Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Smrznuto rame - simptomi i vježbe rehabilitacije (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rameni obruč je građen od lopatice, ključne, nadlaktične i prsne kosti koje su međusobno povezane zglobovima i mekim tkivima. Zglob je obavijen zglobnom kapsulom (vezivna vrećica) u kojoj se nalazi sinovijalna tekućina koja podmazuje zglob.

Kod smrznutog ramena dolazi do stvaranja ožiljkastog tkiva unutar i na samoj zglobnoj kapsuli. To ožiljkasto tkivo je kruto i neelastično, uzrokuje zadebljanje, nateknuće i ukrućivanje.

Uzrok nije u potpunosti poznat, ali često se javlja kod bolesti kao što su bolesti srca i pluća, Parkinsonova bolest, dijabetes, hipertireoza te stanja kao ozljeda rotatorne manšete, burzitis, artritis itd.

Povećan je rizik kod osoba koje su imale imobilizirano rame, nadlakticu, podlakticu ili šaku. Najčešće se pojavljuje kod osoba između 40 i 60 godina starosti i to češće kod žena.

Simptomi kroz faze

  • 1. faza – javlja se intenzivna bol kod izvođenja pokreta u ramenom zglobu te se postepeno smanjuje opseg pokreta. Bol se javlja zbog jake upalne reakcije koja nastaje u ramenom zglobu i okolnim tkivima. Ovaj period može trajati od 6 tjedana do 9 mjeseci.
  • 2. faza – dolazi od postepenog do potpunog gubitka pokreta i kao posljedica dolazi do gubitaka mišićne mase. Onemogućeno je obavljanje radnji kao pranje zubiju, češljanje, dohvaćanje nečega s police... Ova faza može potrajati od 4 do 6 mjeseci.
  • 3. faza – povlačenje otekline i povećanje pokreta te smanjenje boli i ukočenosti. Brzina oporavka uvelike ovisi o poduzimanju određenih terapija u prethodnim fazama te u skladu s time može trajati 6 mjeseci pa čak i do 4 godine.

Dijagnostika

Na dijagnozu smrznuto rame sumnja se kada pacijent ne može u punom opsegu pomicati ruku iz zgloba ramena ili kada je pokret moguć samo uz pomoć. Opservacijom i pregledom ramena te na temelju sindroma može se posumnjati na dijagnozu, a točno potvrditi MR-om i/ili ultrazvukom.

Liječenje i terapija

Važno je što ranije početi s terapijom zbog prevencije nastanka trajnih oštećenja i posljedica te zbog toga da se što više je moguće smanji atrofije mišića oko ramenog zgloba. Rehabilitacija ovisi o stanju i stupnju napredovanja stanja te se tome prilagođava.

Primjenjuje se fizikalna terapija (npr. TENS), terapije hlađenja upalnog procesa te kineziterapija. Vrlo je važno što više je moguće održavati pokret i spriječiti gubitak opsega pokreta. Često se rade pasivna istezanja od strane terapeuta te vježbe kada je ruka rasterećena vlastite težine.

Vježbe za održavanje opsega pokreta

Vježba 1 -  Istezanje na pilates lopti:

Vježba 2 – Istezanje sa štapom:

Vježba 3 – Dizanje ruke uza zid:

Vježba 4 – Spuštanje ruke iza leđa uza zid:

Izometričke vježbe

U ovim vježbama zadržavate pokret kada su ciljani mišići u kontrakciji.

Vježba 1 – Dizanje ruku uza zid:

Vježba 2 – Izdržaj na pilates lopti:

Vježba 3 – Progresija prethodnih vježbi s elastičnom gumom:

Koncentrične vježbe

U početku se vježbe izvode bez otpora koji se postepeno dodaje uz minimalne težine ili otpor.

Vježba 1 – Vježba za leđa s elastičnom trakom:

Vježbe izvodite svakodnevno, najbolje s obje ruke te probajte vježbe izvoditi u što više različitih pokreta, odnosno stupnjeva pod kojima se nalazi ruka. Vježbama će se unaprijediti opseg pokreta ili zadržati postojeći i sprečava se ili umanjuje gubitak funkcionalnosti ramena

Objavljeno 06.04.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!