Bučine sjemenke (sjemenke bundeve)

Zbog svoje iznimno visoke nutritivne vrijednosti trebale bi biti dio redovnog jelovnika svakoga tko brine o zdravlju i pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Vidi sve recepte

Bučine sjemenke (sjemenke bundeve, golice) su plosnate, tamnozelene sjemenke koje se nalaze unutar bijele ljuskice, a koje je moguće kupiti oljuštene ili u ljusci te neslane ili posoljene.

Zbog svoje iznimno visoke nutritivne vrijednosti trebale bi biti dio redovnog jelovnika svakoga tko brine o zdravlju i pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Nutritivna vrijednost sjemenki bundeve:

U 100 grama sjemenki bundeve nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 446 kalorija
  • Ugljikohidrati: 54 grama
  • Od toga vlakna: 18 grama
  • Proteini: 19 grama
  • Masti: 19 grama

Od mikronutrijenata bučine sjemenke su izvrstan izvor cinka, mangana, fosfora, magnezija, bakra i željeza. Najveća koncentracija cinka se nalazi u tankoj opni koja sjemenku dijeli od ljuske, koja najčešće pukne pri vađenju iz ljuske, pa nutricionisti savjetuju da se bundevine sjemenke jedu cijele – s ljuskom.

Osim toga, golice su bogate vitaminom E koji djeluje kao snažan antioksidans koji čuva od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Uz njega, nalazimo i fenole i fitonutrijente koji imaju jednako zaštitno djelovanje.

Sjemenke bundeve su bogate omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i omega-6.

Sjemenke bundeve imaju niz antimikrobnih učinaka, uključujući i antigljivične i antivirusne osobine te povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola i reguliraju razinu krvnog tlaka.

1 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom