Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

4 razloga zašto vaš trening ne daje rezultate!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogim se vježbačima u nekom trenutku dogodi zastoj u napretku. Nakon početnih tjedana u kojima tijelo odlično reagira na treninge, prehranu i nov način treniranja, u jednom se trenutku dosegne stanje u kojem je nužno napraviti neke promjene kako bi trening i prehrana ponovo davali željene rezultate.

Evo 4 najčešća razloga zbog koja dolazi do usporavanja napretka i nepostojanja željenih rezultata aktivnosti kojom se bavite:

1. Trening vam nema cilj (ili ima više ciljeva)

Jako je puno vježbača koji, kad ih pitate "koji je cilj tvojeg treninga?", imaju više odgovora: želim smršaviti / želim dobiti mišiće na rukama / želim učvrstiti guzu / želim smanjiti masno tkivo / želim popraviti kondiciju.

Za svaki od navedenih ciljeva postoji određena vrsta treninga i planiranja prehrane i prilično je različita od treninga i prehrane za neki drugi cilj. Stoga, ako se odlučite trenirati s više različitih ciljeva, najčešće nećete realizirati niti jedan od njih.

Stoga, odredite koji vam je primarni cilj, posavjetujte se s osobnim trenerom i izdvojite period od 12 tjedana u kojima ćete raditi na realizaciji toga cilja. Naravno, moguće je imati više srodnih ciljeva, ali planiranje treninga i prehrane za njihovo ostvarenje prepustite stručnjacima koji će znati ukomponirati sve potrebne parametre kako bi osmislili trening kojim ćete to i ostvariti. Na taj način ćete cilj ostvariti puno brže nego ako se istovremeno odlučite trenirati za maraton, bodybuilding natjecanje i plažu.

Fokusirajte se na trening i prehranu i rezultati sigurno neće izostati. Ako vaš sadašnji trening nema određen cilj, riješite ga se i potražite novi ili se posavjetujte s nekim stručnijim oko smjernica kako da realizirate svoj cilj.

Kad nađete program koji zadovoljava vaše potrebe, držite ga se 12 tjedana kako bi se tijelo na njega moglo naviknuti i pokazati rezultate.

2. Trening vam nema napredak / progresiju

Imate napisan trening i pratite ga, no rezultata nema. Redoviti ste i ustrajni, prehrana vam je sređena prema planu, ali promjena nema. Sigurno imate trening koji vam ne odgovara i koji trebate promijeniti i prilagoditi svojim potrebama i tijelu.

Imajte na umu da je svaki čovjek drugačiji i da ono što super "radi" vašem najboljem prijatelju, vama možda neće dati nikakve rezultate. Upravo u ovome leži velika prednost konzultiranja s dobrim osobnim trenerom koji će vam, prema vašim tjelesnim karakteristikama, ali i životnom ritmu i navikama, osmisliti trening koji će polučiti željene rezultate.

Kako ćete znati ima li napretka i je li program koji slijedite dobar? Dobar program donosi progresiju na više mjerljivih razina, te vizualno počinjete zamjećivati promjene na kompoziciji vašeg tijela (omjeru mišića i masti).

Pod mjerljive razine podrazumijevamo povećanje volumena treninga (serije x ponavljanja x težine), povećanje intenziteta (povećanje % od maksimalne težine), uvođenje kompleksnih vježbi i složenijih trening tehnika poput mijenjanja trajanja pauze, padajuće serije, negativi, izdržaji i sl.

Ako u vašem programu nije sistematično osmišljeno ništa od gore navedenih načina progresije treninga, tada je zacijelo potrebno trening izmijeniti i prilagoditi ga načinu koncipiranja treninga koji garantira rezultate.

Naime, na trening bez progresije će se vaš organizam jako brzo naviknuti te neće izazvati reakcije, već samo adaptaciju bez daljnjeg napretka. Stoga, prilagodite program ciljevima, ali imajte na umu da tijekom 12-tjednog trajanja programa treninga morate osigurati napredak prema cilju koji ste zacrtali.

3. Trening vam nema balans

Balans u treningu podrazumijeva pravilnu raspoređenost treninga i zastupljenost svih mišićnih skupina. Čest je slučaj muškaraca koji izrazito izgrade gornji dio tijela, dok noge drastično zapostave. Također, kod djevojaka je fokus uvijek stavljen na noge i stražnjicu, dok druge mišićne skupine zaostaju.

Stoga, imajte na umu da za dobru figuru i posturu morate ravnomjerno razvijati sve mišićne skupine, te da zaostajanjem jedne, a naglašavanjem druge ne dolazi samo do vizualnih nepravilnosti nego i tjelesnih disproporcija koje mogu rezultirati ozljedama.

4. Odabrali ste krivu aktivnost

Ako ovaj trening radi vaš najbolji prijatelj ili neka poznata osoba kojoj se divite, to i dalje ne znači da je to aktivnost koja će i vama odgovarati i donijeti rezultate.

Ovo je vjerojatno jedan od najvećih krivih zaključaka koji postoje pri odabiru programa i načina vježbanja. Ako se vaš prijatelj „pronašao“ u CrossFitu i ondje ima odlične rezultate, to i dalje ne znači da je to aktivnost u kojoj ćete i vi biti izvrsni i uopće moći napredovati. Korištenje nečijeg programa može vam biti od pomoći ako imate sličnu „vježbačku povijest“, ali nemojte očekivati da ćete s Dwayne Johnsonovim programom kojim se pripremao za ulogu u Herculesu i vi izgledati tako na kraju programa!

Ako ste tek na početku svojeg fitness putovanja, pronađite program treninga koji najviše odgovara vašim životnim navikama, rasporedu i načinu života jer ćete tako najlakše održavati motivaciju i imati razumne i ostvarive ciljeve i postići rezultate.

Trening mora imati cilj i stručno osmišljen način kako ćete taj cilj realizirati, a to možete postići odabirom aktivnosti koja odgovara vašim afinitetima. Rezultati neće izostati!

Objavljeno 04.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!