Osnovna pravila za detoksikaciju organizma

Image

Svaki novi početak prije svega je prilika za rješavanjem svega zaostalog iz prethodnog razdoblja. Upravo ovaj period koji je pred nama, a to je početak nove radne sezone nakon godišnjih odmora, odlična je prilika da krenete s nekim novim odlukama; započnete s redovitim fizičkim aktivnostima, ali i detoksikacijom prije svega.

Čišćenje od otrova i štetnih tvari, metoda je poznata još među pripadnicima starih civilizacija, iako oni nisu imali ovoliko štetnih tvari u svojem sastavu kao što to ima hrana danas. Ne smijemo zaboraviti ni vanjske utjecaje koji nam se „uvuku“ u organizam, a to su onečišćen zrak, ali i stres, zbog kojeg i kolesterol može narasti.

Volite nakon napornog dana na poslu popiti čašicu piva ili vina ili pak vikendom izlazite? Sve što nije čaša vina, a po novijim istraživanjima i čaša pive dnevno, višak je koji vaš organizam akumulira.

Postoji nekoliko metoda kojima čistimo organizam. Sve su većinom jednako djelotvorne, a osim što možete izabrati onu koja vam najviše odgovara, možete izabrati i nekoliko od njih pa ih kombinirati.

Sauna

1. Sauna

Jedna od najstarijih metoda detoksikacije sigurno je sauna. Ova metoda vuče svoje podrijetlo iz sjevernih krajeva Europe; Danske, Finske, Švedske, Norveške i Rusije, a poznata je stoljećima. Sauna pomaže prilikom čišćenja i pomlađivanja kože, oslobađanja od stresa, uništavanja patogenih stanica u organizmu, poboljšava elastičnost arterija, snižava visok tlak, pomaže kod srčanih bolesti, ali i kožnih bolesti, a pojačanim znojenjem se rješavate otrova iz organizma.

2. Dijeta

Jedan od najučestalijih načina detoksikacije je dijetalna prehrana. Često se poseže i za mjesečevom dijetom, koja potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Dijete za detoksikaciju mogu biti različite – od konzumiranja samo određene namirnice, koja potiče lučenje tekućine do ispijanja čaja koji potiče izlučivanje, ali i pomaže čišćenje organizma.

Detox salata

Za detox dijetu najčešće se odabiru namirnice poput kupusa i određenog voća, kao što su jabuke, kruške, ali i ananas, koji također pomaže izlučivanje. Dijetu se upotpunjuje raznim salatama (bez dressinga ?), ali i celerom, brokulom, artičokama, ciklom, tikvicama, karfiolom, prokulicama i keljem.

Poanta detoksikacije hranom je smanjeni unos hrane, potpuno izbacivanje masne, začinjene, slatke i pržene hrane s menija, ali i umjeren unos grahorica, integralne riže, kukuruza, sjemenki… Dakle, nije u pitanju samo izbjegavanje hamburgera. Ne radite zapršku prilikom pripremanja hrane, od masnoća su dozvoljene samo maslinovo i bućino ulje, čips ispred televizije i majonezu zaboravite. Mliječni su proizvodi također zabranjeni u periodu detoksikacije.

3. Unos tekućine

Radi se zapravo o povećanom unosu čajeva i vode, te prirodnih sokova, bez dodanih šećera i konzervansa. Nutricionisti preporučuju za početak dana popiti čašu mlake vode s malo limunova soka, nezaslađenu, kako bi potakli probavu. Zeleni i bijeli čaj, ali i čaj od korijena bijelog sljeza idealni su za čišćenje organizma jer potiču izlučivanje. U nastavku dana, osim obične vode pijte i prirodne sokove. Osim specijaliziranih trgovina u kojima se takvi sokovi pripremaju na licu mjesta, zdrave sokove možete si pripremiti i kod kuće u vlastitom sokovniku. Možete ih raditi od cikle, mrkve, jabuke, sa malo peršina ili metvice za aromu.

Limun i voda

4. Post

Najdrastičniji i nekima najteži način čišćenja je post. Iako poznat u mnogim religijama, post osim vjerskog značaja ima i smisao potpunog čišćenja organizma suzdržavanjem od hrane. U periodu posta, koji ne bi smio trajati duže od jednog dana, preporučuje se konzumacija barem 2,5 litre vode, ali i nezaslađenog čaja od koprive, zelenog čaja, ali i mješavina trava koje možete nabaviti u biljnim ljekarnama.

Ne smijemo zaboraviti napomenuti kako post nije za svakoga, naročito ne za bolesne osobe, trudnice i dojilje, ali i ljude koji imaju problema sa bubrezima, želučanim problemima i sl. Svakako se prije svake dijete konzultirajte sa svojim liječnikom.

Objavljeno 06.09.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!