Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

AM metoda - budućnost fitnessa za žene

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Simbioza prirodno terapeutskih pokreta sa senzualnošću koristeći baletnu prečku označava fitness ovog stoljeća, AM metodu stvorenu samo za žene. Magistrice kineziologije Martina Mavrin Jeličić i Ana Kuhanec Brašnović kreatorice su AM metode koje su svoje prijateljstvo spojile u ljubav prema tijelu i pokretu, nazivajući metodu A, koje pripada Ani i njenoj senzualnosti i M, koji pripada Martini i njenom prirodnom terapeutskom pokretu.

AM metoda

Misao vodilja prilikom stvaranja ove metode bilo je pitanje što je ženama stvarno potrebno? Kako im to pružiti na nježan, ugodan i zabavan način i kako ih potaknuti da zakorače prema sebi, svojem tijelu, zdravlju i svojoj senzualnosti. Glavna je smjernica ove metode "manje je više", odnosno prirodnim putem poboljšati rezultate i zdravlje te uvećati osjećaj zadovoljstva kroz teoriju gdje vježbanje umjesto obaveze postaje način života.

Dijelovi ove metode proizlaze iz joge, pilatesa, baleta, senzualnih vježbi, kineziterapije, međutim u cjelovitosti AM metoda je potpuno drugačija i jedinstvena nadogradnja svega navedenoga. Zasniva se na temeljitim Aninim i Martininim istraživanjima (podaci istraživanja biti će objavljeni i u knjizi) gdje je osnovni zaključak povećati tjelesno zdravlje uklanjajući stres, a ne ga nakupljati tijekom vježbanja. Stalnim nametanjem ciljeva vježbanja, vježbama koje čine tjelesni napor stvara se stres i frustracija. I zbog toga AM metoda pruža potpuno prirodno, ugodno i sigurno vježbanje bez pravila.

"Dugogodišnji strogi režim prehrane i vježbanja kako bi zadržala propisane svjetske standarde manekenskog posla tražio je od mene velike napore koje su mi više bili stresni nego ugodni. Uz principe AM metode upotpunila sam se konačno i na tjelesnom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom dijelu. Za mene vježbanje više nije napor, već potpun i ugodan proces transformacije u kojem se osjećam zdravija, cjelovita i raspoložena", govori Adrijana Dejanović, svjetska manekenka.

Istraživanje koje smo proveli na grupi studentica utvrdilo je da se smirujuća parasimpatička aktivnost zapravo povećava tijekom vježbanja po načelima AM metode. Abdominalnom kontrakcijom vrši se djelovanje na parasimpatički živčani sustav. Vagus – deseti kranijalni živac regulira većinu parasimpatičke aktivnosti u tijelu. Dodiruje i srce tako da ga podražuju trbušni mišići koji potiskuju ošit i srce tijekom izdisaja. Podražaji potiču parasimpatički živčani sustav da uspori srčani ritam stvarajući smirujući učinak tijekom dinamične faze treninga.

OSNOVNA NAČELA AM METODE

Prepuštanje

Znanstvene spoznaje i dugogodišnji rad sa klijentima doveo je do otkrivanja tajne treninga, a ona je da nema rezultata od mukotrpnog vježbanja ma koliko ono bilo izvrsno, ukoliko se klijenta ne dovede do prepuštanja. Stoga je prva etapa treninga koji je povezan sa tehnikama vizualizacije prepustiti se svojim pokretima tijela, dahu i pogledom unutra otkloniti mišićne blokade u određenim mišićima i zglobovima. Mišićne blokade posljedica su stresa, lošeg držanja tijela i emotivnih stanja samo njihovim otklanjanjem može se pristupiti uspješnosti daljnjeg treninga. Upravo je to i jedinstvenost ove metode.

Prirodnost

AM metodaIntegracija duha i tijela. Prirodnim pokretima i tehnikama disanja dostići unutrašnju tišinu i vanjsku dinamiku pokreta. Ovaj princip proizlazi iz činjenice da svi mi znamo kako se zdravo i pravilno kretati, te se toga moramo jedino prisjetiti.

Svi zdravi pokreti urođeni su čovjekovom tijelu i umu. Zamislite dijete, ima li ono trenera koji mu govori kako da se drži, kako da puže i što treba ojačati da prohoda. Ne. Rađamo se sa osjećajem što nam je potrebno da bi bili mobilni i zdravi i čvrsti. Treninzi su zasnovani na prirodnim kretnjama pomoću kojih se prisjećamo kako se pravilno protegnuti i osnažiti i na taj način omogućiti svakom pojedincu da pokrete koristi u urgentnim situacijama.

Iz ovoga proizlazi činjenica da ne postoji nešto što instruktor treba naučiti klijenta, već ga treba postupno dovesti do faze kad počinje percipirati svoje tijelo i njegove potrebe za pravilnim prirodnim kretnjama.

Terapeutsko

AM metoda uključuje principe kineziterapije s ciljem preventivnog, korektivnog i kurativnog djelovanja. Svakim pokretom djeluje se na 7 zglobnih ploha u tijelu koje su međusobno povezane kroz mišićno koštanu strukturu. Zbog te povezanosti zglobovi moraju ostati otvoreni, bez grčenja okolnih mišića kako se ne bi poremetila protočnost kroz cijelo tijelo. Tijekom pokreta, ignoriranje na njihovu povezanost u cjelinu, predstavlja mogućnost stvaranja napetosti, boli ili ozljede. Predstavlja mogućnost rješavanja jednog problema i stvaranja drugog. Predstavlja nelagodu i zamor, a ne lakoću.

Cjelovita fluidnost

AM metoda kroz 60-tak posebno strukturiranih kretnji tijekom jednog sata stvara sklad između moždanih impulsa, mišića, zglobova, gravitacijske sile i težine tijela. Prvi pokret na početku sata priprema je za sljedeći pokret i njegova nadopuna u kinetičkom lancu. Pokreti se grade jedan na drugi, prateći biomehaniku i anatomiju tijela. Pokreti koji osluškuju unutrašnju logistiku tijela stvaraju snagu, izduženost, fleksibilnost, ugodu i emotivno zadovoljstvo.

AM metoda

Disanje

Nazalno disanje uz abdominalnu kontrakciju ključ je uspjeha u programima koji objedinjuju duh i tijelo. Naglasak na disanju neizbježan je za ovu metodu kako bi putem daha zaronili još dublje u otkrivanje svoje nutrine. Tijekom otvaranja i izduživanja udišemo i potpomažemo samu kretnju dok tijekom pretklona i kompresija vršimo izdisaj.

Senzualnost

Senzualne vježbe koje su prožete kroz cijeli trening odbacuju osjećaje poput bijesa, ljutnje, očaja te pobuđuju u mozgu pozitivne osjećaje – veselje, radost, sreću i zadovoljstvo koje pomlađuje zbog interakcije misli, hormona i imunološkog sustava.

U trenutku bijesa nakon pola sata proizvodi se adrenalin koji napinje mišiće za aktivnost. Međutim njegovim viškom tijelo se grči, rastreseni smo i ljuti, a izlučivanje serotonina u mozgu smanjeno je. Upravo glatki senzualni pokreti koji prate lagane ritmove muzike naglašavaju nježne i ugodne pokrete bez zadanih struktura.

Ženinu je tijelu kroz AM metodu dopušteno da se izrazi, odbaci krute i grube pokrete tijela što stvara tijekom treninga osjećaj zadovoljstva, a ne napor.

Budućnost ove metode proizlazi iz činjenice što ženi vježbanje postaje ugoda, a ne napor. Bez obzira radi li se o ženi koja ima viška kilograma, određene probleme lokomotornog sustava ili trudnici AM metoda objedinjuje sve kroz svoje AM pravce. Zadovoljstvo klijenata i sve veća zainteresiranost educiranih instruktora AM metode za daljnju nadogradnju i osobni razvoj u svijetu kinezioloških programa pokazatelj je uspješnosti ove metode.

Više o AM metodi možete saznati na www.am-method.com.

Objavljeno 22.12.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!