VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

3 ključne razlike između dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i keto dijete

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Low carb, ili dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata te keto dijeta predstavljaju dva popularna načina prehrane koja u svojoj osnovi sadrže restrikciju unosa ugljikohidrata. Kako bi se isto postiglo pobornici oba načina odlučuju u određenom stupnju limitirati ili gotovo u potpunosti eliminirati konzumaciju žitarica, mahunarki, slatkih namirnica, voća i povrća, odnosno svega što sadrži veću količinu ugljikohidrata.

Upravo zbog toga se ljudi često znaju zabuniti i smatrati da se drže keto dijete dok su zapravo bliže dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Iako sama keto dijeta po prirodi spada pod krajnji tip niskougljikohidratne dijete moramo imati na umu da je to jedan specifičan način prehrane namijenjen postizanju specifičnih ciljeva.

keto

U nastavku razmatramo 3 ključne razlike između ova dva tako slična, a opet različita načina prehrane:

1. Izvor energije za stanične funkcije

Ključna razlika između dva navedena načina prehrane je u izvoru energije za odvijanje staničnih procesa. Iako energiju dobivamo iz hrane, stanice za svoj rad trebaju ATP. Adenozin trifosfat (ATP) predstavlja energetsku valutu tijela, odnosno neposredni iskoristivi oblik kemijske energije potrebne za stanične funkcije koji se neprestano troši te se zbog toga treba obnavljati.

Svi makronutrijenti imaju potencijal doprinositi kontinuiranom obnavljanju ATP-a u našim tijelima, no većina stanica za to preferira glukozu, a pogotovo crvene krvne stanice i mozak koji se isključivo oslanjaju na istu, a ne mogu je proizvesti sami. Međutim, u periodu nedostatka glukoze jetra započinje s proizvodnjom ketonskih tijela, odnosno ketona, iz povećane količine masnih kiselina koji onda zamjenjuju ulogu glukoze i time postaju glavni izvor energije za tijelo.

Dakle, ketozu možemo opisati kao metaboličko stanje u kojem se tijelo u nedostatku glukoze snalazi drugim izvorom goriva, ketonima, kako bi nastavilo hraniti svoja tkiva i time moglo optimalno funkcionirati. Za razliku od navedenog, kod niskougljikohidratne dijete glukoza se (ovisno o količini ugljikohidrata) i dalje koristi kao primarni izvor energije za obnovu ATP-a te to čini glavnu razliku kod ova dva načina prehrane.

keto obrok

2. Kompozicija makronutrijenata

Dok je ključna razlika između low carb i keto dijete izvor energije koji se primarno koristi u tijelu, ona najočitija razlika za one koji prate ta dva načina prehrane je u omjeru makronutrijenata, odnosno ugljikohidrata, proteina i masnoća kojeg prate u svojim obrocima.

Generalne preporuke za uravnoteženu prehranu savjetuju da 45-65% ukupnog dnevnog unosa kalorija dolazi od ugljikohidrata što znači da se sve ispod 45% tehnički smatra niskougljikohidratnim načinom prehrane. Ima više varijacije iste pa tako neki svoj unos spuštaju još i niže.

S druge strane, keto dijeta zahtijeva spuštanje dnevnog unosa ugljikohidrata do 5-10% ukupnog kalorijskog unosa što za mnoge znači limitiranje istih na izuzetno niskih 30-50g ugljikohidrata dnevno kako bi ste postiglo stanje ketoze. No, razlika se opaža i u omjerima ostala dva makronutrijenta, proteina i masnoća.

Tipična keto dijeta zahtijeva nešto veći unos masnoća, a manju količinu proteina, dok tipična low carb prehrana više naginje višem unosu proteina te im zapravo nerijetko daje prednost nad ostalim makronutrijentima.

3. Terapeutske aplikacije ketogene dijete

Zadnja razlika očituje se u različitim zdravstvenim stanjima za koje su se navedene dijete koristile kroz povijest. Ketogena dijeta koristila se za liječenje epilepsije još od dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, a u novije vrijeme i u liječenju dijabetesa tipa 2, sindroma policističnih jajnika, akni, neuroloških bolesti te raka.

S druge strane, niskougljikohidratna dijeta svoju primjenu je našla u tretiranju dijabetesa tipa 2 iako se mora naglasiti da nije nužan način prehrane za kontrolu ove bolesti, a i neka istraživanja su dokazala laganu prednost ketogene dijete u postizanju glikemijske kontrole kod osoba s dijabetesom što taj način prehrane čini pobjednikom u ovoj terapeutskoj kategoriji.

keto hrana

Dakle, koju dijetu odabrati?

Prije nego se odlučite za bilo kojeg od ova dva načina prehrane morate dobro razmisliti jeste li i u kojoj mjeri spremni odreći se ugljikohidrata. Ako vam to ne predstavlja problem, što god da izaberete moglo bi vam pomoći da se pokrenete u pravcu svog cilja.

Imajte samo na umu to da oba načina prehrane mogu biti teško održiva na dugi rok upravo radi stupnja limitiranosti koju zahtijevaju, pogotovo u slučaju keto dijete. S obzirom na to da je održivost plana glavni uvjet postizanja željenih rezultata, samo taj nedostatak može biti dovoljan razlog da krenete s nečim uravnoteženijim.

Također, postoji potencijalni rizik od nutritivnih deficita zbog eliminiranja cijele grupe namirnica te probavnih problema zbog manjka vlakana u prehrani. Ugljikohidrati su potrebni kao gorivo za fizičku aktivnost, funkciju mozga, hormonalno zdravlje i puno više, te njihovo izbacivanje nikako nije uvjet za mršavljenje.

Ovisno o mnogim faktorima koji čine vašu jedinstvenu priču, vjerojatno možete izabrati i puno lakši, uravnoteženiji način. Zbog svega toga ne bi bilo loše potražiti savjet od nekoga tko će znati za vas pronaći nešto što će vam olakšati cijeli postupak i zadržati vas u dobrim navikama dovoljno dugo da ostvarite to što želite.

Objavljeno 26.05.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!