Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 razloga zašto je seks zdrav!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vrući ljetni dani koji su pred nama najradije bismo proveli u hladovini neke plaže sa učestalim plivanjima ili valjanjima u plićaku. To znači da nam nije do pretjeranih fizičkih aktivnosti u veliki dio dana kada temperature prelaze 30 celzijevih stupnjeva. Moramo biti mudri i rasporediti aktivnosti; ona od koje ne morate odustajati za vrijeme ovih ljetnih mjeseci svakako je seks kojeg je tako najljepše upražnjavati u vodi, kasno navečer ili rano ujutro, prije odlaska na posao kako vam ne bi bilo pretoplo!

Stoga, zaboravite izgovore da vam je previše vruće ili da ste preumorni, a postojeće aktivnosti zamijenite ovom od koje, osim užitka, imate višestruke beneficije za zdravlje!

Seks u krevetu

1. Zdravlje srca i krvnih žila

Otkucaji srca ubrzavaju se za vrijeme seksualnog odnosa, a najbrži su tijekom orgazma – prosječni seksualni odnos ima jednak učinak na srce kao 20 minutno hodanje, a orgazam je jednak naporu penjanja po stepenicama. Poznato je da se srčanim bolesnicima preporučuje oprez i zabranjuje bilo kakvo uzimanje stimulansa.

2. Raspoloženje

Dakako, drugi po redu učinak, ali ne i manje bitan – učinak seksa na mentalno zdravlje. Osim što nas opušta, za vrijeme seksa oslobađaju se mnogi hormoni koji popravljaju raspoloženje. Najpoznatiji među njima su endorfin, progesteron, oksitocin i dopamin koji popravljaju raspoloženje kao kad pojedete omiljenu čokoladu, a da se pritom ne udebljate!

3. Fizička aktivnost

Ovisno o trajanju i pozama seks je, pored emocionalnog zbližavanja s partnerom, odlična tjelovježba – može biti napornija ili lakša, više aerobna ili za jačanje mišića.

4.Feromoni

Već znate da što više prakticirate seks, više vam se pojačava želja za njim. Zato, prakticirajte neku redovitost, održavajte razinu feromona na nivou kako bi i dalje privlačili suprotan spol ili partnera.

5. Zdravlje kože

Već smo spominjali hormone koji se oslobađaju za vrijeme seksa, koji utječu na raspoloženje – e, oni utječu i na ljepotu kože, kose i noktiju svojim djelovanjem, a s obzirom da seks utječe i na cirkulaciju, pojačava se dotok krvi u kapilare, hranjenje stanica kože, njihova obnova, rast i razvoj!

Strast

6. Zdravlje reproduktivnog sustava

Redovit seks utječe na rad hormona, koji zatim utječe na ženine spolne cikluse. Dokazano je da žene koje imaju redovit seksualni život imaju i redovit menstrualni ciklus, trudnicama pomaže da dođe do lakšeg poroda, a muškarcima održava zdravlje prostate!

7. Smanjuje tlak

Redovit seksualni život regulira vaš tlak, i time osim na bolesti srca utječe i na smanjenje rizika od moždanog udara. Dok vodite ljubav, vaš tlak raste, no održavanjem razine hormona u krvi koji se otpuštaju tijekom seksualnog odnosa ili orgazma, tlak se dovodi u normalu.

8. Emocionalna bliskost

Osim svakodnevnog života koji dijelimo s voljenom osobom, kojeg čine usponi i padovi, dijelimo i sebe na intiman način putem nježnosti i seksa. Bliskost nam omogućava da se odmaknemo od stresa, osjetimo sigurnost i stabilnost te gradimo budućnost. Kažu da parovi žive duže od samaca zbog manje stresa i zdravstvenih problema.

9. Miran san

S obzirom da seks opušta i smiruje, tako olakšava smirenje živaca i garantira miran, dubok san cijelu noć i to sve naravno vrijedi samo ako prakticirate...

Miran san

10. ...Siguran seks

Imate li dugogodišnjeg partnera i prakticirate monogamiju, ovo pravilo nije toliko obavezno za vas, no ako niste u navedenoj skupini svi zdravstveni razlozi u korist seksa otpadaju. Mijenjanjem partnera i ne koristeći nikakvu zaštitu riskirate spolne bolesti od kojih neke izazivaju i maligna oboljenja. Zarazite li se kakvom spolnom bolešću umjesto čari seksa, otkrit ćete samo njegovo naličje koje je moguće izbjeći.

Objavljeno 25.06.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!