Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Trening partner - prednosti treninga u dvoje i primjeri vježbi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kad govorimo o svim ljudskim aktivnostima jedan od ključnih pojmova zacijelo je motivacija. Motivacija je ključ uspjeha, a njezin nedostatak dovodi do odustajanja. Motivaciju u najužem smislu možemo objasniti kao poticanje na ostvarivanje ciljeva.

Motivacija je unutrašnja pokretačka sila koja čovjeka opskrbljuje pokretačkom snagom za ostvarivanje ciljeva i zadovoljavanje potreba. Kao i u svim drugim životnim aspektima, tako i u treningu - samo motiviran pojedinac postići će željene rezultate.

Što sve može biti izvor motivacije?

Odgovora na ovo pitanje je bezbroj, od zdravlja, estetike, dokazivanja kao nekih općih pojmova i motiva, do onih svakodnevnih koji na dnevnoj razini motiviraju za pojedinačne treninge: dobar osjećaj nakon treninga, višak slobodnog vremena, trening partner itd.

Upravo je trening partner mnogima presudan izvor motivacije za treninge i ustrajanje u redovnoj tjelesnoj aktivnosti. Kvalitetan trening partner će vas potaknuti na dolazak na trening kada niste raspoloženi, natjerati na još koje ponavljanje kad poželite odustati ili jednostavno: s njim ćete odraditi vježbe koje sami ne možete. Iz svega navedenoga jasno je koliko je trening partner bitan u vašem treningu.

Dodatno neki od pozitivnih aspekata postojanja trening partnera jesu i:

  • Odgovornost - uz trening partnera ne možete imati izgovore za preskakanje treninga jer se osjećate odgovorno prema dogovoru i drugoj osobi koja dolazi na trening.
  • Drugo mišljenje - ako ste prekritični ili nekritični prema sebi i svojim rezultatima, iskren trening partner će vam reći pravo stanje stvari i na taj način vas osvijestiti u vašim subjektivnim percepcijama
  • Zdravo natjecanje - mnogi od nas puno bolje rade kad se osjećaju "natjecateljski" i kad postoji druga osoba pred kojom se želimo dokazati. Na taj način će i rezultati biti bolji.
  • "Spotanje" - u nekim vježbama je spoter jako važan i omogućit će vam da odradite još koju seriju ili ponavljanje koje inače ne biste uspjeli, bez trening partnera. Posebno je to važno kod vježbi poput bench pressa ili čučnja.

Na kraju, trening partner je osoba koja će se radovati vašim rezultatima, rekordima i realizaciji zacrtanih ciljeva.

Kako je rečeno, postoji niz vježbi koje možete odraditi sa svojim trening partnerom, pa isprobajte i ovo:

Sklekovi u tačkama s mrtvim dizanjem

Stanite u početnu poziciju za sklek, a partner neka vas uhvati za nožne članke i podigne ih u zrak. Trening partner stoji uspravno, držeći vaše noge u zraku. Držeći dlanove na tlu ispod ramena, vi se spuštate u sklek i vraćate se u početni položaj. Istovremeno, vaš trening partner se spušta u mrtvo dizanje. Vježbu odradite u 2 serije po 20 ponavljanja. Budući da su vam stopala u nestabilnoj poziciji, uz redovne aktivacije mišića koji sudjeluju u skleku, aktivirani su i mišići stabilizatori i mišići corea.

Obrnuto veslanje u tačkama

Lezite na pod ispod šipke koja je na stalku. Trening partner vam podiže stopala s poda i drži ih, uspravno stojeći, u zraku. Uhvatite šipku malo šire od širine ramena i vučete laktove prema podu, idući prsima prema šipci. Na kraju pokreta potrudite se maksimalno približiti lopatice jednu drugoj. Što su vam noge dalje od tla, to vam je izvođenje vježbe teže. Vježbu odradite u 2 serije po 10 ponavljanja.

Još teža varijanta ove vježbe je da noge ostavite na podu, a partner vas opkorači te se u zaveslaj povlačite, povlačeći se za partnerove dlanove. U ovom slučaju nestabilnost i nepostojanje čvrstog hvata dodatno aktivira stabilizatore. Vježbu odradite u 2 serije po 10 ponavljanja.

Fireman's carry

Svojeg trening partnera uvijek možete iskoristiti i za vježbe s otporom, a fireman's carry je jedna od vježbi s kojom ćete se zacijelo i zabaviti i nasmijati.

Partnera podignite na leđa, tako da je u liniji, paralelno s podom, poput šipke kod izvođenja čučnja. Jednu ruku držite partneru između nogu, a drugu između partnerovim spojenih ruku, kako biste osigurali ravnotežu.

Aktivirajte mišiće corea i krenite hodati. Vježbu radite na određeni broj koraka ili na vrijeme, a potom se zamijenite za uloge u vježbi. Vježbu odradite u 2 serije po 20 koraka. Ukoliko želite dododatno otežati vježbu, s partnerom odradite iskorake.

Bacanje nogu (podizanje nogu s odguravanjem)

Lezite na leđa i ispružite noge, a partner neka vam stane iza glave tako da se rukama možete primiti za partnerove gležnjeve. Ispružene noge podignite okomito na trup, partner ih u tom trenutku hvata i odguruje prema podu, a vi ih vraćajte pazeći da ne padnu na pod. Odguravanja su naizmjenična i nepredvidiva – malo u jednu, malo u drugu stranu. Noge trebaju biti spojene i ravne, a trup miran. Vježbu odradite u 2 serije po 10 ponavljanja.

Za kraj treninga odradite vježbe istezanja u paru.

Dakle, pronađite dobrog trening partnera i nemojte strahovati od nedostatka motivacije: jedno ćete drugome biti motivator, podstrekač, ali i teret za pojedine vježbe. A rezultati će biti sve bolji!

Objavljeno 01.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!