Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Upozoravajući znakovi sportskih ozljeda

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na ozljedu koje ne smijete ignorirati. I dok su neke sportske ozljede odmah očite neke vam se mogu potajno prikrasti i progresivno se pogoršati. Ne obratite li pozornost na oba tipa ozljede mogli biste razviti kronične probleme.

Ozljeda ramenaNemojte ignorirati ove znakove:

 • Bol u zglobu: posebice bol u zglobu koljena, gležnja, lakta i zapešća nikad se ne smije ignorirati. Pošto ovi zglobovi nisu pokriveni mišićima bol najčešće nije mišićnog porijekla. Bol u zglobu koja traje duže od 48 h zahtijeva liječničku dijagnozu.
 • Osjetljivost na određenom mjestu: ako dodirom na određeno mjesto na kosti, mišiću ili zglobu osjećate bol velika je vjerojatnost da se radi o ozbiljnoj ozljedi. Ako isto mjesto na drugoj strani tijela ne izaziva istu bol obavezno posjetite liječnika.
 • Oteklina: gotovo sve sportske ozljede uzrokuju otekline. Ona je najčešće očita, ali ima i slučajeva kada se osjeća da je određeni dio tijela natekao iako nema vanjskih znakova otekline. Ide ruku pod ruku s boli, crvenilom, ukočenošću i toplinom. Oticanje zgloba uzrokuje bol, ukočenost i može proizvesti «klik» zvuk dok tetive pucaju jedna preko druge nakon što su gurnute u novi položaj nakon oticanja.
 • Smanjeni raspon pokreta: ako oteklina nije očita možete ju pronaći potražite li zglob sa smanjenim rasponom pokreta. U slučaju veće otekline u zglobu izgubit ćete raspon pokreta – ekstremitet (ud) imat će veoma ograničenu sposobnost pokreta. Usporedite strane tijela ne bi li ste uočili značajnije promjene; u slučaju da uočite razlike zatražite pomoć.
 • Slabost: uspoređivanjem jedne strane s drugom za znakove slabosti često je teško, ali može pomoći pri procjeni ozljede. Jedan od načina prepoznavanja je podizanje iste težine desnom i zatim lijevom stranom i primjećivanjem razlika. Probajte prebaciti težinu na jednu nogu, a zatim na drugu. Razlika u mogućnosti pružanja potpore jedan je znakova koje ne smijete zanemariti.
 • Obamrlost i osjećaj žarenja: nikad ih nemojte ignorirati. Te osjećaje često uzrokuje pritisak živaca i najčešće upućuju na težu ozljedu stoga odmah zatražite liječničku pomoć.

Liječenje sportskih ozljeda

Prepoznate li bilo koji od navedenih znakova cilj je da spriječite daljnje oštećenje. Najbolji je način da prestanete s aktivnošću i odmah započnete s tretmanom oporavka. Nemojte dopustiti da se stanje pogorša i da se nastavi oticanje. Potražite očite znakove ozljede kao što su neodgovarajuća oprema ili nezgodan korak prilikom trčanja, hodanja. Možete li odrediti izvor ozljede možete započeti s popravljanjem situacije.

Zavoji

Pri korak pri tretiranju akutne ozljede je R.I.C.E. metoda (mirovanje, led, kompresija, podizanje) ne bi li se smanjila oteklina. Oticanje uzrokuje bol i gubitak sposobnosti pokreta, što uzrokuje i ograničava korištenje mišića. Ne koristite li mišiće oni će oslabiti, skratiti se i opirati oporavku.

Nemojte staviti topli oblog na akutnu ozljedu. Toplina pojačava cirkulaciju i oticanje. Kada koristiti topli a kada hladni oblog pročitajte ovdje.

Pregled ozljede ramena

Brzo tretiranje ozljede korak po korak:

 1. Odmah prekinite s aktivnošću.
 2. Zamotajte ozlijeđeni dio elastičnim zavojem.
 3. Nanesite led na ozlijeđeni dio (upotrijebite vrećicu leda ili smrznutog povrća) ne više od 15 minuta za svaki period.
 4. Neka se ozlijeđeni dio potpuno zagrije prije nego što opet nanesete led ne bi li ste spriječili nastajanje ozeblina.
 5. Podignite ozlijeđeni dio da ne bi došlo do pogoršanja otekline.
 6. Posjetite liječnika za ispravnu dijagnozu ozbiljnih ozljeda.

Objavljeno 11.05.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!