Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Sikavica - majka silimarina, najboljeg lijeka za toksičnu jetru!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sikavica je moćna biljka koja obiluje antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, a njeni ljekoviti učinci poznati su od davnina - točnije, više od 2000 godina. Ova bodljikava riznica blagotvornih sastojaka poznata je i kao obični oslobod ili osljebad.

sikavica

Porijeklo i povijesna uporaba sikavice

Pripada porodici Asteraceae, a raste kao jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka s lijepim crvenoljubičastim, a ponegdje i plavoljubičastim te rjeđe bijelim cvjetovima. Prve domovine sikavice bile su: južna Europa, južna Rusija, Mala Azija i srednja Afrika. Danas je široko rasprostranjena, a raste na sunčanim i kamenitim položajima, obrađenim tlima, uz putove u primorskim krajevima.

Njen intenzivni uzgoj i primjena u liječenju raznih tegoba započeli su još u srednjem vijeku, u Srednjoj Europi. Pretpostavlja se da se najprije upotrebljavala zajedno s medovinom kao sredstvo za povraćanje. Kasnije se destilat dobiven iz listova i sjemenki koristio protiv kuge, trovanja, vrućice, a u obliku obloga primjenjivala se kod bolesti jetre i nesvjestice.

U narodnoj medicini bila je lijek i za bolesti slezene, pomoć kod malarije, migrene, putne mučnine, proširenih vena te želučano-crijevnih i žučnih tegoba. Liječnici su je prepisivali i kod hepatitisa, masne jetre, kronične upale i ciroze jetre. Temelje primjene sikavice u terapiji jetrenih bolesti, zbog čega se i danas najviše koristi, postavio je liječnik Gottfried Rademacher u prvoj polovici 19. stoljeća, a sustavno ispitivanje mehanizama njezinog djelovanja i primjena u zdravstvu započeli su sredinom prošlog stoljeća.

sikavica

Sikavica i zaštita jetre

Suvremena znanost omogućila je detaljno ispitivanje njezinog farmakološkog učinka koji je istraživan u brojnim kliničkim studijama širom svijeta. Iako se mišljenja stručnjaka o djelotvornosti sastojaka sikavice znatno razlikuju, neosporna je činjenica da pripravci koji je sadrže, bez obzira na mehanizam djelovanja, pokazuju zaštitno djelovanje protiv višestrukih utjecaja koji štete jetri.

Stoga se sve više preporučuje primjena njezinog ploda i njegovog ekstrakta za terapiju toksičnih oštećenja jetre. Od biljke sikavice, njenog ploda, lišća i sjemenki danas se izrađuju razni dodaci prehrani, ekstrakti, puderi tinkture i biljni čajevi.

Poznato je da plod sikavice sadrži aktivan sastojak silimarin, za kojeg je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice te potiče njihov rast povećavajući razinu glutationa u jetri - najvažnijeg antioksidansa za zaštitu jetre kojeg redovito crpimo izloženošću velikim razinama stresa.

Isto tako, silimarin je snažan detoksifikator organizma s ulogom antioksidansa koji stanice brani od slobodnih radikala, te predstavlja dodatnu zaštitu od različitih bolesti i ozljeda, a osim toga ima i protuupalno djelovanje.

Osim silimarina kao glavnog ljekovitog sastojka, u plodu se nalaze i drugi aktivni sastojci – flavonolignani. Sjemenke bodljikave sikavice sadrže silimarin (silibin A i B, izo-silibin A i B, silikristin i silidianin), flavonoide (kvercetin i taksifolin), proteine i biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima.

sikavica

Kome je potrebna sikavica?

Čaj od ploda sikavice preporučuje se uzimati kod oštećene jetre uzrokovane teškim lijekovima, antibioticima te kontaminaciji teškim metalima u organizmu. Preporučuje se osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, dijabetičarima, a pomaže i u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. Također, pomaže kod mamurluka.

Dakle, zdravstveni benefiti sikavice su mnogostruki:

• štiti jetru (i pomaže u njenoj regeneraciji), mozak i bubrege od toksina,
• snižava šećer i kolesterol u krvi kod bolesnika s dijabetesom tip 2, a ujedno štiti i od kardiovaskularnih bolesti,
• spriječava nastanak žučnih kamenaca
• ublažava psorijazu zbog jakog protuupalnog učinka
• kod kronične bolesti jetre poboljšava apetit i smanjuje napetost u gornjem desnom dijelu trbuha.
• jača organizam, regulira probavu te pomaže kod zatvora

sikavica

Nuspojave korištenja sikavice

Moguće nuspojave su blage probavne smetnje kao što su proljev, grčevi i bol u trbuhu. U rijetkim slučajevima se javljaju alergijske reakcije, a posebno oprezne trebaju biti osobe koje su alergične na ambroziju, neven ili tratinčicu.

U korištenju preparata bodljikave sikavice oprezni trebaju biti dijabetičari jer korištenje preparata može dodatno sniziti šećer.

Ne preporučuje se upotreba ovih preparata osobama koje boluju od raka dojke, maternice ili jajnika. Također, primjena preparata ne preporučuje se trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina.

Sikavicu u kapsulama možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 06.09.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!