Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Klorela - kako može pomoći u mršavljenju?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prije nekoliko godina u središte pozornosti javnosti došle su namirnice koje se nazivaju superhranom. Radi se o namirnicama pronađenim u prirodi koje su nutritivno superiorne drugima. Prema svojem sastavu, superhrane su niskokalorične, a iznimno nutritivno bogate što ih svrstava među najmoćnije hrane na svijetu što se nutritivne vrijednosti tiče.

Superhrane su superioran izvor antioksidansa i esencijalnih nutrijenata koje ljudski organizam treba, a ne može proizvesti sam.

Redovitom konzumacijom superhrane, organizam izbacuje toksine i održava zdravlje, smanjuje tjelesnu težinu te uravnotežuje nivo minerala i vitamina u organizmu. Osim toga, redovit unos superhrane nadoknađuje manjak nutrijenata koji se uspijevaju unijeti klasičnom prehranom.

Među superhranom se nalazi i jedna morska alga koja je po svom kemijskom sastavu izrazito bogata – klorela!

klorela

Čisti organizam od teških metala

Porijeklom iz Tajvana i Japana, klorela je bogata proteinima, aminokiselinama, vitaminima B, C i E, beta-karotenom i mineralima (kalij, fosfor, biotin, magnezij) te klorofilom.

Posebice je poznata zbog svog detoksikacijskog učinka – klorela je najbolji izbor za čišćenje organizma od teških metala i toksina. Klorela se koristi za čišćenje organizma od nakupljene žive.

Naime, klorela u sebi sadrži fitonutrijente koji na sebe vežu otrove i teške metale i uklanja ih iz organizma. Studija provedena na Sveučilištu u Rusiji pokazalo je da klorela, osim što uklanja otrove iz tijela, smanjuje i oštećenja tkiva nastala nakon trovanja teškim metalima.

Prisutnost teških metala u organizmu povezuje se s nastankom većeg broja bolesti. Studija provedena u Japanu pokazala je da sve kancerogene stanice u sebi sadrže živu koja je također teški metal. Osim toga, istraživanja su potvrdila da su teški metali u organizmu povezani s nastankom Alzheimerove bolesti i demencije.

klorela

Jača imunitet i pomaže u mršavljenju

Osim toga klorela jača imunitet te ublažava upalne procese u organizmu, smanjuje kolesterol i sprečava bolesti krvnih žila. Naime, klorela dokazano snižava visok krvni tlak i pomaže u liječenju fibromialgije (izvanzglobni reumatizam).

Zbog svojeg nutritivnog sastava, klorela je dobar odabir za osobe koje žele skinuti višak kilograma – zbog visokog udjela proteina i vlakana stvara dugotrajan osjećaj sitosti te ubrzava probavu i metabolizam.

Studija provedena 2010. godine potvrdila je da klorela sadrži peptide imena klorela-11 koji sprječavaju nastanak upalnih procesa koje izazivaju lipopolisaharidi iz gram-negativnih bakterija.

Kao lijek, klorela se koristi za prevenciju karcinoma, smanjenje nuspojava zračenja, stimulaciju imunološkog sustava, poboljšanje odgovora na cjepivo protiv gripe, povećanje broja bijelih krvnih stanica (posebice u ljudi s HIV infekcijom ili karcinomom), sprječavanje prehlade te usporava proces starenja.

Osim toga, klorela se koristi za povećanje broja "dobrih" bakterija u crijevima kako bi se poboljšala probava te se koristi u liječenju čireva, kolitisa (upala crijeva), Crohnove bolesti i divertikulitisa (upala "džepića" uz stijenke crijeva).

Pomaže u crijevnim bolestima

Studije pokazuju pozitivne učinke koje klorela ima u prevenciji bolesti povezanih sa stresom ulkusa, liječenju zatvora, lošeg zadaha i hipertenzije.

Zbog bogatstva magnezija koji sadrži, klorela se koristi za promicanje mentalnog zdravlja. Klorela obiluje i klorofilom, zelenim pigmentom čija je molekularna struktura gotovo identična strukturi hemoglobina (krvni pigment koji prenosi kisik iz pluća u ostatak tijela) - s jednom malom razlikom: u hemoglobinu je središnji atom željezo, dok je u klorofilu to magnezij.

Unoseći klorofil, pomaže se organizmu u dopremanju kisika u mišiće što poboljšava cirkulaciju te pomaže boljem funkcioniranju organa. Osim toga, klorofil pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica, i vrlo brzo povećava energiju i zdravlje.

Ako se nanosi na kožu, klorela se koristi u liječenju kožnih čireva, osipa uzrokovanog zračenjem te spolno prenosive bolesti trihomonijaze.

klorela

Pozitivni učinci klorele:

  • uklanja otrove iz tijela
  • eliminira učinke štetnih zračenja
  • uravnotežuje rad hormona
  • pospješuje obnavljanje tkiva
  • potpomaže mršavljenju
  • ublažava tegobe PMS-a i menopauze
  • liječi čireve
  • regulira rad probavnog sustava
  • poboljšava krvnu sliku
  • jača imunitet
  • uklanja loš zadah
  • uravnotežuje krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi
  • sprječava kardiovaskularne bolesti
  • smanjuje astmatične napade i alergijske reakcije
  • pomaže kod kroničnog umora
  • štiti mozak i živčani sustav

Nuspojave uzimanje klorele

Neke od nuspojava koje korisnici mogu osjetiti pri početku korištenja klorele su proljev, mučnina, plin (nadutost), zelena boja stolice i grčevi u trbuhu, pogotovo u prvom tjednu korištenja.

No, valja imati na umu da su nuspojave koje može izazvati klorela jednake nuspojavama koje se osjećaju nakon svakog postupka detoksikacije.

Prijedlog za konzumaciju klorele

Klorelu možete kupiti u prahu, kapsulama i tabletama. Ukoliko je kupujete u prahu, postoji niz recepata za smoothieje ili priloge u koje možete ubaciti klorelu.

Zelena božica

klorela

Sastojci:

  • 2,25 dcl nezaslađenog jabučnog soka
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 1/2 jušne praha klorele
  • 1/2 čajne žlice cimeta
  • led, po želji

Priprema:

Ubacite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličan napitak.

Pesto od klorele

pesto

Sastojci:

  • 2 šalice lista svježeg bosiljka
  • 1 jušna žlica klorele
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/4 šalice pinjola
  • 1 jušna žlica limuna

Priprema:

Ubacite klorelu, bosiljak, češnjak i maslinovo ulje u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Lagano u pećnici prepecite pinjole. Dodajte smjesi u blenderu pinjole, parmezan i limunov sok i ponovo blendajte dok se ne ujednači.

Pomiješajte s omiljenom tjesteninom i uživajte!

 

Objavljeno 16.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!