Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Koji protein odabrati? Hidrolizat je pravi izbor!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U proteklih desetak godina tržište dodataka prehrani probujalo je do iznimnih razmjera. I dok se nekada suplementacija povezivala isključivo sa sportašima, danas i mnogi rekreativci ubacuju u svoju prehranu određene suplemente kako bi nadomjestili nutrijente koje svakodnevnom prehranom ne unesu.

Jedan od najvažnijih i najkorištenijih suplemenata zacijelo su proteini. Upravo su proteini namirnica koja je sastavni dio naše svakodnevne prehrane, a čiji se unos mora povećavati s povećanjem mišićne mase. Upravo zbog toga, sportaši i aktivnije osobe unose proteine i u obliku dodataka prehrani jer klasičnom prehranom ne uspijevaju unijeti dovoljne količine proteina.

Protein

Tržište sportskim suplementima krcato je različitim proteinskim proizvodima. Ono što se ističe kao prednost ovakvog unosa proteina jest jednostavna priprava, kvalitetan sastav (proteini su obogaćeni mineralima, vitaminima, aminokiselinama, te imaju mali postotak masnoća). Također, prednost proteina u obliku praha je brza apsorpcija.

Po sastavu, proteini su najčešće proizvedeni iz proteina sirutke (whey protein), jaja, mlijeka i soje. Upravo je whey protein najčešći protein na tržištu.

S obzirom na čistoću (udio proteina) te brzinu apsorpcije, razlikujemo:

  1. hidrolizat
  2. izolat
  3. koncentrat

ISO Muscle 94 Hidrolizat je najviša klasa proteina, i MVP-ov Iso Muscle 94 sadrži, kako i samo ime kaže, 94% proteina u svom sastavu. Whey izolat i koncentrat su manje čisti proteini pa je udio proteina u njima oko 80%.

Osim gore navedenoga hidrolizata, na tržištu postoji i Iso Muscle 100. Kako mu se i iz samoga imena može zaključiti, radi se o najčišćem whey proteinu. Za razliku od drugih proizvoda Iso Muscle 100 ne sadrži: sladila i zaslađivače, ostale proteinske smjese ili neželjene sastojke ,najčišćim proteinom sirutke na tržištu čini ga to što ne sadrži: koncentrat i izolat proteina sirutke te je trenutno jedini whey na Hrvatskom tržištu dobiven iz hidroliziranih peptida sirutke.

Sadrži 100 postotni hirdrolizat proteina sirutke. Pročišćen pomoću selektivnog mikrofiltracijskog procesa, Iso muscle 100 sadrži sve esencijalne aminokiseline. Obogaćen je BCAA aminokiselinama, 6,76 grama po serviranju (Branched Chain Amino Acids, omjer BCAA prema EAA 51%).

Također sadrži napredni spektar molekularnih mikrofrakcija, sa značajnom količinom bioaktivnih mikropeptida glutamina za maksimalnu apsorpciju, rast, održavanje i oporavak mišićnog tkiva. Pridonosi smanjenju težine, ali samo kao dio kalorijski reducirane prehrane te odgovarajućeg trening režima.

ISO Muscle 100 Proteini sirutke se preporučaju ujutro, ali i odmah nakon treninga kada je tijelo izmoreno i potreban mu je što brži unos aminokiselina. Brzina apsorpcije svakog od gore navedenih proteina ovisi o sastavu samih proteina, odnosno o duljini lanaca aminokiselina unutar proteina. Najkraće lance imaju hidrolizati pa izolati i koncentrati.

Prednost koncentrata jest što sadrže veći udio faktora rasta, poput IGF-1, TGF-alfa i TGF-beta. Također, sadrži više različitih bio-aktivnih lipida, poput konjugirane linolne kiseline (CLA), a često i višu razinu imunoglobulina i laktoferina.

U hidrolizatu je protein tijekom proizvodnje rastavljen na peptide različite dužine, a čistoća im je znatno viša nego u druge vrste proteina. Upravo zbog rastavljenosti na peptide ovi se proteini najbrže apsorbiraju u organizam pa su najbrže djelujući proteini na tržištu.

Na kraju, koji protein izabrati? Hidrolizat je najčišći protein na tržištu i s njime zacijelo nećete pogriješiti.

Objavljeno 10.01.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!