Akcija: iskoristi 15% popusta na više od 140 fitness rekvizita i opreme!

Ovo je najveća laž o mršavljenju u koju odmah trebate prestati vjerovati!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedna od najvećih, ali istovremeno i najčešćih neistina koju ćete čuti kad se govori o mršavljenju je sljedeća: „Što ste stariji, to je teže smršavjeti!“

No, velika studija koju su proveli Leyden i sur. u periodu 2005-2016. godine pokazala je i dokazala upravo suprotno. Stoga, prestanite godine okrivljavati za svoje slabije uspjehe u mršavljenju.

S pravilnim planom, svi mršave!

Navedena studija ispituje korelaciju između pretilih osoba i njihove dobi. Autori studije otkrili su da su pacijenti stariji od 60 godina mogli napraviti promjene načina života kako bi smršavili jednako učinkovito kao i mlađi ispitanici.  

U periodu između 2005. i 2016. godine autori studije su odabrane ispitanike koji su uključeni u plan promjene životnih navika s ciljem mršavljenja. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, one starije i one mlađe od 60 godina.

Bez obzira koliko dugo su ispitanici bili izloženi navedenom planu, rezultati u procesu mršavljenja između mlađih i starijih ispitanika su bili jednaki: obje su skupine jednako napredovale u skidanju viška kilograma i smanjenju indexa tjelesne mase (BMI).

dijeta

10 savjeta za mršavljenje koji kod svih „rade“

Već s jednostavnim promjenama u svakodnevnim životnim navikama može se jako puno napraviti na putu mršavljenja i postizanja željene tjelesne težine, odnosno BMI-ja.

1. Svaki obrok započnite čašom vode – osim što može donekle ubrzati metabolizam, ova čaša vode će vam doprinijeti dostatnom unosu tekućine kroz dan, ali i smanjenom unosu hrane čime ćete lakše postići kalorijski deficit koji je neophodan i najvažniji za mršavljenje.

2. Dan započnite jajima za doručak – jaja se s pravom smatraju savršenom namirnicom, sadrže puno proteina i zdravih masti, a studije (Valder Wal i sur.) su potvrdile da jaja doprinose smanjenom unosu kalorija kasnije kroz dan.

3. Redovno pijte zeleni čaj – među zdravstvenim prednostima konzumacije zelenog čaja nalazi se i doprinos mršavljenju. Katehini, antioksidansi koje nalazimo u zelenom čaju surađuju s kofeinom (također sastojkom zelenog čaja) u poticanju topljenja masnoga tkiva.

4. Probajte dijetu povremenog postaintermittent fasting je dijeta koja podrazumijeva izmjene vremena posta i vremena unosa hrane u danu, u različitim omjerima. Studije pokazuju da post značajno doprinosi mršavljenju, ali ima i niz drugih zdravstveno pozitivnih učinaka.

5. Uzmite glukomanan - vlakno ovog imena je zaslužno za mršavljenje, a funkcionira tako što nakuplja vodu i smanjuje unos hrane. Studija koju su proveli Birketvedt i sur. pokazala je da u usporedbi s onima koji ne uzimaju glukomanan, ispitanici koji su ga uzimali imaju značajno veću stopu mršavljenja.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

6. Izbacite dodane šećere – upravo se dodane šećere smatra najvećim zlom suvremene prehrane. Osim što doprinosi kalorijskom suficitu, šećer potvrđeno doprinosi povećanom riziku od niza bolesti, među kojima su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

7. Smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata – radi se o šećerima i žitaricama kojima su odstranjeni vlaknasti, hranjivi dijelovi. Tu spadaju bijeli kruh i tjestenina. Studije pokazuju da rafinirani ugljikohidrati mogu brzo povećati šećer u krvi, što dovodi do gladi, žudnje za hranom i povećanog unosa hrane nekoliko sati kasnije. Unos rafiniranih ugljikohidrata čvrsto je povezan s pretilošću.

8. Jedite iz manjih tanjura – i nikad ne dosipajte hranu. Ova jednostavna metoda se pokazala učinkovitom u ukupnom smanjenju kalorija kroz dan.

9. Okružite se zdravim namirnicama – izbacite iz stana sve namirnice za koje znate da su nezdrave, a zamijenite ih zdravim varijantama kako u slučaju gladi ne biste posegnuli za onim što ne trebate.

10. Vježbajte – odaberite aktivnost u kojoj ćete uživati, ali i biti redovni i ustrajni. Već sa samo 30 minuta aktivnosti na dan olakšat ćete proces mršavljenja, ali i poboljšati opće zdravstveno stanje.

dijeta

Reference:

  1. Leyden, E. Hanson, P. i sur. Older age does not influence the success of weight loss through the implementation of lifestyle modification. Clinical Endocrinology. October 2020.
  2. Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV. Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6):510-5.
  3. Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):PI5-8.

Objavljeno 03.12.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!