Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Sve prednosti i nedostaci whey proteina i kazein proteina!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogo je kontroverzi u zadnje vrijeme što je bolje. U ovom članku ćemo probati razjasniti razlike između kazein i whey proteina.

Proteinski prah

Kazein

Kazein čini 80% proteina mlijeka. Kazein je poznat po svojim odličnim izvorima aminokiselina, usporavanju probave i anti-kataboličnom učinku.

Prednosti kazeina:

Spora probavljivost zbog koje dolazi do antikataboličnog učinka i sadrži kalcij koji je važan za zdravlje kostiju.

Mlijeko - kazein

Nedostaci kazeina:

Nakon teških treninga kad tijelu treba brza doza aminokiselina nisu dobri radi svoje spore probavljivosti. Nakon treninga nam treba protein koji će se brzo razgraditi i osigurat tijelu brzu dozu potrebnih aminokiselina. Još jedan minus je da neki ljudi ne podnose laktozu, te mogu imati problema sa nadutosti i plinovima.

Preporuka za korištenje:

Koristi se kod obroka ili umjesto obroka zbog svoje spore probavljivosti, dobar je i za prije spavanja jer hrani tijelo cijelu noć potrebnim aminokiselinama. Nije ga preporučljivo koristiti kad nam treba brza apsorpcija aminokiselina, naročito nakon treninga.

Izvor:

Mliječni proizvodi i kazein koncentrat

Whey protein

Whey je prirodni nusprodukt proizvodnje sira (iz mlijeka). Oko 20% proteina u mlijeku je protein sirutke. Sirutka je bogata razgranatim aminokiselinama, laktoze, minerala i vitamina i sadrži albuminum (slično serumski albumin) i tragove masti.

Whey protein je pokazao povećanje sinteze proteina. Neke studije su također pokazale da sirutka pridonosi imunološkom sustavu između ostalog.

Whey je također pokazao snažan antioksidansni učinak, budući da povećava razine glutamina. Glutamin je tri-peptid koji sadrži jedna aminokiselina koja ostaje iz svake od sljedećih: glutaminske kiseline, cisteina i glicina. Glutamin se javlja u širokom broju biljnih i životinjskih tkiva i igra važnu ulogu u zaštiti skeletnog, mišićnog i drugog tkiva od oksidativnog oštećenja.

Whey protein shake

Whey protein izolat

Whey protein izolat je najviši čisti, koncentrirani oblik proteina sirutke koji nam stoji na raspolaganju. Sadrži 90 ili više posto bjelančevina i vrlo malo (ako ih ima) masti i laktoze. Whey protein koncentrat ima između 29-89 posto proteina, ovisno o proizvodu.

Kako razina proteina u koncentratu wheya pada, količina masti i / ili laktoze se obično povećava. Druga vrsta proteina sirutke je protein sirutke hidroizolat, što znači da je sirutka već probavljena u peptide (male lance aminokiselina). To navodno pomaže proteinu da se apsorbira bolje i brže.

Prednosti:

Povećava sintezu proteina, poboljšava funkciju imunološkog sustava, ima antioksidativno djelovanje, brzo se apsorbira.

Nedostaci:

Nema nedostataka

Preporuka:

Odličan je za konzumiranje prije, poslije ili tijekom treninga radi njegove brze razgradnje.

Izvor:

Mlijeko, mliječne prerađevine, sirutka, whey proizvodi.

Svu ponudu proteina možete pogledati na našem web shopu.

Objavljeno 13.10.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!