Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

10 čestih i alarmantnih uzroka boli u leđima i bazične mjere za samopomoć (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada govorimo o boli u leđima ono što nas zabrinjava je, naravno, intenzitet boli. To je zapravo samo djelomično točno. Najgora stanja i bolesti su zapravo manje bolna, osobito u svojim najranijim fazama.

Najčešći uzrok boli u leđima je skraćeni mišić, a takva bol može biti vrlo jaka. Mišićna bol trenutačno ne šteti osim što narušava kvalitetu svakodnevnog funkcioniranja.

Gotovo svatko će doživjeti snažnu bol barem jedan puta u životu. Potrebno je prevenirati ponavljanje i pravovaljano i pravodobno reagirati. Za ispravnu reakciju treba biti dobro informiran, poduzeti mjere da bi došli do točne dijagnoze problema i dobro reagirati za sanaciju i prevenciju bolnih stanja u budućnosti.

Mišićna bol se pojačava s određenim pokretom ili kretanjem i uglavnom se nakon odmora smanjuje. Bol koja se javlja bez razloga i ne utječe na kretanja može biti simptom određenog organa. Ako se bol pojačava i ne smanjuje se nakon odmora, te traje duže od 3 mjeseca potrebno je napraviti sveobuhvatne pretrage.

Dvije situacije kada je potrebna hitna medicinska pomoć

  1. Inkontinencija i/ili oduzetost oko prepone i stražnjice
  2. Trauma sa silama koje bi mogle uzrokovati frakturu kralježnice

Ovo su dvije situacije koje zaista nikako ne smijete zanemariti i zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju iako nije da 100% ukazuju na nešto strašno.

bol u ledjima

10 čestih i alarmantnih uzroka boli u leđima

1. Infekcija bubrega

Infekcija bubrega se dugo ne može detektirati, sve do pojave temperature uz konstantnu bol u lumbalnom dijelu kralježnice s bočne strane. Pritiskom u području bubrega osjeća se izuzetno jaka bol u tom dijelu leđa.

2. Kolaps osteoartritičnog kralješka

Kolaps osteoartritičnog kralješka se često događa kod dugotrajnog uzimanja kortikosteroida ili hormona štitnjače, a javlja se najčešće nakon 55 godine. Javlja se ograničen pokret u kralježnici što bi moglo ukazivati na navedeni problem.

3. Metastaze karcinoma pluća, dojke ili prostate

Metastaze karcinoma pluća, dojke ili prostate bi također mogle uzrokovati bolove u leđima jer nažalost ovi karcinomi ponekad zahvaćaju i prelaze na koštane strukture kralježnice. Karakteristično je da se postupno razvije trajna bol koja se ne može povezati s pokretom.

4. Hernija diska

Karakterizira je jaka bol koja se pojačava u određenim položajima i intenzivnije se širi u nogu i stopalo.

5. Karcinom kralježne moždine

Bol koja se stalno pogoršava i ne mijenja se obzirom na položaj i aktivnost te se pojačava noću. Dolazi uvijek s još nekoliko znakova općeg lošeg stanja.

6. Spinalna infekcija

Vrlo ju je teško detektirati i potrebno je dugo vremena da se otkrije. Javlja se kao duboka i stalna bol s nepromijenjenim žarištem, te ponekad uz povišenu temperaturu i pad imuniteta.

7. Bubrežni kamenci

Uzrok su jakim napadajima boli i za razliku od mehaničkog uzroka ova bol ne jenjava s istezanjem.

8. Aneurizmi u području abdominalne arterije

Aneurizmi u području abdominalne arterije su nakupine masti u najvećoj arteriji uz kralježnicu koje će uzrokovati bol koja pulsira sinkronizirano sa srčanim impulsima. Uglavnom se javlja kod ljudi koji imaju predispoziciju za razvoj srčanih bolesti.

9. Spondilitis u kralježnici

Spondilitis u kralježnici je upalni artritis kralježnice i zdjelice koji se može prepoznati po produženoj jutarnjoj ukočenosti, a napreduje polako i neizvjesno.

10. Gubitak kontrole mjehura i crijeva

Vrlo je zabrinjavajući problem a najčešće se radi o protruziji lumbalnog diska koji djelomično ili potpuno sprečava normalan živčani impuls u ove organe.

Kada se javi bol u kralježnici bilo jaka ili slabija potrebno je osluškivati i nikako je ne zanemarivati. Mišićno – koštana bol se mijenja pod utjecajem kretanja dok neka kompliciranija stanja se manifestiraju kao gubitak refleksa, slabost mišića i slično te se intenzitet boli ne mijenja prilikom mijenjanja položaja, istezanja i često se pojačavaju u mirovanju.

Bazične mjere za samopomoć kod boli u leđima

Hladni ili topli oblozi

Generalno gledano u prava 24–48 sati nakon ozljede se stavljaju hladni oblozi. Hladnoća uzrokuje konstrikciju krvnih žila i sprečava širenje upale, ako je došlo do upalnog procesa. Opravdana upotreba hladnih obloga kod bolnih stanja kralježnice je vrlo rijetka. Kako se kod bolnih leđa radi uglavnom o mišićnoj napetosti upotreba toplih obloga i topline je češća. Toplina uzrokuje širenje krvnih žila i na taj način opušta mišiće.

Odmor

Ako je bol u leđima rezultat prenaprezanja odmor od 2 do 3 dana je i više nego dovoljan. Međutim, odmorom se ne smatra strogo mirovanje, već mirovanje s povremenim šetnjama. Pri ležanju u krevetu najbolje je da se jastuk stavi ispod koljena tako da se smanji tenzija na donji dio leđa koju uzrokuju fleksori.

Vježbe

Vježbama istezanja i opuštanja trenutačno se može ublažiti bol. Vježbe koje ovdje predlažem izvodite ovim redoslijedom i nemojte izvoditi vježbe koje stvaraju bol ili nelagodu prilikom njihovog izvođenja.

Disanje

Ležeći na podu udahnete i izdahnete tako da pri izdahu aktivacijom mišića trbuha priljubite leđa na podlogu.

Noge privučene na koljena

Iz ležanja na leđima podignite jednu pa drugu nogu zgrčeno na trbuh te ostanite tako nekoliko sekundi. Spustite nakon toga jednu pa drugo stopalo na pod. Ovime ćete lagano istegnuti donji dio leđa.

Bočno istezanje

Izvedite pokret trupom kao u prvoj vježbi te nakon spuštanja leđa na podlogu spustite koljena na pod. Time ćete istegnuti bočni dio leđa od lumbalnog do prsnog dijela kralježnice.

Aktivacija mišića trbuha i istezanje lumbalnog dijela kralježnice

Postavite noge na povišenu podlogu i flektirajte ih u koljenu. Podizanjem gornjeg dijela tijela aktivirat ćete mišiće trbuha i time istegnuti mišiće leđa. Izdahom pri izvođenju pokreta prema gore aktivirajte mišiće trbuha i vježbu učinite efikasnijom.

Aktivacija bočnih mišića trbuha i istezanje piriformisa

U istom položaju kao na prethodnoj vježbi postavite nogu preko noge. Spajanjem suprotnog lakta i koljena osjetit ćete duboko istezanje u mišićima stražnjice koji često zbog svoje skraćenosti pritišću živac išijas.

Istezanje uz zid

Postavite noge okomito na zid i izvođenjem prikazanih vježbi za aktivaciju mišića trbuha ujedno istežete i mišiće leđa.

Dodavanjem nekog predmeta između nogu i zida možete pojačati istezanje na stražnjoj strani nogu i u leđima.

Objavljeno 21.01.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!