Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kako se Alexander Skarsgard pripremao za ulogu Tarzana?

Image

Alexander Skarsgard švedski je glumac i zvijezda nedavno izašlog filma Legenda o Tarzanu, koji je svojom impresivnom formom obožavateljima ovog svima poznatog junaka iz džungle priuštio vrhunski doživljaj već u samom traileru pokazavši svoje ubojite trbušne mišiće.

Ovaj 40-godišnji ljepotan spremno je opisao cijeli proces transformacije svoga tijela, čak i prije nego se priča našla na filmskom platnu. Kritičari se slažu – Alexander je ovaj put bio najbliže idealnoj slici megapopularnog lika Tarzana, a kako je to postigao opisujemo u nastavku.

Režim treninga i prehrane

„Nikada nisam napravio ništa slično ovome, ništa tako ekstremno“, priznao je Alexander. „Bio sam nervozan, za mene je to bio veliki izazov i bio sam jako znatiželjan kako će moje tijelo reagirati na režim treninga i prehrane.“

Sudeći po tome, ovaj švedski glumac nije jedan od onih glumaca koji rad na svom tijelu ne vežu samo za filmske setove već vrhunsku formu održavaju neovisno o potrebama svojih uloga. Naprotiv, cijeli ovaj režim od njega je zahtijevao kompletnu promjenu načina života i puno odricanja, kako od omiljenih namirnica i pića, tako i od slobodnog vremena sa svojom obitelji i prijateljima.

Tarzan

Imajući pred očima sliku idealnih proporcija tijela Tarzana, Magnus Lygdback, poznati švedski trener kojeg je Alexander angažirao za svoju transformaciju, pripremio je ciljani trening kako bi postigao porast mišićne mase toliki da ne ugrožava viziju koja od davnih dana obilježava tog slavnog lika – skladno, vitko tijelo, dovoljno fleksibilno za skakanje, trčanje i ljuljanje po lijanama.

Znatna mišićna masa nije dolazila u obzir s obzirom na to da u divljini sve ima svoju svrhu, i da bi to bilo nepotrebno i čak ugrožavajuće za preživljavanje u takvoj sredini. Opet, to ne umanjuje trud kojeg je trebalo uložiti u trening i prehranu.

Filmska zvijezda imala je zaista težak zadatak, pogotovo s obzirom na prethodno neiskustvo u treningu, te poduzela ekstremne mjere kako bi ostavila najbolji dojam. Također, budući Tarzan uz naporne je treninge surađivao i s jednim od najboljih koreografa na svijetu Wayneom McGregorom, koji se pobrinuo da glumčeva postura bude savršena za ulogu.

Alexandar je proveo 4 mjeseca žestoko trenirajući, počevši od 04.30 ujutro. Njegov trener Magnus izjavio je da još nikad nije vidio nekog tako predanog treningu te ga je često morao nagovarati da uzme slobodne dane. S obzirom na to da je cilj bio poraditi na većoj mišićnoj masi, i to pogotovo u pojedinim dijelovima tijela, trening se fokusirao na dizanje utega, s koncentracijom na leđa i trapez.

Lygdback je ovaj put imao posla s početnikom te je time pretvaranje svog klijenta u zvijer zahtijevalo vrijeme, strpljenje, pažnju na detalje i plan fokusiran na snagu cijelog tijela i agilnost. Također, Alexander je angažirao i nutricionista koji ga je vodio kroz cijeli proces transformacije. Pomno se držao jelovnika tijekom cijelih priprema, bez iznimke, osim par planiranih cheat obroka radi malo opuštanja psihe i tijela.

tarzan

Svaki dan 60 minuta treninga

Prvi par mjeseci Alexander je trenirao najmanje 4 puta tjedno s dodatnim treninzima trupa svaki drugi dan. Kardio je u početku bio zabranjen, s obzirom na to da je sve bilo usmjereno dobivanju mišićne mase.

S par iznimki, slavni trener držao se uobičajenog raspona ponavljanja: 12-16 za veće mišićne skupine (leđa, noge) te 9-12 za ramena i ruke, s tim da je za leđa zna odraditi i do 20 setova! Bez obzira na veći broj ponavljanja treninzi nisu bili laki, a Alexander je unatoč naporu trenirao svaki dan po 60 minuta. Takav trening zahtijevao je i visok unos energije – čak od 7000 kcal. Dan se vrtio oko obroka i treninga što glumca baš i nije oduševljavalo jer nije bio u mogućnosti jesti ono što želi, ali mu je na neki čudan način pružalo zadovoljstvo.

Nakon 4 mjeseca i dobivenih 12 kg mase bilo je vrijeme za stroži režim treninga i prehrane te se tako broj treninga povećao na dva puta dnevno time što se dodao jutarnji kardio, a iz jelovnika su izbačeni pšenica, mliječni proizvodi, šećer i gluten. Takav režim trajao je 5 tjedana te na iznenađenje svih na kraju rezultirao lošijim izgledom od željenog usprkos tome što je sve odrađeno bez greške.

No, Magnus je imao rješenje i za to – povećanje kalorijskog unosa i smanjen broj treninga kako bi se tijelo oporavilo od prenapornog rada i manjka energije. Navedena strategija je upalila, a forma napokon dosegla svoj vrhunac te je time sav taj višemjesečni rad i trud nagrađen izvanrednim izgledom i priznanjem kritike i obožavatelja.

„Cijelo vrijeme fokus sam držao na nagradi, željenoj formi, i to je ono što me motiviralo iz dana u dan. Budio sam se uzbuđen i znatiželjan – svaki dan, svaki trening, svaki obrok bio je stepenica više i svaka od njih je bila bitna. Konstantno sam si postavljao pitanja – Mogu li ja to? Kako će moje tijelo reagirati? Sve me to motiviralo da ni ne pomislim na odustajanje, unatoč svemu.“ kaže Alexander.

tarzan

Za kraj, pogledajmo kako je izgledao jedan dan u životu slavnog glumca:

Trening

Ujutro:

 • Lagano trčanje: 10 minuta
 • Sprint: 6 x 1 minuta
 • Max Sprint: 1 minuta
 • Visoki skip na mjestu: 1 minuta

Večer:

 • Bear Crawls: 5 x 1 minuta
 • Mrtvo dizanje: 4 serije - 12, 8-10, 6, 12 ponavljanja
 • Zgibovi: 4 serije - naizmjence široki i uski hvat, maksimalan broj ponavljanja
 • Stajaće veslanje bučicama: 3 x 20 pon.
 • Kettlebell Swing: 3 x 15 pon.
 • Lateralno podizanje za ramena: 4 x 12 pon.
 • Izdržaj na lopti: 4 x 1–2 minute

Jelovnik

Doručak:

 • Omlet sa špinatom, čaj s domaćim bademovim mlijekom

Ručak 1:

 • Škampi na maslinovom ulju s češnjakom

Ručak 2:

 • File oslića sa šparogama i slatkim krumpirom

Ručak 3:

 • Poširana jaja sa zelenim povrćem

Večera:

 • Dimljeni losos sa smeđom rižom i brokulom

Objavljeno 17.08.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!