Iskoristi priliku: do 1000 kn popusta na odabrane kućne fitness sprave!

Što je Bowenova terapija i kako vam može pomoći?

Image

Prepoznajete li se u nekom od sljedećih stanja: bolovi u leđima, išijas, problemi s kralježnicom, tegobe s vratom i ramenima, problemi s probavom i crijevima? Glavobolja, migrena, vrtoglavica, bolesti dišnih putova?

Ako ste se prepoznali u barem jednoj od navedenih tegoba, rješenje koje bi vam moglo olakšati stanje zove se Bowenova terapija.

masaza

Što je Bowenova terapija?

Šezdesetih godina 20. stoljeća australski stručnjak Thomas Bowen osmislio je terapeutski postupak koji je njemu u čast dobio i ime – Bowenova terapija ili Bowenova metoda.

Bowenova terapija je holistička korektivna tehnika koja djeluje na meko vezivno tkivo (fasciju) tijela. Ova terapija može se koristiti za liječenje mišićno-koštanog sustava ili srodnih neuroloških problema, uključujući akutne sportske ozljede i kronična stanja. Nježna je i opuštajuća i ne koristi prisilne manipulacije. Također, u provedbi Bowenove terapije koriste se palci i ostali prsti ruke koji rade određeni postupak ili redoslijed.

Potezi u ovoj terapiji se sastoje od pokreta palca i kažiprsta kojima se stimulira živčane putove koji omogućuju "komunikaciju" između različitih živčanih sustava tijela. Između svakog seta poteza terapeut napušta sobu kako bi omogućio da se odvija taj komunikacijski proces. Ovi prekidi povećavaju učinkovitost svakog sljedećeg niza poteza.

Potezi ne klize ili ne prelaze preko površine kože, već se koža koristi za prelazak po tkivima, pa svaki potez pokriva malo područje, definirano time koliko se koža može kretati samo preko ciljanog područja. Dakle, pojednostavljeno, nema trljanja po koži već se potezi sastoje od lociranja dijela kože pa potom pomicanja kože po površini donjeg tkiva koje se želi tretirati.

Bowen terapija se provodi na površnoj i dubokoj fasciji. Fascija, odnosno meko tkivo, dio je vezivnog tkiva koji obavija, odvaja i utječe na svaki organ i tkivo u tijelu.

Bowen tehnika je sigurna za uporabu kod svakoga, od novorođenčadi do starijih ljudi i za svaki mišićno-koštani sustav ili s tim povezane neuromuskularne bolesti. Radi se o holističkom tretmanu koji liječi cijelu osobu i ima za cilj liječenje uzroka problema, a ne simptome.

masaza

Kome se preporučuje Bowenova terapija?

Kako je rečeno, Bowenova terapija je primjerena svima koji imaju neke zdravstvene poteškoće. Savjetuje se kao tretman u smanjenju teškoća osoba koje imaju bolove u leđima, išijas, bolove u vratu i ramenima te probleme s kralježnicom.

Također, ona je učinkovita kod problema s koljenima, zglobovima, stopalima, te sportskim ozljedama. Savjetuje se kod probavnih tegoba, tegoba s crijevima, ali i glavobolja, migrena, vrtoglavica te problema s PMS-om i dojkama kod žena te prostatom kod muškaraca.

Kako izgleda jedna Bowenova terapija?

Bowenov tretman sastoji se od niza malih poteza pod različitim pritiscima, svaki na određenom mjestu na tijelu. Tretman je ugodan - terapeuti koriste lagane manevre u smjeru okomitom na mišićna vlakna, tetive ili ligamente bez ikakvih snažnih manipulacija.

Tretman obično traje između 30 minuta i jednog sata. Može se izvoditi preko sloja lagane odjeće. Tijekom tretmana, terapeut može napraviti pauzu u tretmanu od dvije do pet minuta. To omogućava vremenu da tijelo reagira na liječenje i da se u tijelu dogode potrebne promjene prije nego što se započne sljedeći slijed poteza.

Bowenova terapija ne podrazumijeva niz tretmana, već se opuštanje i poboljšanje može osjetiti već nakon prve seanse, a u težim slučajevima će već i tri seanse biti dovoljne za značajan napredak i poboljšanje stanja. U slučaju kroničnih bolesti ili ponavljajućih ozljeda, možda će biti potrebno više tretmana i dodatne konzultacije s liječnikom specijalistom.

masaza

Kako djeluje Bowenova terapija?

Mozak je svakako najčudesniji organ u ljudskom organizmu. Njegova osnovna funkcija je zaprimanje informacija iz tijela te interpretacija tih informacija, kao što su svjetlo, zvuk, bol, kretanje i sl. ovo omogućava svjesnu komunikaciju s tijelom.

Neuroplastičnost koja je sposobnost mozga da sam sebe prepozna formirajući nove neuralne veze, omogućava živčanim stanicama u mozgu da se prilagode u svojim aktivnostima prema novim situacijama i promjenama u okruženju. Ovo uključuje i stimulaciju dodirom.

Oko 600.000 signala putuje u svakom trenutku kroz tijelo, do mozga i natrag u živce. Što god osjećamo, čujemo, vidimo ili osjećamo mozak povezuje s iskustvom iz prošlosti kako bi kategorizirao senzaciju i stvorio adekvatan odgovor.

Kod Bowenove terapije, mozak nije sposoban odmah reagirati i potrebno mu je više informacija da bi kreirao odgovor. Upravo zbog toga, terapija se sastoji od pokreta i pauza u kojima se događaju dodatne informacije i kreacija moždanog odgovora. Osobe u ovom periodu osjećaju duboko opuštanje i snažnu relaksaciju, i mentalnu i fizičku.

Bowenova terapija je terapeutski postupak koji spada u područje komplementarne medicine, dakle, među postupke koji se provode uz propisane oblike liječenja tradicionalne medicine ili se provode samostalno s ciljem prevencije. Stoga, u slučaju tegoba, uz Bowenovu terapiju svakako se posavjetujte i s liječnikom opće prakse te po potrebi specijalistom.

Objavljeno 23.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!