Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pravilo je jasno: Da biste gubili kilograme morate – dovoljno spavati!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Istina je vrlo jednostavna: nedostatak sna direktno utječe na proces mršavljenja, odnosno doprinosi debljanju. Stoga, spavanje se smatra najboljim receptom za mršavljenje. I obrnuto: manjak sna doprinosi debljanju.

Scenarij je često sljedeći: kad premalo spavate, male su šanse da ćete biti motivirani za bilo kakvu aktivnost, od treninga, pa do kuhanja. To često dovodi do loših prehrambenih odabira, ali i želje za slatkim i masnim namirnicama.

Ako je ovo scenarij koji ćete proživjeti par puta godišnje, nakon neke neprospavane noći, to neće donijeti veće štete na vašu tjelesnu težinu. No, podaci pokazuju da više od trećine odraslih ljudi u modernom svijetu nedovoljno spava, a manjak sna šteto utječe na zdravlje, vitalnost, ali i rezultate dijete (unatoč ili nevezano za to je li osoba na dijeti i vježba li).

san

Kako funkcionira mozak s premalo sna?

Mozak koji nije dobio dovoljno sna, metaforički rečeno, donosi loše odluke. Naime, manjak sna otupljuje aktivnost u frontalnom režnju mozga, mjestu odlučivanja i kontrole impulsa. Stoga, u takvom stanju mozak nema sposobnost donošenja ispravnih odluka.

Dodatno, u stanju prekomjernog umora, centri za nagrađivanje vašeg mozga se mijenjaju i traže nešto što će izazvati osjećaj ugode. Dakle, iako ćete možda biti u stanju prigušiti želju za lošom hranom kad ste odmorni, vaš neispavani mozak će možda imati problema s odbijanjem junk fooda.

Naime, studije pokazuju da osobe koje nedovoljno spavaju imaju značajno viši udio posezanja na visoko ugljikohidratnim i masnim namirnicama, od osoba koje prosječno spavaju 8 sati ili više.

Stoga, možemo reći da mozak na premalo sna poseže za lošim namirnicama i ne zna i ne može ih odbiti.

Kako manjak sna utječe na metabolizam?

Spavanje je svojevrsna hrana za mozak, a prosječnom čovjeku je za normalno funkcioniranje potrebno 7-9 sati sna. S manje sna ćete se vrlo lako pretvoriti iz osobe koja se strogo i vojnički drži dijete u pravu izjelicu koja poseže za najkaloričnijim sladoledom, keksima i čipsom, istovremeno.

Osim toga, manjak sna potiče proizvodnju kortizola, hormona stresa, koji potiče taloženje energije odnosno masti. To, naravno, dovodi do pojačanog kalorijskog unosa.

Studije koje su provedene nad osobama koje su provodile dijetu, a koje su rad istraživanja u 14-dnevnom periodu smanjile količinu sna, pokazale su 55% pad stope mršavljenja, iako je kalorijski unos ostao jednak. Također, ispitanici su zabilježili pojačan osjećaj gladi, manju razinu sitosti nakon obroka te sniženu razinu energije, u usporedbi s periodom provedbe dijete u kojem su spavali dovoljno.

Znanstvenici ističu da nedostatak sna negativno utječe na metabolizam. Sa samo 4 uzastopna dana s premalo sna, sposobnost organizma da reagira na inzulin, hormon koji sudjeluje u pretvorbi šećera i škrobi u energiju, značajno opada. Osjetljivost na inzulin, navode, opada za više od 30%.

Kad tijelo ne reagira pravilno na inzulin, dolazi do poremećenog prerađivanja i korištenja ugljikohidrata i masti iz krvotoka i njihovog pohranjivanja u masne naslage. Stoga, za manjak sna se direktno može reći da usporava metabolizam i doprinosi debljanju.

san

Kako bolje spavati?

Uz današnji ubrzani životni ritam i sve ekrane koji nas pokušavaju održati budnima, sve je teže spavati kvalitetno, redovno i dovoljno. No, savjeti koje donosimo kako da spavate bolje su zapravo jednostavni:

  • Računalo, televizor i mobitel ugasite barem sat vremena prije planiranog odlaska na počinak
  • Krevet neka vam bude samo za spavanje, a ne mjesto u kojem jedete, gledate televizor i sl.
  • Odradite mali ritual svaku večer prije spavanje, poput tople kupke i laganog čaja ili čitanja knjige
  • Držite se rasporeda i svaki dan (i vikendom i preko tjedna) odlazite na počinak i ustajte u približno isto vrijeme
  • Pripazite što jedete prije spavanja. Alkohol i teška hrana će vam poremetiti san. Također, računajte na to da se kofein zadržava u organizmu i do 5-6 sati nakon konzumiranja.
  • Pogasite ili prigušite svjetla, tama potiče otpuštanje melatonina, prirodnog hormona spavanja.

Stoga, spavajte i radi zdravlja i radi vitke linije.

Objavljeno 18.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!