OTVORENA PRVA FITNESS.com.hr TRGOVINA U ZAGREBU // KLIK ZA DETALJE!
.

Vratite žar: 10 načina kako pojačati libido

Image

Libido ili seksualna želja različiti su od čovjeka do čovjeka. Iako slab libido ne podrazumijeva automatski nešto negativno, postoje prirodni načini kojima se može utjecati na poboljšanje libida.

Negativan utjecaj na libido imaju anksioznost, zdravstveni problemi, starenje te problemi u odnosu.

U nastavku vam donosimo 10 načina kako da na prirodan način pojačate libido:

libido

1. Riješite se anksioznosti

Visoka razina anksioznosti često je ozbiljna barijera normalnoj seksualnoj želji, kod oba spola. Anksioznost može bitu uzrokovana stresom, prezaposlenošću, visokim supnjem odgovornosti ili jednostavno, kroničnim umorom, a sve to može izazvati smanjenu seksualnu želju.  

Među prirodnim načinima borbe protiv anksioznosti i njegovog negativnog utjecaja na libido su:

 • Redovno i dovoljno spavanje
 • Bavljenje hobijima
 • Redovna tjelesna aktivnost
 • Nutritivno bogata i uravnotežena prehrana
 • Rad na poboljšanju kvalitete odnosa
 • Posjet terapeutu

2. Poradite na kvaliteti odnosa

Mnogi doživljavaju slabiju seksualnu želju u periodima lošijeg odnosa s partnerom, bez obzira je li do njih došlo uslijed nesuglasica ili kolotečine u koju odnosi mogu upasti nakon nekog vremena.

Fokusiranje na poboljšanje kvalitete odnosa može popraviti libido oba partnera, a metode kojima se to može postići su:

 • Isplanirajte izlazak s partnerom
 • Provodite više kvalitetnog vremena zajedno
 • Iskreno i otvoreno komunicirajte
 • Osmislite zajedničke aktivnosti poput izleta i sl.

libido

3. Fokusirajte se na predigru

Kvalitetniji seksualni odnos može podići želju i za učestalijim odnosom. Odvojite više vremena i posvetite se partneru te uživajte u predigri i predavanju partneru.

Za žene je predigra posebno važna i visok postotak žena ne može doživjeti potpuno seksualno zadovoljstvo bez predigre.

4. Popravite kvalitetu sna

Kvalitetan san utječe na opće raspoloženje i razinu energije, pa tako i seksualnu želju. Studija provedena na ženama pokazala je da žene dan nakon što su kvalitetno i dovoljno spavale imaju znatno višu seksualnu želju nego nakon noći s premalo sna.

5. Jedite nutritivno bogate obroke

Prehrana koja je osmišljena i prilagođena individualnim potrebama značajno može utjecati na raspoloženje, razinu energije i želju za seksualnom aktivnošću.

Metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti mogu negativno utjecati na libido. Također, sindrom policističnih jajnika utječe na razinu hormona koja može poremetiti i umanjiti libido.

Prehrana bogata povrćem, s niskim udjelom šećera te bogata nemasnim i kvalitetnim proteinima može smanjiti poremećaje koji negativno utječu na libido.

libido

6. Probajte biljne pripravke

Niz je studija koje proučavaju kako pojedini biljni preparati utječu na libido. Među onima koji imaju znanstveno potvrđeno pozitivno djelovanje na seksualnu želju su maca prah, tribulus, gingko i ginseng.

Za korištenje bilo kojeg od ovih dodataka prehrani posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom zbog mogućeg međudjelovanja s lijekovima.

7. Redovito vježbajte

Redovita tjelesna aktivnost na više načina utječe na poboljšanje libida. Naime, fizička aktivnost doprinosi samopouzdanju, samosvijesti, promjenama u odnosima s drugima pa svime time i poboljšava libido.

8. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Niz je studija koje povezuju pretilost i smanjenu seksualnu želju, a uzrok je često disbalans hormona, smanjen udio testosterona te smanjeno samopouzdanje.

Održavanje zdrave tjelesne težine poboljšava mentalno i fizičko zdravlje, a posljedično i poboljšava libido. Zdrava prehrana i tjelesan aktivnost podižu razinu energije i životnu energiju, općenito.

libido

9. Posjetite terapeuta

Seksualna želja je kompleksan aspekt na koji utječe i mentalno i fizičko zdravlje. Čak i u slučajevima kada bolest snižava seksualnu želju (poput primjerice dijabetesa), rad na emotivnom zdravlju može poboljšati stanje.

Psihološka terapija i razgovor sa stručnjakom može poboljšati libido, ali i razriješiti eventualne probleme sa samopouzdanjem, anksioznošću ili depresijom koji mogu utjecati na seksualnu želju.

10. Prestanite pušiti

Pušenje cigareta je nezdravo, na koji god aspekt života pomislite. Zdravlje srca snažno utječe i na seksualnu želju, a prestanak pušenja potvrđeno vraća seksualnu želju, podiže razinu energije i poboljšava opće zdravstveno stanje.

libido

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

U nekim slučajevima potrebno je posjetiti liječnika koji će odlučiti o eventualnoj terapiji za probleme s libidom. Posjetite liječnika u slučaju:

 • Neočekivanih i neobjašnjivih problema s libidom
 • Dodatnih problema poput povišenog krvnog tlaka ili bolova
 • Smanjenog libida nakon početka korištenja nekog lijeka ili operativnog zahvata
 • Osjeta boli tijekom seksualnog odnosa
 • Emotivnih problema uzrokovanih problemima s libidom.  

Problemi s libidom su česta pojava, no u slučaju dužeg trajanja smanjene seksualne želje koju uzrokuju poznati ili nepoznati uzroci savjetujemo posavjetovati se s liječnikom ili posjetiti terapeuta kako bi se ovaj problem riješio, na zadovoljstvo i vas i vašeg partnera.

Objavljeno 05.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!