Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Poslijepodnevno spavanje (nap): Koliko nam je potrebno i koje su prednosti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Poslijepodnevno spavanje ili kratkotrajni drijemež (eng. nap) mnogima je jedini način da uspiju odraditi sve dnevne obaveze na potrebnoj razini energije. To kratkotrajno spavanje način je oporavka i povrata energije te svojevrsno razbuđivanje mozga i vraćanje sa uspavane i usporene na „radnu temperaturu“.

Kada bi to trebalo slikovito opisati ili usporediti s nekim poznatim predmetom onda bi funkcija ovog drijemeža bila ovako opisana: Zamislite onu poznatu situaciju kada vam računalo samo od sebe krene sporije raditi i sve zadatke koje mu zadajete radi puno slabije i u više vremena nego inače. No, kada ga restartate (ponovo pokrenete) on ponovo radi uobičajenom brzinom.

Upravo slično događa se i s ljudskim mozgom nakon tog kratkotrajnog poslijepodnevnog spavanja, a osim samog razbuđivanja i povrata energije, „nap“ ima i niz drugih pozitivnih učinaka.

drijemez

Evo što kažu stručnjaci:

Poslijepodnevno spavanje u trajanju 10-20 minuta („power nap“)

Trajanje poslijepodnevnog drijemeža 10-20 minuta („power nap“) je idealno za povrat energije i budnosti. Ovo trajanje ne dozvoljava spavaču da izađe iz tzv. NREM faze spavanja (eng. no-rapid eye movement) koju karakterizira jako plitak i lagan san, ali je nakon te faze spavanja i buđenje vrlo lagano.

Poslijepodnevno spavanje u trajanju 30 minuta

Spavanje u trajanju od 30 minuta može izazvati inertnost i onaj osjećaj nalik mamurluku koji može trajati i do 30 minuta. Tek nakon toga osoba će osjetiti budnost i povrat energije koji su karakteristični za ovo poslijepodnevno spavanje.

Poslijepodnevno spavanje u trajanju 60 minuta

Poslijepodnevno spavanje u trajanju od 60 minuta je optimalno za poboljšano pamćenje činjenica, osoba i imena. Ono uključuje početno lagano, ali i duboko spavanje. No, i nakon spavanja od 60 minuta moguće je osjetiti određenu vrstu „kilavosti“ koja prolazi nakon 30-ak minuta.

spavanje

Poslijepodnevno spavanje u trajanju 90 minuta

Spavanje u trajanju od 90 minuta je jedan puni ciklus spavanja. Ono uključuje i laganu i duboku fazu spavanja, koja uključuje i REM fazu (eng. rapid eye movement) te je obično karakterizirano i snovima. Spavanje u trajanju od 90 minuta poboljšava emocionalno i proceduralno pamćenje (primjerice vožnja bicikla ili sviranje klavira) te kreativnost.

Nakon 90 minuta spavanja obično nema osjećaja nalik mamurluku i osoba se vrlo jednostavno razbuđuje i vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Koliko je optimalno spavati tijekom dana?

Studija koja procjenjuje rekuperativne učinke kratkih i ultra kratkih poslijepodnevnih drijemeža otkrila je da spavanje 5-10 minuta može stvoriti pojačani osjećaj budnosti i povećati kognitivne sposobnosti u usporedbi s preskakanjem poslijepodnevnog spavanja.

  • Ako tražite brzo energetsko punjenje: Spavajte 5-20 minuta.
  • Ako tražite dublje spavanje za oporavak: Spavajte 60-90 minuta.

Kada idete kratko odspavati, učinite to u polusjedećem položaju jer će vam to omogućiti da izbjegnete dublji san. Ako i tijekom tih kratkotrajnih drijemeža sanjate, to bi mogao biti znak da općenito premalo spavate i organizam vam je umoran i čezne za snom.

Laku noć!

Objavljeno 30.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!