VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako spriječiti i kako liječiti bolove u petama?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogi trkači tijekom svoje trkačke karijere susreću se s bolovima u petama. Istodobno, mnogi zaljubljenici u fizičku aktivnost vrlo često ignoriraju bolove i nastavljaju s treninzima bez uzimanja pauze i posjete liječniku. Naime, ozljeda često znači izbivanje sa sportskog terena čak i po 6-8 tjedana a to nijedan sportaš ne želi ni čuti. No, ovakvo ponašanje ozljedu samo pogoršava, pogotovo ako govorimo o ozljedama stopala.

Što je plantarni fascilitis?

Bol u peti ili plantarni fascilitis je jedna od najčešćih ozljeda pete. Radi se o bolovima u donjem dijelu pete koji najčešće nastaju kao posljedica akumuliranih mikrooštećenja koja uzrokuju propadanje (degeneraciju) kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti. Ovi bolovi spadaju u skupinu oštećenja koja se zbirno nazivaju sindromom prenaprezanja.

No, kao i kod drugih bolesti i kod plantarnog fascilitisa je bitno liječenje početi čim se bolovi pojave. Naime, ukoliko dođe do razvoja kroničnog oblika bolesti, oporavak može trajati čak 8-12 mjeseci u kojima je aktivnost zabranjena ili vrlo ograničena.

Plantarni fasciitis je ozljeda na dnu stopala koja nastaje uslijed propadanja vlakana na polazištu na petnoj kosti. Navedeno propadanje uzrokuje upalu, a upala uzrokuje bol.

Bol se osjeća na dnu pete, a ponekad i u luku i obično je najgora tijekom jutro, nakon prvih koraka, ali može se javiti i za vrijeme ili nakon trčanja.

Plantarni fasciitis obično nije uzrokovan izravnom ozljedom ili traumom, već je obično rezultat trčanja ili hodanja u istrošenom paru tenisica, treninga na novoj površini ili dodavanja uzbrdica u trenažnu rutinu.

stopalo

Kod prve pojave bolova u peti trebalo bi učiniti sljedeće korake:

1. Odmorite se.

Uzmite pauzu od trčanja, hodanja, trčanja po traci ili sličnih aktivnosti. Umjesto ovih aktivnosti, možete otići na sat yoge, vožnju biciklom, plivanje ili trening snage u teretani.

2. Stavljajte ledene obloge

Uzmite okruglu bočicu manjih dimenzija i napunite je vodom pa vodu zaledite. Svaku večer rolajte ledenu bočicu po luku stopala i peti, 20-ak minuta.

3. Redovno se istežite

Nekoliko puta tijekom dana odradite istezanje listova. Prije ustajanja iz kreveta, odradite 30 sekundi istezanja listova s ručnikom. Odradite i druge vježbe istezanja 10 puta po 30-60 sekundi tijekom dana.

4. Izbjegavajte biti bosi

Tijekom bolova u peti, pokušajte što više vremena provesti u kvalitetnim tenisicama, a izbjegavajte biti bosi. Kako biste testirali kvalitetu tenisice, okrenite potplat prema sebi i presavijte tenisicu: kvalitetna tenisica se treba presavijati u području prstiju, a ne sredine stopala. Loše tenisice također mogu biti jedan od krivaca za razvoj bolova.

Ako bolovi ne prestane u roku od 2 tjedna a poduzeli ste gore navedene mjere, posjetite liječnika koji će odraditi dijagnostiku i propisati vam terapiju.

stopalo

Nemojte štedjeti na tenisicama

Kako biste izbjegli plantarni fascilitis nemojte štedjeti na tenisicama, već kupujte one prilagođene vašem stopalu, načinu na koji hodate / gazite te aktivnosti kojom se bavite. Ako zamijetite da vam se potplat tenisice poderao na peti, vaše će stopalo doživljavati pojačan stres, što može dovesti do ozljede. Liječnici kod ove dijagnoze savjetuju nošenje noćnih udlaga koje drže stopalo pod pravim kutom u odnosu na potkoljenicu, čime se sprječava skraćenje plantarne fascije pa samim tim izostaje i intenzivna bol koja se javlja ujutro kod prvih koraka.

Ako imate ravna (spuštena) stopala, razmislite o kupnji kvalitetnih uložaka te kod biranja podloge, uvijek prednost daje mekanijim podlogama, umjesto betona ili asfalta. Dužine trčanja polako i postupno povećavajte kako bi se vaš koštano-tetivni sustav polako prilagođavao promjenama, jačao i stabilizirao se i tako vas štitio od ozljeda.

Objavljeno 16.06.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!