Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Alkohol se u organizmu pohranjuje u obliku masti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Alkohol utječe direktno na stanične membrane, te na stanični metabolizam. Tijelo preferira koristiti alkohol kao metaboličko gorivo i na taj način može spriječiti korištenje masti kao goriva. Korištenje masti kao goriva upravo je cilj svima koji su na dijeti i žele smanjiti količinu masnog tkiva. Pošto alkohol ima 7 kalorija/g (uz sve ostalo što je u piću), dosta doprinosi broju “praznih” kalorija koje će tijelo pohraniti u obliku masti.

Treba paziti da se zbog toga ne zanemari unos kvalitetnih namirnica bogatih proteinima koje su neophodne za optimizaciju rezultata treninga. Očito je da je sa bodybuilderskog gledišta konzumacija alkohola nepotrebna i štetna, naročito u periodu dok se radi na definiciji.

Osim navedenih efekata, konzumiranje alkohola uzrokuje hormonalne promjene koje uključuju smanjenu količinu testosterona, te povećanu pretvorbu testosterona i ostalih aromatizirajućih androgena u estrogen. To rezultira povećanim estrogenskim nivoima, koji pak potpomaže pohranjivanje masti, ginekomastiju i retenciju tekućine.

Naravno, treba napomenuti da alkohol, kratkoročno gledano, djeluje kao blagi diuretik, ali taj njegov dobar učinak daleko nadmašuju dugoročni loši učinci. Osim toga, alkohol loše utječe i na imunološki sustav.

Alkohol može iscrpsti rezerve nekih bitnih minerala (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), koji su bitni za mišićne kontrakcije, relaksaciju i rast. Da i ne spominjemo da dugoročno korištenje alkohola dovodi do ovisnosti (alkoholizma), naglih promjena raspoloženja koje mogu dovesti do problema s okolinom (od zakonskih, do raspada veza i sl.), smanjenog libida i impotencije, problema s jetrima i krvožilnim sustavom.

Iz ovog se teksta jasno može zaključiti da alkohol nije namirnica koja spada u prehranu jednog bodybuildera. Bodybuilderi koji uzimaju preparate s jakim androgenim i anaboličkim svojstvima moraju se OBAVEZNO kloniti alkohola za vrijeme ciklusa, zbog dodatnog opterećenja na jetra i povećane sposobnosti aromatizacije.

S druge strane, u današnjem je društvu konzumiranje alkohola (često u neumjerenim količinama), na žalost, potpuno normalna pojava. Izbor je vaš – da li ćete plivati uz struju ili protiv nje? U ovom je slučaju bolje biti u manjini, a gore navedeni efekti alkohola bi vam mogli pomoći da se odlučite.

Objavljeno 10.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!