Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Sibirski ginseng - ruska tajna za poboljšanje sportskih performansi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tradicionalna kineska i ruska medicina bogata je pripravcima biljke koja se u narodu naziva „vražji grm“, a službeno ime joj je sibirski ginseng i rođak je popularnog azijskog ginsenga. U tradicionalnoj medicini ovih dvaju naroda, sibirski ginseng se koristi u pripravcima za održavanje i jačanje imuniteta te za sprječavanje razvoja infekcija. Koristi se korijen i podzemni dio stabljike sibirskog ginsenga.

Sibirski ginseng sadrži eleuterozide (saponinski glikozidi), lignane, kumarine, sterole (ß-sitosterol). Glavna djelatna tvar je eleuterozid E.

Prednosti sibirskog ginsenga

Sibirski ginseng je adaptogen, što označava da ekstrakti biljke pomažu tjelesnoj prilagodbi (adaptaciji) na stres. Zabilježene su pozitivne promjene na učinke stresa uzrokovanog promjenama temperature, dijetama, vježbanjem i sl.

Regulacijsko djelovanje ekstrakta sibirskog ginsenga pokazalo se korisnim kod meteoropata – osoba koje su osjetljive na vremenske promjene. Iskustva iz tradicionalne medicine, kao i brojna istraživanja provedena posebno na ruskim sportašima, upućuju na povoljno djelovanje ekstrakta sibirskog ginsenga na regulaciju niskog tlaka. No, zbog utjecaja na porast krvnoga tlaka, sibirski ginseng se ne preporučuje osobama s povišenim tlakom.

Sibirski ginseng se koristi u liječenju mnogih oboljenja i poremećaja:

  • Bubrežne bolesti
  • Poremećaj pažnje i hiperaktivni poremećaj (ADHD)
  • Alzheimerova bolest
  • Dijabetes
  • Fibromijalgija
  • Reumatoidni artritis
  • Gripa i prehlada
  • Kronični bronhitis
  • Tuberkuloza

Osim navedenoga, u nekom slučajevima sibirski ginseng koriste sportaši za poboljšanje sportskih performansi, što je vrlo uspješno primjenjivano kod mnogih ruskih sportaša. Koristi ga se u slučajevima poremećaja spavanja, poput insomnije te za liječenje simptoma infekcije izazvane virusom herpes simplex tipa 2. Korijen ove biljke uzima se i u slučajevima problema s apetitom.

Pripravci korijena sibirskog ginsenga našli su korisnu primjenu u poboljšanju tjelesne i psihičke kondicije (radne sposobnosti), povećanju opće otpornosti organizma i jačanju srca, krvotoka i živaca. Koristi se također i kao imunostimulans. Ova se biljka može uzimati dugoročno.

Interakcije

Sibirski ginseng u interakciji s alkoholom može izazvati pospanost i mučninu. Uzimanje sibirskog ginsenga može pojačati srčane otkucaje te potaknuti gubitak tekućina iz organizma. Budući da može utjecati na brzinu kojom jetra razbija pojedine lijekove, može doći do pojačanih indikacija i kontraindikacija lijekova.

Način primjene sibirskog ginsenga

Doza sibirskog ginsenga razlikuje se od osobe do osobe, a obično iznosi oko 2-3 grama (1/2 - 2 čajne žličice) dnevno. Idealna i tradicionalna upotreba ekstrakta zahtijeva redovitu dozu u razdoblju 6-8 tjedana. Nakon razdoblja uzimanja sibirskog ginsenga, preporučuje se stanka u trajanju 1-2 tjedna.

Objavljeno 06.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!