VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako ketogena dijeta utječe na zdravlje žena koje vježbaju?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ketogena dijeta i dalje je najtraženiji i najpopularniji plan prehrane mnogih koji se bore s viškom kilograma, ali i onih koji smatraju ketogenu prehranu optimalnim načinom prehrane, bez obzira je li im cilj mršavljenje ili održavanje tjelesne težine.

Ketogena dijeta funkcionira tako da svođenjem unosa ugljikohidrata na minimum i posljedičnim stvaranjem ketona, tjera tijelo da kao primarni izvor energije troši slobodne masne kiseline. No, niz je studija koji se bave utjecajem ketogene dijete na druge parametre, poput krvnoga tlaka, visceralnog masnog tkiva, mineralnog sadržaja u kostima te njegove gustoće.

keto

Kako ketogena dijeta utječe na zdravlje?

Studija koju su objavili Vargas-Molina i sur. bavila se upravo utjecajem ketogene dijete na te parametre, razinu krvnoga tlaka, visceralno masno tkivo te gustoću i mineralni sadržaj kostiju kod utreniranih žena.

Studija je uključila 21 žensku osobu koje su u periodu prije ispitivanja provele 8-tjedni program treninga snage, nakon 3-tjednog perioda prilagodbe i upoznavanja. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine, jednu koja je bila na ketogenoj dijeti i drugu koja je bila ne ne-ketogenoj prehrani (prehrani koja je sadržavala ugljikohidrate).

Promatrani zdravstveni parametri su izmjereni prije početka i po završetku provedbe studije. Krvni tlak izmjeren je digitalnim automatskim monitorom, dok su visceralno masno tkivo te gustoća i mineralni sadržaj kostiju izmjereni dvoenergetskom apsorpciometrijom X-zraka (denzitometrijom).

Ketogena dijeta pomaže regulirati krvni tlak i poboljšati gustoću kostiju

Došlo je do značajnog smanjenja sistoličkog krvnog tlaka kod ispitanica koje su bile na ketogenoj dijeti, a kod onih na ne-ketogenoj prehrani nije došlo do poboljšanja. Rezultati visceralnog masnog tkiva nisu pokazali promjene u obje skupine.

Kod skupine na ketogenoj dijeti je zabilježen mali povoljan učinak na gustoću minerala u kostima, dok kod osoba na ne-ketogenoj dijeti nije došlo do značajnih promjena.

keto

Koje su prednosti provedbe ketogene dijete?

Radi popularnosti diljem svijeta, ketogena dijeta je i značajno proučavana i stotine su studija koje se bave upravo utjecajem ketogene dijete na zdravlje (uz učinke u procesu mršavljenja). Među prednostima ketogene dijete studije ističu:

  • Doprinos regulaciji tjelesne težine
  • Poboljšanje zdravlja kože i doprinos smanjenju akni
  • Smanjenje rizika od nekih vrsta karcinoma
  • Pozitivan utjecaj na srčano zdravlje
  • Doprinos zdravlju mozga
  • Moguć pozitivan utjecaj na smanjenje učestalosti i intenziteta epileptičnih napada
  • Smanjenje simptoma sindroma policističnih jajnika

Zaključak

Osim što je dobar način regulacije tjelesne težine, ketogena dijeta u kombinaciji s treningom snage može pomoći i u poboljšanju zdravstvenih parametara i markera koji su proučavani u ovoj studiji.

Potvrđen je pozitivan utjecaj na regulaciju krvnoga tlaka i poboljšanje gustoće kostiju kod utreniranih žena koje provode trening snage. Uz sve navedeno, ketogena dijeta ima i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje, pa ne čudi njezina popularnost diljem svijeta.

keto

Reference:

Vargas-Molina, S, Carbone, L, Romance, R. et al. Effects of a low-carbohydrate ketogenic diet on health parameters in resistance-trained women. Eur J Appl Physiol (2021).

Objavljeno 21.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!