Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vježbe za razvoj ravnoteže koje savjetujemo svima!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sve što radimo u svakodnevnom životu i u treningu zahtijeva ravnotežu. Bez ravnoteže uspravan stav ne bi bio moguć. Ravnotežu je moguće unaprijediti i potrebno je određene vježbe ravnoteže i ravnotežne položaje uključivati u trening da bi beneficiju imali i kroz svakodnevni život.

Dobro razvijena ravnoteža prevenirat će i mnoga ozljeđivanja i omogućiti kvalitetniju kontrakciju i izgradnju mišića.

marsiranje

Zašto je dobro raditi na ravnoteži?

Jedna od najvažnijih beneficija dobro razvijene ravnoteže je stabilnost zglobova zbog toga što starenjem smo sve više skloni frakturama i iščašenjima, a upravo stabilnost zglobova će to prevenirati ili ublažiti štetu. Dobro razvijena ravnoteža i stabilni zglobovi pozitivno utječe i na agilnost kao njezin temelj.

Vježbe ravnoteže pozitivno utječu i na mentalno zdravlje jer prilikom izvođenja vježbi je potrebna koncentracija i usredotočenost na vježbu i preusmjeravanje razmišljanja na svoje tijelo te time na smirivanje uma i tijela u jednom.

Uvrštavanjem vježbi ravnoteže u svoj trening, ali i svakodnevni život uvelike će pridonijeti generalnoj stabilnosti svih zglobova na tijelu. Pogledajte u videu vježbe koje možete izvoditi u treningu kojima ćete na dinamičan način izazvati uspostavljanje ravnoteže.

ojedine vježbe možete izvoditi i na nestabilnim površinama kao što su balansni jastuci, foam rolleri, soft ball, bosu polulopta... čime će izvođenje ovih vježbi biti izazovnije i otežano. Tako ćete unaprijediti i stabilnost i funkcionalnost corea te osigurati uspostavljanje dinamičke stabilnosti kralježnice.

Opis vježbi iz videa

1. Balansiranje kroz čučanj na jednoj nozi

ravnoteza

Jeste li mislila da izvođenje čučnjeva u svim smjerovima može unaprijediti vašu ravnotežu? Balansiranje na jednoj nozi unapređuje stabilnost skočnog zgloba, koljena i kuka. Ova vježba može odlično poslužiti kao prva vježba nakon zagrijavanja za pripremu svih mišića na nogama.

2. Vaga

Vaga kako gimnastički element je opće poznata vježba još iz osnovne škole koja zahtijeva ravnotežu. Upravo zbog mijenjanja položaja tijela u paralelni položaj u odnosu na podlogu pri stajanju na jednoj nozi traži maksimalnu stabilnost skočnog zgloba, koljena i kukova.

3. Balansiranje u planku

plank

Ako volite vježbe u planku, ova vježba će biti sigurno jedan od vaših favorita. Ona unapređuje balans i održavanje ravnoteže u području corea. Iz položaja planka podižete prvo jedu ruku, pa nogu, pa istovremeno suprotnu ruku i nogu zadržavajući svaki položaj nekoliko sekundi.

4. „Marširanje“ s opterećenjem u mjestu

Svako penjanje po stepenicama s vrećicama iz dućana je vrlo slično ovoj vježbi. Pri izvođenju vježbe pripazite na visinu kukova. Moraju ostati u istoj razini. Što je opterećenje veće to će održavanje balansa biti izazovnije. Ova vježba će aktivirati vaš core i pripremiti vaše tijelo na svakodnevnu kretnju.

5. Čučnjevi u iskoraku s opterećenjem

Izvodeći iskorake naprijed i nazad s opterećenjem na strani stojne noge će biti vrlo dobar izazov za sve one koji naglašeno prenose težinu kroz vanjski rub stopala. Njima će ova vježba biti zbog toga još veći izazov. Potrebno je ostvariti oslonac na sve tri dodirne točke stopala da bi nesmetano mogli izvoditi čučnjeve u iskoraku naprijed i nazad.

6. Bird dogs

superman

Ovo je nezaobilazna vježba kada govorimo o dinamičkoj stabilnosti kralježnice i o aktivaciji globalnih stabilizatora trupa. Svakako bi kod ove vježbe preporučila korištenje balansnog jastuka ili nekog drugog rekvizita postavljenog ispod koljena za bolji efekt ove vježbe.

Osim što zahtijeva savršen rad svih dijelova tijela da bi uspostavili ravnotežu, u većoj mjeri aktivira gluteus, ramena i posturalne mišiće.

7. Zasuci s opterećenjem u iskoraku

Ovu vježbu izvodimo u laganom počučnju u iskoraku s premještanjem opterećenja od jednog kuka pa do pozicije iznad ramena. Vježba zahtijeva dobru aktivaciju bočnih mišića trbuha da bi se održala ravnoteža, što se prenosi na mogućnost i sposobnost održavanja balansa u stopalima, koljenima i kukovima.

Objavljeno 05.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!