 10-12 muffina):

  • 80 g dmBio integralnog brašna od pira
  • 1 žličica dmBio praška za pecivo
  • 1/2 žličice dmBio bourbon vanilije mljevene
  • 40 g kakaa
  • 30 g dmBio chia sjemenki
  • 4 jaja
  • 105 g otopljenog i prohlađenog dmBio ulja kokosa
  • 1-2 žlice stevije
  • 150 ml dmBio kokosovog mlijeka
  • 80 g dmBio fine gorke čokolade

Priprema:

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, mljevenu bourbon vaniliju, kakao i chia sjemenke.
  2. U drugoj zdjeli pjenjačom pomiješajte mokre sastojke: jaja, otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje, steviju i kokosovo mlijeko - dok se dobro ne poveže.
  3. Povežite suhe i mokre sastojke, miješajući tek toliko da se povežu. Dodajte i čokoladu sjeckanu na kockice te umiješajte žlicom ili kuhačom.
  4. Smjesu rasporedite u kalupe za pečenje muffina obložene papirićima ili, još bolje, silikonskim modlicama, pa pecite na 180°C oko 15-20 minuta, pazeći da ih ne prepečete. (provjeriti čačkalicom koja može izaći još mrvicu “zamusana” čokoladom).
  5. Prije vađenja muffina iz kalupa, ostavite ih 10-tak minuta da odstoje.

cokoladni muffini

Keksići s cimetom i đumbirom

Zdrave, hrskave slastice od pirovog brašna i kokosovog ulja, obogaćene divnim aromama cimeta i đumbira. Idealno za grickanje, uz šalicu toplog čaja.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 30-ak keksića):

  • 250 g dmBio integralnog brašno od pira
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 paketića dmBio praška za pecivo
  • 140 g dmBio ulja kokosa, sobne temperature
  • 2 žlica dmBio kokosovog šećera
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice dmBio meda od bagrema

Dekoracija:

  • 40 g dmBio fine gorke čokolade, otopljene
  • Malo mljevenog đumbira

Priprema:

  1. U zdjeli pjenjačom izmiješajte suhe sastojke: pirovo brašno, prašak za pecivo, cimet i mljeveni đumbir.
  2. Omekšano ulje kokosa (sobne temperature) izmiksajte s kokosovim šećerom par minuta, tako da se šećer otopi. Dodajte žumanjak i med, te još kratko izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano sa začinima, te od svega umijesite kompaktno tijesto (ako je smjesa presuha, dodati malo zobenog mlijeka po potrebi).
  3. Tijesto izvaljati na radnoj površini posutoj s malo pirovog brašna, na debljinu od oko 5 mm. Pomoću kalupića za keksiće izrezati kekse i slagati ih s malim razmakom u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Kekse peći oko 8-10 minuta na 180°C. Ostaviti ih da se ohlade.
  4. Ohlađene keksiće prošarati po želji otopljenom tamnom čokoladom (koju stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, te joj odrežite mali vrh kako biste dobili čokoladnu “pisaljku”). Keksiće po želji pospite još i mljevenim đumbirom.
  5. Čuvajte ih u limenoj kutiji da zadrže svježinu, najbolji su kad malo odstoje.

keksici

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 14.01.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
9
0
Podijeli s prijateljima!