Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Što je retinol, popularni sastojak za zaštitu i zdravlje kože?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Retinol je u posljednjim godinama dobio popularnost i status jednog od najvažnijih sastojaka preparata za zaštitu kože. No, jednako tako, od retinola se često očekuje nemoguće, pa u nastavku članka pročitajte što je retinol, koje je njegovo djelovanje, ali i koji su rizici.

Što je retinol i koji su njegovi benefiti?

Retinol je vrsta retinoida koji potječe od vitamina A. Djeluje poput antioksidansa za zaštitu kože od slobodnih radikala. Također može potaknuti proizvodnju kolagena u organizmu, posvijetliti vašu kožu i smanjiti izgled vaših pora. Sve to čini ga vrhunskim tretmanom za zrelu kožu i akne.

koža

Retinol ima niz prednosti, a među njima ističemo:

  • Pomaže u usporavanju starenja kože: Studije pokazuju da retinol pomaže u obnovi stanica kože, povećava elastičnost kože i sprječava gubitak vlažnosti kože. On daje koži lijep izgled i sjaj.
  • Oporavlja kožu od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu: Budući da ima snažna antioksidantivna svojstva, retinol pomaže u slučajevima hiperpigmentacija i tamnih pjega na koži.
  • Pomaže u poboljšanju teksture kože: Retinol pojačava proizvodnju kolagena, a to utječe na ljepotu, mekoću i elastičnost kože.
  • Pomaže u borbi protiv akni: Studije pokazuju da retinol pomaže u odčepljivanju pora, smanjenju proizvodnje sebuma te smirivanju upalnih procesa, pa pože pomoći u borbi protiv akni.

Tko ne bi trebao koristiti retinol?

U slučajevima trudnoće ili dojenja ne savjetuje se korištenje retinola. Također, savjetuje se biti oprezan osobama koje imaju iznimno osjetljivu kožu ili stanja poput rosacee, ekcema ili psorijaze.

Također, retinol se ne slaže dobro sa sastojcima kozmetičkih proizvoda kao što su vitamin C, salicilna kiselina, benzoil peroksid, beta hidroksi kiseline te alfa hidroksi kiseline.

koža

Postoje li nuspojave uzimanja retinola?

Prekomjerno korištenje retinola smatra se generalno sigurnim, ali postoje situacije kojih treba biti svjestan. Moguće nuspojave su:

  • iritacija
  • suhoća
  • crvenilo
  • ljuskanje kože

Po početku korištenja koži je ponekad potrebno i do nekoliko tjedana da se navike na retinol, pa se savjetuje u početku ga koristiti samo jedanput tjedno kako bi se zabilježile sve eventualne reakcije i kožu postupno priviklo.

Napomena: retinol kožu čini osjetljivijom na sunce, pa se proizvode koji sadrže retinol savjetuje koristiti u večernjim satima tijekom ljetnih mjeseci.

Kad retinol počne djelovati?

Uobičajeno vrijeme kad se počnu vidjeti prvi znaci djelovanja retinola su negdje oko 3 mjeseca, ali za najbolje rezultate budite strpljivi i pričekajte 6 mjeseci do godine dana redovnog korištenja. U slučaju akni, poboljšanja se bilježe već nakon 6 tjedana.

Ipak, imajte na umu da se koža razlikuje od osobe do osobe pa se i promjene vide različito od tipa kože ili simptoma koje osoba ima.

Svakako, oko korištenja retinola se posavjetujte sa specijalistom dermatologom koji će prema tipu vaše kože i drugim faktorima odlučiti je li retinol primjeren za vas i vaše ciljeve.

Objavljeno 22.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!