VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako torakolumbalna fascija utječe na stabilnost trupa?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prije svega, krenimo redom - što je fascija? Fascija je opna koja sabire mišiće našeg tijela u jednu skupinu. Tako postoji:

  • duboka fascija koja obavija mišiće, i
  • visceralna fascija koja obavija organe.

Uloga visceralne fascije je, osim da obavija mišiće, i to da dopušta klizanje između slojeva tkiva te je opskrbljena krvnim žilama i završetcima živaca za osjet boli i pritiska.

fascija

Torakolumbalna fascija (lumbodorsal) ili TLF je fascija koja obavija mišiće stražnjeg dijela leđa s hvatištem na sakralnoj kosti. Sastoji se od tri sloja i to anteriorni ili prednji sloj, srednji sloj i posteriorni ili stražnji sloj.

Mišići koji su dio torakolumbalne fascije su sljedeći: m. psoas major, erector spine, quadratus lumborum, m. latissimus dorsi, obliques internus i externus i transversus abdominis.

fascija

Kako TLF utječe na stabilnost trupa?

Intraabdominalni pritisak je relativno novi pojam u fitness svijetu, ali je zapravo dio duge tradicije u sportu olimpijskog dizanja utega.

Prije dizanja određene kilaže sportaš udahne tako da ispuni pluća, ali i pokuša „napuhati“ stomak te zatvori protok zraka glotisom dok ne obavi kretnju. Pritisak koji se stvori punjenjem zraka u pluća i s tim spuštanje dijafragme u šupljinu trbuha gdje sa stražnje strane pritisak održava torakolumbalna fascija – stvara veći tlak u trupu i na taj način osigurava veliku stabilnost. Taj pritisak naziva se intraabdominalni pritisak.

Osim pri dizanju utega ova radnja se može raditi kad kod vam treba veća stabilnost trupa – plank, čučanj, iskorak, mrtvo dizanje, zgibovi i slično.

Osim što se osjećamo stabilnije, intraabdominalni pritisak je veoma važan u rehabilitaciji ozljeda ili slabosti lumbalnog dijela kralježnice.

Ukoliko imate slabe mišiće trupa postoji šansa da vas bole donja leđa. U tom slučaju najbolja vježba za poboljšanje stabilnosti trupa bi bila da legnete na leđa sa savijenim koljenima i stopalima na podu pokušate udahnuti tako da vam se trbuh „napuše“ što možete provjerit stavljanjem ruku na trbuh i leđa. Tada zamislite da upuhujete zrak točno na ta mjesta koja palpirate i ukoliko radite pravilno trebali biste osjetiti kako mišići ispod vaših ruku postaju napetiji.

Nakon udisaja pokušajte odbrojati od 10 do 1 naglas bez da vam se trbuh „ispuše“. Ako probate ovo vidjet ćete da je zapravo veoma teško te si možete napraviti mali izazov da svaki dan okušate izbrojiti do 10 bez gubitka povećanog intraabdominalnog tlaka i s normalnim tonom govora (ne šapatom).

fascija

Sretno!

Objavljeno 26.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!