Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Yoga vježbe za bolju probavu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stres, ubrzani stil života i bezbroj obaveza iz dana u dan, ne ostavljaju puno vremena koje vam je potrebno za održavanje balansa organizma. Neredovita ili nezdrava prehrana i sjedilački način života, negativno utječu na puno faktora, kao i na lošu i neredovitu probavu. Vježbanjem općenito, možete samo poboljšati cjelokupno zdravlje, a time i pravilan rad probave, dok u nastavku pročitajte koje yoga vježbe ciljano pomažu u tome.

Trokut (Trikonasana) 

Trikonasana jača bedra, koljena i gležnjeve, a što je važnije, pomaže poboljšati probavu i ubrzati metabolizam. Osim toga, poboljšava mentalnu ravnotežu, čime će vas smiriti, te smanjiti anksioznost i stres koji često negativno utječu na bolesti želuca.

Vježba:

Stanite uspravno s razmaknutim nogama malo šire od širine ramena – rotirajte prednje stopalo prema van, a stražnje lagano prema unutra. Otvorite ruke u T položaj u produžetku s ramenima. Provjerite jeste li ravnomjerno rasporedili tjelesnu težinu na obje noge. Zatim, lagano povucite rebra u stranu kao da prednjim dlanom želite nešto dohvatiti, te kroz izdah otiđite u pretklon trupa prema naprijed, dok se istovremeno s prednjim dlanom primate za unutarnju stranu palca, gležanj ili koljeno – ovisno o fleksibilnosti. Suprotnu ruku izdužite u produžetku pripadajućeg ramena prema stropu i pogledajte za dlanom. Kukovi se ne bi trebali rotirati naprijed ili nazad, a kralježnica treba ostati izdužena od trtice do vrha glave.

Zadržite položaj pet udaha i izdaha kroz nos, a kroz idući izdah se vratite u stojeći položaj. Ponovite vježbu i na drugu stranu.

Vježbu ne izvodite ako imate visok ili nizak krvni tlak, ozljede vratne ili leđne kralježnice, te ako patite od glavobolja.

Kobra (Bhujangasana)

Ova poza otvara prsa, poboljšava disanje, smanjuje stres, jača ramena, leđa i trbuh, te što je još važnije, poboljšava cirkulaciju i probavu - pomaže u regulaciji funkcije želučane kiseline.

Vježba:

Lezite na trbuh s čelom položenim na pod. Postavite podlaktice paralelno uz trup s dlanovima rotiranim prema podlozi, a bedra neka vam budu paralelna u širini kukova. Kroz izdah polako podižite trup od podloge: najprije glavu, prsa, leđa i zdjelicu. Pritom pazite da su vam ruke izdužene, laktovi „zaključani“, prsa i ramena otvorena i udaljena od ušiju, dok vam pupak ostaje u kontaktu s podlogom. U položaju kobre polagano udahnite i izdahnite, te smirite misli. Izdahnite pri povratku u početni položaj.

Vježbu ne izvodite ako imate ozljedu ručnih zglobova, lumbalnog dijela leđa ili ako ste u drugom stanju.

Pretklon prema naprijed glavom prema koljenima (Janu Sirsasana)

Ova poza liječi probavni sustav i smanjuje stres, a pomaže istegnuti leđa, vrat, stražnju ložu i listove. Ujedno smiruje um i pomaže pobijediti nesanicu.

Vježba:

U sjedećem položaju s ispruženim nogama ispred tijela, presavinite jednu potkoljenicu i privucite petu prema sebi, zatim rotirajte koljeno prema van i oslonite taban o unutrašnju stranu ispruženog bedra. Izdužite kralježnicu i lagano rotirajte trup u smjeru ispružene noge. Posegnite dlanovima prema stropu i otiđite u pretklon trupa prema naprijed, tako da dlanovima obuhvatite zategnuto stopalo ispružene noge i pokušate ramena zadržati paralelna s podlogom. Kralježnica bi trebala ostati što izduženija.

Zadržite položaj pet udisaja i izdisaja kroz nos, pa ponovite vježbu suprotnom ispruženom nogom.
Vježbu ne izvodite ako imate ozljedu koljena, bolove ili ozljedu donjeg dijela leđa ili astmu.

Svijeća (Sarvangasana)

Svijeća je poznata po svojoj sposobnosti da regulira djelovanje žlijezde štitnjače -  odgovorne za pravilno funkcioniranje cijelog tijela, uključujući probavni, živčani  i reproduktivni sustav, metabolizam i respiratorni sustav. Osim toga, osigurat će  kralježnici dobru opskrbu krvlju i kisikom, što će pomoći pobijediti poremećaje živčanog sustava i poboljšati sveopće zdravlje.

Vježba:

Ležeći na leđima, savinite koljena i podignite jedno pa drugo bedro od podloge te ih ispružite sa stopalima usmjerenima prema stropu. Podlaktice su uz kukove s dlanovima okrenutim prema podlozi. Polako podižite kukove od podloge, pridržavajući se s dlanovima za njih i oslanjajući se s laktovima o podlogu. Težište tijela je na ramenima, nikako na vratu. Zadržite ovaj položaj udahom i izdahom kroz nos, dok god se osjećate ugodno u njemu, a probajte s vremenom ostati u svijeći najmanje minutu. Vraćajte se u početni položaj polako i izbjegavajte nagle padove i trzaje.

Ako imate ozljede vratne kralježnice, ne izvodite ovu vježbu – tada je dovoljno samo podignuti bedra prema stropu bez podizanja zdjelice od poda. Imate li visok krvni tlak, izvodite ovu vježbu samo pod nadzorom.

Položaj djeteta (Balasana)

Nakon napornog dana na poslu, ovo je najbolja asana za opuštanje jer pobjeđuje stres i ublažava gastrointestinalne simptome. Također poznata kao poza djeteta, ova vježba je smirujuća, te će vam protegnuti donji dio leđa, kralježnicu i ruke.

Vježba:

Kleknite na prostirku ili mekanu podlogu te sjednite sa stražnjicom na pete, dok vam je kralježnica uspravna. Izdahnite i polako se spustite dolje i naprijed u Položaj djeteta, koristeći ruke za potporu. Ruke neka vam budu ispružene u liniji ramena, a dlanovi oslonjeni o podlogu. U tom položaju, koji bi trebao biti opuštajući, udišite i izdišite na nos. Cilj vježbe je da vam glava dotakne podlogu, ali ako ne uspijevate u tome, ne forsirajte taj položaj, već postavite više jastuka, mekšu loptu ili spužvu, da vam podupre glavu, te opusti ramena i vrat.  Kroz udah, lagano podignite kralježak po kralježak u početni položaj.

Ako imate ozljede donjeg dijela leđa ili ste u drugom stanju, ne izvodite ovu varijantu vježbe.

Za kraj, pokušajte svakodnevno izdvojiti najmanje pet minuta za sebe i izvodite vježbe koje će vas opustiti, potaknuti vam rad probave, smanjiti stres i olakšati vam da se pripremite za novi dan. Ovo su samo neke od vježbi za bolju probavu i regulaciju loših želučanih kiselina. Uz njih je važno regulirati prehranu i izbjegavati stresne situacije od kojih se možete svjesno udaljiti.

Objavljeno 17.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!