Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije učinkovitija od "low-fat" dijete!
Prehrana

Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije učinkovitija od "low-fat" dijete!

Studija provedena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford potvrdila je da u „ratu“ između low-carb i low-fat dijeta, nijedna strana nema prednost po pitanju učinkovitosti, odnosno boljih rezultata u mršavljenju!

Smanjenje ugljikohidrata jednako kao i smanjenje masti potiče gubljenje viška kilograma u jednakom omjeru, stoji u rezultatu studije. Također, znanstvenici su opovrgnuli hipotezu da razine inzulina ili specifični genotipski uzorci ispitanika mogu predvidjeti uspješnost u provedbi određene dijete.

dijeta

Kako navodi Christopher Gardner, autor stenfordske studije, „dijeta koja djeluje jednoj osobi, drugoj možda neće“, a razlog tome su individualne razlike među osobama.

Ranije provedene studije su pokazale da je velik raspon faktora, uključujući genetiku, razine inzulina (koji pomaže u regulaciji šećera) i mikrobiom (ekološka zajednica svih oblika života na i u ljudskom  tijelu) koji mogu utjecati na proces gubljenja viška kilograma.

Nova studija objavljena na JAMA mreži obraća pozornost na genetiku i inzulin, nastojeći otkriti hoće li ove nijanse biologije potaknuti tijelo pojedinca da favorizira dijetu s niskom razinom ugljikohidrata (low-carb) ili dijetu s niskim udjelom masti (low-fat).

dijeta

Priča o dvije dijete

Ispitivanje u kojem su autori studije imali cilj pronaći biološke faktore koji utječu na gubitak kilograma, uključeno je 609 ispitanika u rasponu godina 18-50. Ispitivanje je uključilo jednak broj muškaraca i žena.

Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine: jednu koja je bila podvrgnuta dijeti s niskom razinom ugljikohidrata i drugu poja je bila na dijeti s niskim udjelom masti. Svaka skupina je provodila ovu vrstu prehrane u trajanju od godinu dana (do kraja ispitivanja oko 20% ispitanika je ispalo iz ispitivanja jer se nisu pridržavali uputa).

Ispitanici su sudjelovali u dvije aktivnosti prije početka provedbe studije, a rezultati tih aktivnosti su kasnije testirani kao prediktori gubitka kilograma.

Prvo, sudionicima testiranja je izdvojena sekvenca genoma što je omogućilo znanstvenicima da traže specifične genetske uzorke povezane s proteinima koji mijenjaju metabolizam masti ili ugljikohidrata. Potom, ispitanici su napravili osnovni inzulinski test u kojem su popili mjericu glukoze na prazan želudac, a znanstvenici si im izmjerili inzulinski odgovor.

Ispitanici su dobili jasne i upute o količini hrane koju moraju unositi te promjenama koje su uvodili u prehranu u vremenu trajanja ispitivanja. Također, svi ispitanici su dobili upute koje namirnice izbjegavati, a kojima davati prednost.

dijeta

Tijekom 12-mjesečnog perioda, znanstvenici su pratili napredak ispitanika, provjeravajući podatke o gubitku kilograma, tjelesnom sastavu, osnovnim razinama inzulina te dnevnom unosu ugljikohidrata odnosno masti, ovisno o skupini. Do kraja studije, ispitanici su prosječno izgubili 5,8 kilograma.

No, za razliku od početne hipoteze, znanstvenici nisu pronašli vezu između genetskog uzorka ili osnovne inzulinske razine i sklonosti pozitivnim rezultatima nakon provedbe bilo koje od dviju dijeta.

Ono što stoji u zaključku studije jest da je osnovna strategija za gubitak kilograma jednaka, bez obzira odluči li se osoba za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ili onu s niskim udjelom masti. „Jedite manje jednostavnih šećera, manje bijelog brašna i proizvoda od njega, a što više povrća. Jedite cjelovite namirnice, bez obzira radi li se o salati ili komadu crvenog mesa te pazite da ostajete u kalorijskom deficitu, bez obzira na koju dijetu se odlučite.“, zaključak je.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • CLA - Tonalin - masti za mršavljenje x 14
    CLA je skraćenica za konjugiranu linolnu kiselinu, koja je izomer linolne kiseline (LA). Može je se naći u mesu i nekim drugim namirnicama. CLA u formi Tonalina je znanstveno dokazan i efikasan dodata...
  • Dijeta sa viljuškom x 24
    Je li vam ikad palo napamet da biste mogli smršavjeti tako da neko vrijeme koristite samo viljušku? Autori francuskog bestselera Večera s viljuškom Sophie Troff i Ivan Gavriloff propagiraju ne dijetu,...
  • Izbjegnite brze i ne zdrave dijete ! x 25
    Kad bi netko smislio dijetu koja ne škodi zdravlju, uz koju se ne gladuje, a ekspresno skida kile i rezultati dugoročno ostaju, vjerojatno bi uskoro po bogatstvu nadmašio Billa Gatesa, a usput bi bio ...
Na forumu ima 3 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije učinkovitija od "low-fat" dijete!

Ovaj put je odličan izbor navodjenje ovog istraživanja, mada tema uopće nije bila usporedba efikasnosti ovih načina prehrane(to je napravio u drugom istraživanju prije 2 ili 3 godine), ali spada među najbolja istraživanja uopće na temu prehrane i održavanja tjelesne mase. Šteta da autorica nije imala vremena obraditi detaljnije. Prof Gardner spada u grupu objektivnih znanstvenika koji ne tjeraju vodu na svoj mlin, a ni kao profesoru sa Stanforda ga nije sram priznati da nešto ne zna, način predavanja i prezentacija su mu veoma zanimljivi i zabavni. Zahvaljujući Ideafit organizaciji sam ga imao zadovoljstvo gledati, pa ako nadjem vremena ću opisati dobre strane ovog istraživanja, no glavna je da se vodilo računa o nutritivnoj kvaliteti namirnica a ne o deficitu, znači bit nije bila mjerenje kalorija nego izbor namirnica i održivost dijete tj načina prehrane, bez procesiranih šećera i masnoća, mislim da su ispitanici izgubili ukupno cca 3500kg, značajnih razlika medju grupama low carb i low fat nije bilo, ali zanimljivo je da su unutar grupa bile i neke ogromne razlike, npr od izgubljenih 27kg do dobivenih 9kg. A veoma bitno je i da na kraju ispitanicima uopće nije bilo teško održati takav način prehrane, zato je i ispad iz istraživanja u toku godine dana bio veoma mali u odnosu na trajanje istraživanja i broj sudionika.
iver
06.06.18. u 13:55
line

Nije li baš glavno pitanje bilo koji pristup je superiorniji za generalnu populaciju? btw. da, to nije nova prièa.

Kako god, zakljuèak je onaj isti o kojem mi tupimo veæ odavno, a to da je najbolja metoda mršavljenja ona koja æe biti održiva za onog koji ju provodi. Nema najbolje generalne dijete, ima samo pojedinac i njegove karakteristike, preferencije, metabolièke posebnosti, itd.

To mi je neki logièan zakljuèak, pa i razlog zašto ovdje toliko naglašavamo taj individualni pristup i zašto toliko "davimo" s pitanjima.

Ono što mene tu zanima je na koji naèin su sudionici u istraživanju bili praæeni što se njihovih jelovnika i naèina života tièe. Èini mi se nikako, nikakvim upitnicima i tome sliènom? Osim što su imali odreðeni broj nutricionistièkih savjetovanja kroz tu godinu dana (èini mi se ukupno 22) nije bilo nikakvih zabilješki o tome kako su se zapravo ti ljudi hranili, koliko su realno pratili dobivene savjete. Valjda najveæim dijelom otuda i te goleme razlike u izgubljenim i dobivenim kilama...da mi je znat što su radili ovi koji su natukli 9 kg? Oèito su pomislili da je kvaliteta namirnica najvažnija, ko šljivi kvantitetu :)

I ne vidim da li su se neka mjerenja radila èešæe tokom godine ili tek na kraju?

Uglavnom, poanta je - jasna.

Gym_girl
07.06.18. u 09:48
line
"In the HLF vs HLC diets, respectively, the mean 12-month macronutrient distributions were 48% vs 30% for carbohydrates, 29% vs 45% for fat, and 21% vs 23% for protein." To nema niti "high carb" niti "high fat" načina prehrane, u stvari oba načina prehrane us low carb u usporedbi s onime što preporučaju mjerodavne "prehrambene smjernice" s ~ 70% ugljikohidrata u prehrani.
MikaHR
01.10.18. u 14:37
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 27.05.2018
Piše:
Zorana Jagodić