VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Zašto nam vaga može biti najveći neprijatelj u procesu mršavljenja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako vas je naslov ovog teksta zainteresirao zato što i sami gajite neprijateljske osjećaje prema svojoj vagi, možda ste pomislili da će u njemu prvenstveno biti riječ o frustraciji koju često znate osjećati kada na njoj ne vidite broj koji želite. Dijelom i hoće, no svrha nam je objasniti zašto do te frustracije uopće dolazi i kako možemo pronaći bolje i motivirajuće načine praćenja svog napretka.

Problem je taj da velik broj ljudi koji počinje s nekim režimom prehrane i treninga postaje gotovo opsjednut vaganjem ne znajući da ta praksa i nije najučinkovitiji način za mjerenje progresa - dapače, može postati i kontraproduktivan.

Iako na početku vaganje može biti izrazito motivirajuće zbog razloga koje ćemo navesti u nastavku teksta ubrzo ta početna motivacija splasne i ostavi nas zbunjene i demotivirane da nastavimo dalje sa svojim planom.

vaga

Gubitak kilograma najveći je na početku 

Početkom novog režima prehrane i/ili treninga nerijetko možemo vidjeti nagli inicijalni gubitak kilograma zbog čega je svaki početak izrazito motivirajuć - pogotovo pri reduciranju ili kompletnoj eliminaciji ugljikohidrata koji zajedno sa glikogenom uzrokuju pojačano otpuštanje viška voda iz tijela. Nije se teško ponijeti takvim rezultatom te očekivati da će se takav tempo nastaviti do kraja. Nažalost, tako nešto je fiziološki nemoguće zbog različitih mehanizama regulacije u tijelu, odnosno same sposobnosti brze adaptacije organizma na nove uvjete.

Faktori poput novih i kvalitetnijih namirnica, niskog kalorijskog unosa, pojačanog unosa tekućine, pojačane aktivnosti itd. utječu na to da tijelo počinje pojačano gubiti na težini u prvih par tjedana, no adaptacijom tijela na isto ubrzo dolazi do faze usporavanja gubljenja kilograma i/ili do stagnacije.

I ne samo to, same dnevne fluktuacije težine mogu biti znatne te tako varirati i do 2-3 kg ovisno o unosu hrane i tekućine, sadržaju crijeva te fazi menstrualnog ciklusa. Sve to može utjecati na broj kojeg vidite na vagi i baciti vas u očaj, pogotovo nakon određenog broja tjedana u kojem je sve išlo po planu.

U tom trenu općenito se javlja veliki pad motivacije jer nam se čini da sve što radimo više nema smisla. Ako je vaga jedini alat kojim se služite u mjerenju svog progresa vrlo izgledno je da ćete naletjeti na spomenutu prepreku i po tko zna koji put si postaviti pitanje - što radim krivo? A možda i zaključiti da je bolje da se vratite na stare navike kada ove nove više ne daju željene rezultate.

vaga

Budite psihološki spremni na usporavanje/stagnaciju težine

Kako je navedeno, normalno je da nakon par tjedana ubrzanog gubljenja kilograma dođete do faze usporavanja ili stagnacije težine. Iako se naravno i može dogoditi da je vrijeme za korekciju plana kako bi gubitak kilograma nastavio u željenom smjeru, češće je problem u nerazumijevanju samog procesa i u prevelikim očekivanjima od svog tijela. Ako ste u prvom tjednu svog režima izgubili 5 kg, nerealno je očekivati isti gubitak u narednim tjednima.

Vaganje vas može zavarati i zbog mišićne mase koja će se novim režimom treninga razvijati i utjecati na povećanje vaše težine dok gubite na masnoćama. Sve to morate uzeti u obzir kako se ne biste osjećali loše ako ne vidite broj kojeg ste zamislili i to nakon toliko uloženog truda. Zapamtite već rečeno - vaga može biti izuzetan motivator na početku procesa, ali se zato kasnije može pretvoriti u veliku psihološku barijeru koja vas može demotivirati i uništiti sve vaše napore.

Kako prijeći preko te barijere pitate se? Ima puno načina, a jedan od njih je taj da jednostavno prestanete koristiti vagu nakon prvih par tjedana i da se umjesto toga počnete koristiti fotografijama. Uslikajte se prvog dana svog režima, a onda taj isti postupak ponavljajte svakih 2-3 tjedna i to u istoj odjeći i istoj poziciji kako bi vam bilo lakše vidjeti promjene.

Također, možete uzeti i krojački metar i izmjeriti se na dijelovima tijela koja želite pratiti. To mogu biti struk i bokovi, no možete uzeti i bedra, prsa, ruke i bilo koji dio tijela koji vas zanima. Tako ćete imati vizualnu predodžbu svog napretka, zajedno sa konkretnim objektivnim mjerama što je puno efektivniji način praćenja progresa od same vage.

vaga

Mišići mogu doprinijeti povećanoj kilaži, ali istovremeno oblikuju vaše tijelo

Vratimo se na mišićnu masu i njen utjecaj na kilažu. Iako sve češće pričamo i pišemo o tome i dalje postoje žene koje se pomalo boje utjecaja treninga s opterećenjem na njihovo tijelo. Rast mišićne mase uslijed trenažnog procesa može utjecati na povećanje težine, ali ne u tolikoj mjeri kakvu možda neke žene zamišljaju s obzirom na to da naše tijelo jednostavno ne proizvodi količinu hormona koja je za to potrebna.

Zbilja, ne morate imati strah od mišića i to prvenstveno zbog činjenice da žensko tijelo proizvodi i do 10 puta manje testosterona od muškaraca, a i vi uvijek možete stati s dodavanjem intenziteta kada osjetite da ste dostigle ono što ste htjele.

S druge strane, vrijednost mišićne mase očituje se u mnogo toga, a pogotovo u pozitivnom utjecaju na metabolizam i bolju kompoziciju tijela. Mišići će vam dati čvrste obline kojima težite i olakšavati vam gubljenje masnoća. Sigurno ste već negdje čule da su mišići teži od masti. Razlika je zapravo u volumenu kojeg zauzimaju pa će tako na isti volumen doći veća količina mišića zato što zauzimaju gotovo duplo manje mjesta od masnoća.

Zbog toga fit osoba koja teži 65 kg može izgledati puno vitkije od osobe koja teži 60 kg, ali ima višak masti u tijelu. U tome leži najveća vrijednost fotografiranja i mjerenja - učite se oslanjati na ono što vidite umjesto na ono što vam vaga govori.

metar

Zaključak

Vaga je samo jedan od načina mjerenja progresa i to onaj koji nas svojom nepouzdanošću često nas zna ostaviti frustrirane i demotivirane. Iskoristite ju na početku svog režima, a onda se okrenite fotografijama progresa i uzimanju mjera kako biste imali što točniju procjenu situacije, a pritom ostali zadovoljni i motivirani.

Objavljeno 21.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!