Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Bol između lopatica: Koji su uzroci i kako tretirati bol?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bol između lopatica najčešće se pripisuje lošem položaju pri spavanju ili dugotrajnom nepovoljnom položaju tijela i umoru. Takvi uzroci boli između lopatica lako se rješavaju konzervativnim metodama, u glavnini masažama i adekvatnim vježbama.

No, ako se bol između lopatica često zanemaruje i ne tretira ona s vremenom može uzrokovati ozbiljne posljedice na lokomotorni sustav u području vratne i prsne kralježnice.

Kada se bol pojavi i nakon odmora nestane, stanje nije toliko alarmantno, međutim kada se učestalost bolova poveća potrebno je reagirati. Da biste lakše uklonili bol između lopatica potrebno je u prvom redu definirati uzrok boli. Često uzrok boli nije lociran u području između lopatica, on je posljedica lošeg držanja u području prsnog koša, vrata, ramena ili se javlja kao referentna bol koja proizlazi iz poremećaja ili ozljede dijela tijela koji nemaju direktne veze s leđima.

Najčešći uzroci bolova između lopatica

1. Loša postura (držanje)

bol lopatice

Loše držanje je najčešći uzrok pojave boli između lopatica. „Grba“ (kifotično loše držanje u prsnom dijelu kralježnice) bilo da sjedite ili stojite, stvara nenormalan pritisak na mišiće vrata i mišiće gornjeg dijela leđa. Glava je u tom slučaju najčešće u prednjem nepravilnom položaju (fotografija 1) što dodatno opterećuje okolno mišićje. Kad je glava uspravno mišići održavaju stabilnost i stvara se manje napora.

Bol između lopatica se javlja jer su mišići umorni, iritirani, upaljeni i pretjerano istegnuti. Morate osvijestiti svoje držanje, ispravljati se tijekom dana i nastojati steći naviku pravilnog držanja bilo pri sjedenju ili stajanju. Pravilno držanje u kombinaciji s vježbama za jačanje mišića između lopatica te istezanje prsnim mišića bi ubrzo trebalo dati dobre i pozitivne rezultate.

Kako tretirati bol između lopatica nastalu zbog lošeg držanja

1. Masaža

masaza

Cilj masaže je smanjenje napetosti u mišićima i poticanje cirkulacije. Masaža koja će vam pomoći mora biti fokusirana na opuštanje prsnih mišića, mišića trapeza, vratnog mišićja i mišiće gornjeg dijela tijela. Naravno masažom moraju biti obuhvaćeni i ostali mišići leđa. Preporučam dublje masaže, kao primjerice trigger point masaža.

2. Toplina

Grijanje područja vrata i gornjeg dijela leđa je vrlo jednostavan tretman kojim možete sami opustiti mišiće leđa. Možete koristiti različite jastučiće za grijanje ili obloge koje možete naći u bilo kojoj ljekarni ili specijaliziranim trgovinama.

3. Istezanje mišića između lopatica

U položaju kao na prvom videu dolje u tekstu možete odlično istegnuti mišiće između lopatica, da bi tako potaknuli cirkulaciju među njima. Bilo bi dobro prakticirati istezanje kada su mišići topli i zagrijani; nakon bilo kojeg oblika zagrijavanja, kao i nakon toplih obloga spomenutih prethodno. Ovom istezanju dodajte istezanje prsnih mišića prikazanih u drugom videu.

4. Relaksirajući položaj pri spavanju

Da bi se mišići revitalizirali iznimno je važan položaj pri spavanju. Neke savjete vezane uz pravilne položaje spavanja možete pronaći u tekstu s vježbama za zdravu kralježnicu

5. Vježbe jačanja mišića između lopatica

6. Manje stresa

Nesvjesna reakcija tijela pri stresu se očituje u dizanju ramena i zatvaranju ramena prema naprijed, odnosno kifotično loše držanje. Spomenuto je ranije u tekstu da je to jedan od najčešćih uzroka boli između lopatica. Zato, smanjite stres i kontrolirajte svoje držanje tijela!

7. Mobilnost torakalnog dijela kralježnice

Izuzetno je važna i preventivno djeluje po pitanju boli između lopatica, pa se preporučuje raditi vježbe za mobilnost toraksa i torakalne kralježnice

2. Hernija diska

Disk je struktura ispunjena sinovijalnom tekućinom koja je poput gela, nalazi se između kralježaka i osnovna funkcija mu je amortizacija kralježnice. Pri prekomjernom ili dugotrajnom pritisku ona se može oštetiti, čak i do te mjere da pukne. Ako se to dogodi u području cervikalnog dijela kralježnice javlja se bol između lopatica i bol pri pokretima ruku.

Hernija u torakalnom dijelu kralježnice događa se vrlo rijetko zbog slabije mobilnosti tog dijela kralježnice, naime, u prsnom košu se nalaze vitalni organi i osnovna uloga prsnog koša zajedno s prsnim dijelom kralježnice je upravo njihova zaštita.

straznja

3. Cervikalna spinalna stenoza

Spinalna stenoza je nenormalno suženje kralježničnog kanala. Može se pojaviti u bilo kojem dijelu kralježnice, a najčešće se događa u cervikalnom(vratnom) i lumbalnom dijelu. Simptomi uključuju trnce, mravce i bol koja se širi od vrata, pa među lopatice i u ruke.

Ako se suženje pogorša može postati opasno jer pritiskati živce. Kad se stanje pojavljuje u području vrata bol se osjeća ispod vrata i lopatica. Lakši slučajevi se mogu riješiti provođenjem kineziterapije, dok teži zahtijevaju kirurški zahvat.

4. Cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je stanje kada se vratni kralješci ili diskovi između njih degeneriraju. Na kralješcima nastaju koštane izrasline, često popraćene degeneracijom diskova. Zbog degeneracije dolazi do pritiska na živac što uzrokuje bol u području vrata i između lopatica.

Vrat postaje ukočen, a živci u području vrata su pod stalnim, abnormalnim pritiskom. Ponekad degeneracija vratnog dijela kralježnice uzrokuje spondilozu istog.

istezanje

5. Osteoartritis

Osteoartritis je vrlo lako zamijeniti sa spondilozom zbog sličnosti simptoma, a često se javljaju i istovremeno. Osteoartritis je kronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što uzrokuje bol i ukočenost.

Kod osteoartritisa izvor problema je u samom području između lopatica i bol je uglavnom jača ujutro ili kasno navečer kao posljedica pojačanog opterećenja kroz dan. Bol je u početku lokalizirana u području kralježnice, te se kasnije širi.

6. Upala u području dijafragme ili ošita

Dijafragma je veliki mišić koji pomaže pri disanju. Ona se kreće gore dolje u skladu sa širenjem i skupljanjem prsnog koša/pluća pri disanju. Participiranje u disanju imaju i mišići gornjeg dijela leđa. Ako je jedan od spomenutih mišića preopterećen, odnosno opterećenje je veće nego što to fizionomija tijela zahtijeva mišić postane bolan.

Zbog istegnutih i slabih mišića leđa najčešće je dijafragma ta koja podnosi veće opterećenje, a referentna bol se javlja između lopatica.

istezanje

7. Prijeteći srčani udar

Pri srčanom udaru bol se prvo javlja u prsima, zatim se prenosi na rame, ruku i gornji dio leđa odakle se širi između lopatica. Bol između lopatica nije jedan od osnovnih simptoma srčanog udara, no javlja se u nekim slučajevima.

8. Šećerna bolest

Kod dijabetesa česta je pojava bol u gornjem dijelu trbuha, jer dijabetes često uzrokuje stvaranje žučnih kamenaca ili upalu žučnog mjehura te kolike u želucu. Žarište te boli referentno se mogu prenijeti između lopatica, a javlja se uglavnom u isto doba dana, nakon jela ili nakon teških jela te nestaje nakon nekoliko sati.

Od svih uzroka boli između lopatica najčešći uzrok je loše držanje, ali naravno uvijek postoji mogućnost da je uzrok i nešto drugo. Kada se pojava boli počne češće događati potrebno je pravovremeno reagirati koristeći konzervativne metode.

Objavljeno 05.08.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!