Kamut – zdravija verzija pšenice i 3 prijedloga pripreme

Image

Kamut je jedna od vrsta tvrde (durum) pšenice, koja svoje podrijetlo vuče iz Egipta, odakle se proširila po svijetu. Zrno kamuta je 2-3 puta šire od zrna obične pšenice, a po sredini je lagano zakrivljeno.

Kamut ima vrlo široku primjenu, naročito za kolače zbog specifičnog slatkog okusa i za ostala jela kao što su kruh, kaša, različiti prilozi, te kao dodatak jelima. Iako ga se smatra vrstom pšenice, kamut se nutritivno značajno razlikuje od svoje rođakinje: kamut ima značajno veći udio proteina (40% naspram 15%), ali i minerala kao što su selen, magnezij, cink te vitamina B i E i nezasićenih masnih kiselina. Udio aminokiselina je veći za 65% u odnosu na klasičnu pšenicu, dok je udio vitamina E veći za 30%.

Jedini „minus“ koji se kamutu može staviti na teret jest manji udio vlakana, nasuprot pšenice. Zbog većeg sadržaja masnoća i veće energetske vrijednosti (337 kcal/ 100 g), pogodan je za tjelesno aktivnije ljude i sportaše.

Kamut je vrlo lagan za ljudsku probavu, a brašno od kamuta je jednaku prehrambenu vrijednost kao izvorna žitarica. Vitamini B i E koje nalazimo u kamutu, uz magnezij, željezo i druge antioksidanse štiti ljudski organizam pred slobodnim radikalima koji izazivaju stanična oštećenja koja su temelj razvoja bolesti. Dodatno, studije ističu da prehrana bogata kamutom snižava opasnost od nastanka određenih vrsta karcinoma, kao što su karcinom dojke, probavnog trakta ili želuca. Također, zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi, kamut se preporučuje dijabetičarima.

Iako sadrži gluten, kamut je žitarica koju podnose mnogi koji imaju intoleranciju na gluten. Naime, alergični na gluten pokazuju čak 70% manju osjetljivost na kamut (prema rezultatima studije International Food Allergy Association). Ne preporučuje se osobama koje boluju do celijakije.

Kako pripremiti kamut?

Kamut za doručak

Sastojci:

  • 50 g kamuta
  • malo cimeta
  • 1 žlica meda
  • 100 ml mlijeka
  • 1-2 sušene marelice

Postupak:

Kamut skuhajte i ostavite da se ohladi. Pretresite ga u zdjelicu, dodajte cimet, mlijeko i med i dobro promiješajte. Dodajte narezano voće i nježno promiješajte.

Kamut s povrćem

Sastojci:

  • 200 g kamuta
  • prstohvat soli
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 2 rajčice
  • 1 tikvica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • začini, po želji
  • 2 žlice sušenog voća (brusnice, grožđice, marelice...)

Postupak:

Uvečer namočite kamut i ostavite do jutra. Drugi dan kamut procijedite i skuhajte u slanoj vodi, oko 40 minuta. Povrće narežite na sitno. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk, kad se omekša dodajte ostalo povrće i malo vode pa poklopite i pustite da se dinsta. Pred kraj, dodamo u smjesu kamut i začine i dobro promiješamo pa ostavimo a strane da se sve sljubi.

Kamut s feta sirom

Sastojci (za 3 osobe)

  • 200 g kamuta
  • 100 g feta sira
  • 15 zelenih maslina
  • 4 rajčice, iz pelata
  • papar i sol, po želji

Postupak:

Kamut skuhajte prema uputama na pakiranju. Feta sir i rajčice narežite na kockice, a masline samo prerežite na polovice i očistite od koštica. Kad je gotov, iscijedite kamut i ostavite da se hladi. Kad se ohladi, pomiješajte s ostalim sastojcima i po želji dodajte soli i papra.

Objavljeno 23.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!