VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

B1 - vitamin koji manjka mnogima koji loše jedu i piju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tiamin, poznat i kao vitamin B1 jedan je od ključnih vitamina u metabolizmu energije i glukoze. B1 je topiv u vodi, a najveće količine nalazimo u skeletnim mišićima te mozgu, srcu, jetri i bubrezima.

Kao dodatak prehrani, vitamin B1 se najčešće uzima u sklopu nekog B-kompleks pripravka. Naime, najčešće oni sadržavaju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina) i B12 i (cijanokobalamin).

vitamin b1

Manjak vitamina B1

Budući da je prehrana suvremenog zapadnjaka često bazirana na jako velikim količinama jednostavnih, brzih ugljikohidrata, koji se u tijelu pretvaraju u glukozu, u organizmu se automatski stvara potreba za povećanim količinama ovog vitamina, a što posljedično dovodi do njegovog manjka. Stoga, čest je slučaj manjka vitamina B1 kod osoba s povišenim razinama glukoze u krvi.

Također, manjak je zamijećen kod osoba koje boluju od alkoholizma. No, manjak tiamina zbog povišene glukoze i onaj u slučaju alkoholizma događaju se na različite načine: kod alkoholizma se jako male doze tiamina uspijevaju apsorbirati, dok se kod povišenog šećera u krvi povećava stopa eliminacije tiamina iz organizma urinom.

Osim navedenih, deficijencija tiamina se bilježi i kod osoba koje pate od pretilosti: čak 15-30% pretilih osoba. Studija koju su proveli Kerns i suradnici pokazala je da je manjak B1 čest kod pretilih osoba, što se povezuje kako s visokim šećerom u krvi, tako i s prehranom kojom dominiraju prerađevine i zasićene masne kiseline u kojima nema ovog vitamina.

Manjak vitamina B1 u organizmu izaziva stanje, odnosno bolest, koje se naziva beri-beri. Naime, manjak vitamina B1 uzročnik je ovog neurološkog i kardiovaskularnog poremećaja koji je čest na Dalekom istoku u kojem je riža dominantan izvor ugljikohidrata u prehrani, a koja sadrži B1 u jako malim količinama. Oštećenja koje izaziva bolest su najčešće bol u udovima i promjene u boji kože.

No, manjak vitamina B1 može se prepoznati i prije razvoja beri-berija. Naime, prvi znakovi manjka ovog vitamina očituju se kroz sporu probavu i stvaranje većih količina mliječne kiseline, što rezultira otežanom disanjem, ali i oštećenjima srčanog mišića.

Simptomi beri-berija su lako i brzo umaranje, nedostatak apetita, razdražljivost, otežano pamćenje i loša koncentracija.

beri beri

Kada uzimati B1?

Osim u navedenim situacijama u kojima dolazi do deficijencije vitamina B1, ovaj vitamin se koristi za probavne smetnje, uključujući slab apetit, ulcerozni kolitis i proljev.

Dodatno, B1 se u nekim situacijama koristi kod oboljelih od AIDS-a jer potiče imunološki sustav, ali i za dijabetičku bol, srčane bolesti, alkoholizam, starenje, vrstu oštećenja mozga nazvanog cerebelarni sindrom, čireve, probleme s vidom kao što su katarakta i glaukom, bolest kretanja i poboljšanje sportske izvedbe. Druge namjene uključuju prevenciju raka grlića maternice i napredovanje bolesti bubrega u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Neki koriste tiamin za održavanje pozitivnog mentalnog stava, jačanje sposobnosti učenja, povećanje razine energije, borbu protiv stresa i sprečavanje gubitka pamćenja, uključujući Alzheimerovu bolest.

Vitamin B1 i kardiovaskularno zdravlje

Nekoliko je studija proučavalo utjecaj vitamina B1 na povišen krvni tlak. Smatra se da postoji i dodatna veza s hiperglikemijom (visoki šećer u krvi) budući da povišena razina glukoze u krvi povećava eliminaciju tiamina u mokraći, a jedno ispitivanje provedeno na osobama s cirozom jetre otkrilo je da je poboljšanje razine tiamina značajno pomoglo i normalizaciji razine glukoze i krvnog tlaka, ističe Depeint u svojoj studiji.

vitamin b1

Gdje pronalazimo vitamin B1 u hrani?

Tiamin je prisutan u nemasnoj svinjetini i drugim mesnim proizvodima, pšeničnim klicama, jetri i drugim organima, peradi, jajima, ribi, grahu i grašku, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Mliječni proizvodi, voće i povrće nisu dobri izvori.

Tijekom kuhanja ili druge toplinske obrade hrane dolazi do značajnih gubitaka ovog vitamina. Dodatno, polifenolni spojevi u kavi i čaju mogu inaktivirati tiamin, tako da učestala konzumacija tih pića može ugroziti status tiamina u organizmu.

Preporučene doze vitamina B1

Za odrasle osobe s nešto nižim razinama tiamina u tijelu (blagi nedostatak tiamina) uobičajena doza tiamina je 5-30 mg dnevno ili u jednoj dozi ili podijeljenim dozama tijekom jednog mjeseca. Tipična doza za teški nedostatak može biti do 300 mg dnevno.

Za smanjenje rizika od dobivanja katarakte preporučeni dnevni unos je od oko 10 mg tiamina.

Kao dodatak prehrani u odraslih, obično se koristi 1-2 mg tiamina dnevno. Preporučeni dnevni unos tiamina je kako slijedi:

 • dojenčad 0-6 mjeseci, 0,2 mg;
 • dojenčad 7-12 mjeseci, 0,3 mg;
 • djeca 1-3 godine, 0,5 mg;
 • djeca 4-8 godina, 0,6 mg;
 • dječaci 9-13 godina, 0,9 mg;
 • muškarci od 14 godina i stariji, 1,2 mg;
 • djevojčice 9-13 godina, 0,9 mg;
 • žene 14-18 godina, 1 mg;
 • žene starije od 18 godina, 1,1 mg;
 • trudnice, 1,4 mg; i
 • dojilje, 1,5 mg.

vitamin b1

Reference:

 1. Depeint F, et al. Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chem Biol Interact. (2006)
 2. Kerns, JC. Arundel, C. Chawla, LS. Thiamin deficiency in people with obesity. Adv Nutr. (2015)

Objavljeno 04.01.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!