4 koraka do poboljšane mentalne snage!
Vježbe

4 koraka do poboljšane mentalne snage!

Pomažemo vam da ne izgubite odlučnost kad stvari zaguste.

Um je ključ

Fizička je snaga jedno, ali većina nas ograničena je svojim umom. Mentalna izdržljivost psihološka je sposobnost pojedinca da se nosi s nevoljama s kojima se suočava u životu, poslu, sportu. Pročitajte ova četiri savjeta kako se mentalno osnažiti.

Fizički i psihički umor

1. Postavite si izazov

Društveno je prihvatljivo tražiti utjehu, no moramo shvatiti da je jedini način da se razvijemo – izazov. Neprestano si postavljajte nove izazove, tjerajte se dalje i jače jer postajemo najučinkovitiji kad smo pod pritiskom. Trener Stephen Covey kaže: "Kao što razvijamo fizičke mišiće prevladavanjem prepreka, na primjer podizanjem utega, tako i savladavanjem izazova i nedaća gradimo karakter". Stoga, razmislite o izazovu s kojim ste se već dugo htjeli uhvatiti u koštac, postavite si ga kao cilj, kažite svima što smjerate, angažirajte se oko njega i sredite ga.

2. Zamislite i vizualizirajte

Mnogi od nas koriste maštu samo za jednu stvar – brinemo se što bi sve moglo poći po krivu. Ljudima koji mogu zamisliti samo najgore moguće scenarije do najsitnijih detalja nedostaje mentalne čvrstine. Međutim, mentalno jake osobe koriste maštu kao oruđe kojim dizajniraju, stvaraju i prevladaju izazove. Olimpijska prvakinja u plivanju Megan Jendrick rekla je kako je vizualizirala sebe na podiju sa zlatnom medaljom oko vrata svaku noć tokom četiri godine prije nego li je osvojila dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sydneyu. Razmišljajte pozitivno i vizualizirajte sebe kako savladavate prepreke i na taj način kontrolirajte svoje misli i maštu. Držite se ovog savjeta i vaše će tijelo preuzeti svoj dio odgovornosti.

3. Razlomite na dijelove

Razmišljanje o izazovu kao o cjelini samo će izazvati tjeskobu i zbunjenost; bolje je razlomiti situaciju na manje dijelove. Koristeći primjer trčanja na duge staze sportski psiholog Kevin Clancy predlaže postavljanje manjih ciljeva koji tvore put ka postizanju krajnjeg cilja. "Započnite tako što ćete se prvo prijaviti na trku od 10km. Zatim napredujte prema polu-maratonu, punom maratonu i čak i ultra maratonu nakon toga". Ovakav postepeni napredak sprečava preopterećenje i osigurava razvoj sposobnosti koje će moći pratiti vaše zahtjeve.

Trčanje i znoj

4. Zavolite znoj

Što je zajedničko Wayneu Rooneyu, Rogeru Federeru, Haile Gebrselassiji i Timu Donu? Svi oni žive za svoj sport i svakodnevno testiraju vlastite granice. Kao što je i Lance Armstrong izjavio: "Bol je privremena. Može trajati minutu, sat vremena, dan ili godinu, ali s vremenom njeno će mjesto zauzeti nešto drugo. No, odustanem li, bol će trajati zauvijek". Prigrlite trud, borbu i znoj jer su neraskidivo povezani s postizanjem cilja. Dok prolazite pakao samo se nasmiješite i nastavite.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Prvi puta u fitness centru - 10 najvećih pogrešaka! x 18
    Gledajući iz perspektive dugogodišnje fitness trenerice i europske prvakinje u fitnessu Martine Lepčin, vlasnice i voditeljice fitness studia "Futura". Lagano, nesigurno otvaranje vrata, uplašen pogle...
  • Modne fitness katastrofe! x 26
    Teretana je odlično mjesto za tjelovježbu, ali i za promatranje ljudi oko sebe. Gdje ćete još imati prilike vidjeti ženu u svjetlucavom trikou leopard uzorka upotpunjenim rozim tajicama i ukrasom za k...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 28.04.2010
Piše:
Ivana Ajduković