Koliko je pasivno pušenje opasno?

Image

Svima nam je poznato koliko je pušenje štetno te koliko povećava rizik od niza bolesti, od kojih su mnoge fatalne. No, koliko je opasno pasivno pušenje te koliko ste ugroženi od duhanskog dima, čak i ako nikad u životu niste zapalili cigaretu?

Pasivno udisanje duhanskog dima, koje se sastoji od kombinacije dima koji je pušač izdahnuo i dima koji dolazi iz zapaljene cigarete, cigare ili lule, također je vrlo opasno za vaše zdravlje. Stoga, ako vam bilo koji pušač kao opravdanje za svoje pušenje navede da on i tako „truje samo sebe“, jasno mu proturječite potvrđenim činjenicama da njegovo pušenje šteti svima u njegovoj okolini.

Pasivno pušenje povećava rizik od karcinoma pluća te kardiovaskularnih bolesti i infarkta za visokih 20-30 posto, navode liječnici pulmolozi.

pušenje

Što je toliko opasno kod pasivnog pušenja?

Pasivnim pušenjem u svoja pluća udišete preko 7.000 kemikalija od kojih je 70 kancerogenih! Među njima su neki toksini koji su čak 10 puta koncentriraniji nego što ih udiše aktivni pušač.

Pasivno pušenje je nedobrovoljno pušenje i samo kratkotrajna izloženost može imati štetan utjecaj na krv i krvne žile, povećavajući rizik od srčanog udara. Čestice koje lete zrakom oko pušača mogu vas ugrožavati i satima nakon što ste bili u društvu ili blizu nekoga tko puši.

Prema nekim studijama, osim karcinoma pluća, pasivno pušenje povećava rizik od karcinoma gušterače, grla, želuca, mozga, dojke te nekih drugih karcinoma.

Za djecu je pasivno pušenje iznimno opasno!

Bebe i djeca izložena pasivnom duhanskom dimu su u iznimno velikoj opasnosti za zdravlje. Naime, kod djece je stopa respiratornog sustava puno veća nego kod odraslih osoba te se toksini iz duhanskog dima znatno brže nakupljaju.

Izloženost duhanskom dimu kod djece povećava rizik od astme, sindroma iznenadne smrti dojenčadi ili ponavljajuće respiratorne infekcije, ali i rizik od razvoja karcinoma pluća, kasnije u životu.

pušenje

Osvijestite da ste izloženi duhanskom dimu!

Ne morate živjeti ili biti u društvu s pušačem da biste bili izloženi duhanskom dimu. Možete biti izloženi pasivnom pušenju čak i kroz sustav ventilacije ako je vaš stan spojen sa stanom nekog pušača. Doticaj s odjećom, kožom ili kosom pušača također može biti način „primanja“ štetnih djelovanja pušenja, pa je vrlo teško potpuno izbjeći izloženost pasivnom pušenju.

Naime, štetne čestice duhanskog dima nalaze se na svim površinama po kojima je taj dim mogao „pasti“ pa primjerice ako se nađete u stanu pušača, koji pred vama čak ni ne puši, izloženi ste toksinima koji se u stanu pušača nalaze doslovno – svugdje oko vas.

Kako se zaštititi od pasivnog pušenja?

Jedini način da se zaštitite od pasivnog pušenja jest da što više prostora u kojima boravite napravite „pušenje-free“ prostorima te da u njima nikada, nitko ne puši. To podrazumijeva da vam nitko ne puši u stanu ili autu, čak ni uz otvoren prozor.

Kod društvenih događanja, pokušajte birati kafiće u kojima je zabranjeno pušenje, a kod rezervacija prostora i hotelskih soba također obratite pozornost da se radi o prostorima u kojima je pušenje zabranjeno.

Ako ste pušač, imajte na umu da ne „trujete samo sebe“ već i sve vama drage ljude koji vas okružuju, a kojima sigurno ne želite bolesti poput infarkta, moždanog udara ili karcinoma pluća.

Objavljeno 25.01.2020.

Fitness.com.hr trgovine i webshop

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva potražite u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu i u Fitness.com.hr webshopu. Najveća ponuda rekvizita, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!