Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Otkrivamo tajnu vezu između sporta i naših crijeva

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Čuveni odgovor Sir Winstona Churchilla na pitanje što čini da je u poodmakloj dobi još uvijek u tako dobroj formi bio je „No sports!“ Ta često citirana izreka u međuvremenu je potvrđena znanstvenim studijama.

Sportske aktivnosti kojima se sve češće i rekreativni sportaši bave u natjecateljskoj formi koja ih dovodi do njihovih krajnjih fizičkih granica, mogu biti dvosjekli mač za organizam.

Može li sport štetiti?

Dobrobiti sportskih aktivnosti su višestruke i općepoznate. Ono jednako važno, a o čemu se nerado priča i često uzrokuje nelagodu kod sportaša i rekreativaca je činjenica da sport može štetiti. Preintenzivan trening može imati potpuno suprotni učinak koji može dovesti do zakazivanja imunosnog sustava. Danas je znanstveno dokazano da ekstremno bavljenje sportskim aktivnostima kao što su kondicijsko trčanje (sve do maratonskih dužina), biciklizam, veslanje, plivanje, nordijsko skijanje, biatlon, triatlon, ali i mnogi timski sportovi (nogomet, košarka, hokej na ledu) dovode do smanjene prokrvljenosti probavnog trakta do čak 80%. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se jednako toliko, 80% imuniteta nalazi u crijevima.

Iz tog razloga mnogi se sportaši žale na razne tegobe koje se javljaju nakon razdoblja većih fizičkih opterećenja. Nakon intenzivnih natjecateljskih faza dolazi do povećane učestalosti infekcija dišnih puteva i do 100%, a pored uobičajenih stanja iscrpljenosti javljaju se i simptomi koji se dosad nisu dovodili u vezu sa sportskom aktivnošću – probavni problemi.

Što kaže znanost?

Naša crijevna sluznica najveća je kontaktna površina s okolišem. Jedna od njezinih najvažnijih funkcija je sprječavanje prodiranja toksičnih tvari u unutrašnjost organizma.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno fizičko opterećenje dovodi do polagane devastacije crijevne barijere, pri čemu crijeva postaju propusna. Ovaj sindrom propusnih crijeva (leaky gut) dovodi do propuštanja patogenih mikroorganizama u krvotok te njihovo kolanje organizmom. Uslijed toga mogu nastati različite vrste zdravstvenih tegoba.

crijeva

Svaka intenzivna fizička aktivnost uzrokuje nakupljanje tzv. slobodnih radikala, visoko reaktivnih supstanci koje su poznate po tome da mogu oštetiti staničnu strukturu tkiva. Oksidativni stres povezan je s povećanom potrošnjom energije što za posljedicu ima starenje organizma.

Kako si sportski aktivne osobe mogu pomoći?

Pored fiziološke optimizacije metoda treninga, istraživanja su pokazala da primjena medicinski relevantnih sinbiotika može utjecati na pojavu navedenih tegoba. Sinbiotik je pripravak koji sadrži probiotik (dobre bakterije) i prebiotik (hranu za dobre bakterije). Optimalno je da sinbiotik sadrži humane bakterijske sojeve koji su uobičajeno prisutni u crijevima zdravog čovjeka, a koji su u istraživanjima izdvojeni za točno određene indikacije.

Za profesionalne sportaše, ali i rekreativce koji iznova premašuju svoje granice, osmišljen je OMNi-BiOTiC® POWER, koji sadrži 6 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 10 milijardi bakterija u 1 dozi, u kombinaciji s vrijednim magnezijem, testiran je kroz niz studija. Ovaj sinbiotik slijedi sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije. Znanstvena istraživanja pokazala su da sinbiotik OMNi-BiOTiC® POWER ima utjecaj na sindrom propusnih crijeva (leaky gut), a pokazao je i antioksidativni te antiupalni učinak.

gut

Ako svakodnevno idete do svojih krajnjih granica izdržljivosti, sami sebi postavljate visoke standarde postignuća i osjećate ograničenje vlastitih kapaciteta, dnevno jedna vrećica sinbiotika OMNi-BiOTiC® POWER, vratit će Vas u utrku.

Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-power/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Objavljeno 15.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!