Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 najčešćih dilema s kojima se susrećete tijekom mršavljenja!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko je vremena potrebno da se smršavi i dosegne maksimum?

Mršavljenje može biti veoma frustrirajući pothvat. Morate se zdravo hraniti, vježbati i, zatim, čekati. Ponekad primijetite mali napredak, a neki puta čak niti to. Kao da se i ništa ne događa. Vježbate i pazite na kalorije, ali vaga se ne miče s mrtve točke?

1. Kad ću početi gubiti na težini?

Ukratko: počet ćete gubiti na težini kad počnete. Ako ste smanjili unos kalorija (za oko 500 uz dijetu i vježbanje) i dosljedni ste režimu svaki dan u teoriji biste trebali gubiti 0,45 kilograma na tjedan. Međutim, treba uzeti i druge faktore u obzir, kao što su: spol, težina, dob, stupanj fizičke spremnosti, tj. kondicije te nasljedne faktore. Ne bi li ste prebrodili tu frustrirajuću fazu čekanja:

 • Fokusirajte se na ono što možete kontrolirati: zdrava prehrana i dosljedno vježbanje.
 • Zaboravite ono na što ne možete utjecati: genetiku, dob, spol i oblik tijela.
 • Sklonite vagu: neće vam pokazati koliko tjelesne masnoće gubite. Izmjerite se, izmjerite masne naslage tijela ili koristite neku od metoda praćenja napretka.
 • Fokusirajte se na rezultate koje ostvarujete: osjećate li se bolje? Hodate brže ili duže? Jačate? Bolje spavate? Imate više energije? To je napredak i dobre vijesti za vaše zdravlje što će vas zasigurno i dalje motivirati.

vaga

2. Zašto se ne mogu riješiti mlohavog trbuha i bedara?

Mnogi su primijetili da čak i ako gube na težini neka područja nikako da se smanje (npr. trbuh, bokovi, bedra). Ako ste već napravili nebrojene trbušnjake u misiji čvrstog trbuha, zapamtite:

 • Spot treniranje ne pomaže: trbušnjaci neće smanjiti masne naslage na trbuhu, a vježbe za noge neće smanjiti celulit na bedrima i bokovima.
 • Morate izgubiti masne naslage, želite li smršavjeti: kardio trening, treniranje s utezima i dijeta tri su ključna čimbenika želite li rezultate.
 • Čak i gubitak masnih naslaga ne garantira savršenstvo: vaše tijelo odlučuje kad i gdje će izgubiti masne naslage, ne vi. Dajte sve od sebe kroz vježbanje i dijetu i dopustite tijelu da odgovori na to.
 • Fokusirajte se na pozitivne rezultate: možda biste radije izgubili koji centimetar u struku nego na nadlaktici ili listu, ali napredak je napredak. Gubite li centimetre na pravom ste putu i vremenom ćete doći i do onih tvrdoglavih područja, samo budite uporni i strpljivi.

3. Više ne mršavim. U čemu griješim?

Maksimum se svima dogodi. Izvodite li neprestano iste vježbe vaše se tijelo prilagodi i tjelovježba gubi na učinkovitosti.

Ako ste dosegnuli maksimum probajte:

 • Povećati intenzitet vježbanja: ubrzajte vašu uobičajenu tjelovježbu ili probajte intervalni trening ne biste li poboljšali izdržljivost i sagorijevanje kalorija.
 • Probajte nešto novo: zbunite tijelo aktivnošću koju niste nikad prije napravili – vozite bicikl, plivajte i spriječite da vam se mišići naviknu na jedan oblik vježbanja.
 • Dižite utege: ne trenirate li s utezima započnite s osnovnim programom 2-3 puta tjedno. Mišići će vam poboljšati metabolizam i pomoći vam da se riješite toliko neželjenih masnoća. Dižete li utege redovito mijenjajte rutinu ne bi li ste mišićima pružili izazov na drugačije načine.
 • Dodajte još jedan dan za vježbanje: čak i dodatnih 15-20 minuta tjedno pomoći će vam da sagorite više kalorija.

mrsavljenje

4. Vježbam već mjesecima i zapravo dobivam na težini!

Već smo vam rekli da sklonite tu vagu i koristite se raznim metodama praćenja napretka. Vaga vam ne pokazuje ni što gubite ni što dobivate. Pratite li program vjerojatnije je da dobivate mišiće, ne mase naslage.

 • Čak i ako dobijete na težini možete gubiti na masnoćama: mišići su gušćeg sastava od masnih naslaga i zauzimaju manje prostora. Obratite pozornost na to kako vam stoji odjeća. Ako težite više, ali vam odjeća bolje stoji, na pravom ste putu.
 • Izmjerite se: uzmite metar i izmjerite prsa, struk, bokove, ruke i bedra. Mjerite ih svakih nekoliko tjedana i pratite napredak. Gubite li centimetre nemojte odustati.
 • Dobili ste na težini i niste ništa vitkiji, obratite pozornost na dijetu: neki ljudi jedu više vježbaju li više, misleći da ako vježbaju mogu jesti što god požele. Možda se više od uobičajenog odmarate nakon tjelovježbe što mijenja broj kalorija koje dnevno potrošite. Vodite dnevnik prehrane i aktivnosti i pratite što se to zapravo događa.

5. Vježbam već nekoliko tjedana, ali ne vidim rezultate. Kako da nastavim?

Fokusirate li se samo na kilograme samo ćete se iznervirati. Umjesto toga usmjerite pažnju na što vam tjelovježba pruža:

 • Više energije
 • Bolji san
 • Bolju koncentraciju
 • Poboljšanu cirkulaciju
 • Manje stresa
 • Više samopouzdanja

Nemojte se zamarati nedostatkom rezultata, maksimumom ili raznim dilemama mršavljenja. Zapamtite da ovaj proces zahtijeva vremena, strpljenja i dosljednosti.

Proteći će mjeseci pa i godine prije nego što uočite velike promjene. Stoga, kad poželite odustati sjetite se da sve što napravite sada utjecat će na kvalitetu vašeg života u budućnosti.

Objavljeno 09.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!