Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

3 načina kako da smršavite s minimalno napora

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trebali biste izgubiti par kilograma i doći do željene tjelesne težine, ali nemate vremena ni volje drastično mijenjati život? Kao i kod svega drugoga u životu, da biste nešto postigli i promijenili, morate promijeniti nešto u sadašnjem stanju ili načinu rada i funkcioniranja. Jednako je i s mršavljenjem, a biste promijenili sadašnju tjelesnu težinu morate promijeniti ovo što sad radite i jedete, kako biste potaknuli promjene.

Za mršavljenje, najvažniji preduvjet je kalorijski deficit. Ne možete skidati višak kilograma ako jedete više nego što trošite. No, to ne znači da morate na radikalnu dijetu od koje ćete gladovati, biti bez energije i nervozni.

dijeta

Donosimo vam 3 načina kako da smršavite s minimalno napora:

1. Bavite se onom aktivnošću u kojoj zaista uživate

Ako su vam treninzi i fizička aktivnost koju radite dosadni, mala je šansa da ćete u njima ustrajati. Istovremeno, ako vam je trening zabavan, lako je biti uporan. Stoga, slijedite ove savjete kako bi vam aktivnost bila zabavna:

  • Odaberite sport koji volite – isprobajte više različitih aktivnosti, dok ne pronađete neku koja vam je zaista zabavna i u kojoj uživate.
  • Pokušajte srušiti svoj stari rekord – „hvatanje“ rekorda je mnogima izvrsna motivacija za ustrajati i gurati naprijed. Također, svako rušenje ranijeg rekorda daje i dozu uzbuđenja ili i nagrade za uložen trud.
  • Trenirajte s prijateljima ili partnerom – ovoj društveni aspekt vježbanja mnogima je jako važan. Ako trening nije visokog intenziteta, uz aktivnost možete i razgovarati što će trening učiniti zanimljivim, a i vrijeme već am brže proći. Dok god vam je prijatelj netko tko vas potiče i motivira, zovite ga na svoje treninge.
  • Tijekom aktivnosti (ako ste sami) slušajte glazbu ili neki zanimljiv podcastglazba ili različiti podcasti su izvrstan način kako da vrijeme dok vježbate iskoristite i za naučiti nešto novo ili uživati u omiljenoj glazbi. Dodatno, glazba potvrđeno poboljšava raspoloženje, pa ćete trening završiti još zadovoljniji nego inače.
  • Kombinirajte različite vrste aktivnosti – ako ste osoba koja voli promjene, mijenjajte različite vrste aktivnosti ili unutar iste aktivnosti probajte različite metode rada. Primjerice, ako radite 4 treninga snage tjedno, ubacite u raspored i jedan sat joge.

post

2. Dijeta s povremenim postom (intermittent fasting)

Napadi želje za pojedinim namirnicama i glad su činjenice koje otežavaju svaki proces mršavljenja. Ako imate tek, teško je pojesti pola tanjura omiljenog jela, kako biste dosegli kalorijski deficit. No, dijeta s povremenim postom je u ovom slučaju izvrsno rješenje.

Ako birate model 16-8, zadatak vam je 16 sati ne jesti ništa, a potom u 8 sati pojesti svoje obroke. Najčešće se fasting period provodi tijekom noći i jutra, a obroke jedete od ručka do večere. Naprimjer, prozor u kojem jedete je od 13 do 21 h, a u ostatku dana ste na postu.

Naravno, raspored perioda posta i unosa hrane prilagodite svome rasporedu i držite se uvijek istoga vremena u kojem jedete, odnosno u kojem postite.

Povremeni post je dobar način za mršavljenje jer u periodu kad jedete, ti obroci su klasične veličine, ali radi ograničenog perioda hranjenja, nemate mogućnost pojesti previše, odnosno – puno je lakše ostati u rasponu kalorijskog deficita.

Dodatno, povremeni post je izvrstan način da se riješite nepotrebnog grickanja, koje vas trpa kalorijama, bez da ste toga često uopće svjesni.

nutella

3. Ograničite unos šećera

Nažalost mnogih, upravo je šećer tihi ubojica svakog pokušaja mršavljenja i cilj je jako teško postići bez stroge kontrole unosa šećera. Potpuno izbacivanje često završi upravo suprotnim, prejedanjem u šećeru.

Kontrola i ograničen unos šećera značajno doprinosi mršavljenju na više načina:

  • Smanjuje se apetit – radi svoje ovisničke prirode, što više šećera jedete, to vam više šećera tijelo traži. Sigurna sam da ste zamijetili da ste, vrlo brzo nakon što pojedete nešto slatko, ponovo gladni, a upravo to završava u ogromnom kalorijskom suficitu.
  • Smanjuje se učestalost naglih energetskih padova - pojačan unos šećera dovodi do drastičnih padova u razini energije, a to često bude prepreka da odete na trening. Posljedično, do dodatno smanjuje mogućnost dosezanja kalorijskog deficita. U suprotnom, ograničen unos šećera osigurava stabilne razine energije. Pa je i šansa za odraditi trening puno veća.
  • Smanjuje se udio visokokalorične hrane u jelovniku – sve slatke namirnice su jako kalorične, a nemaju neku nutritivnu vrijednost. Stoga, ograničavanjem unosa šećera, automatski ćete smanjiti unos kalorija kroz dan.

Zaključak

Iz svega rečenoga, ako vam je cilj skinuti nekoliko kilograma viška i poraditi na svojem zdravlju,  dovoljno je već s nekoliko promjena potaknuti promjene.

Uz prehranu koja će vam osigurati lakše postizanje kalorijskog deficita (povremeni post), redovnu tjelesnu aktivnost u kojoj uživate, ali i u kojoj možete ustrajati dulje vrijeme, te redukciju unosa šećera, napravit ćete naoko male, ali presudne korake u procesu mršavljenja.

Na kraju, nitko za mršavljenje ne bi trebao reći da je jednostavan ili lagan proces, ali na vama je da uvedete promjene koje će osigurati da i vaš odraz u ogledalu počne doživljavati promjene.

Objavljeno 16.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!