Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Treba li vježbati kad smo umorni od treninga?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako redovno vježbate, poznat vam je osjećaj mišićnog umora. Mogući uzroci su nakupljanje mliječne kiseline u mišićima ili onaj poznati osjećaj upale mišića koja nas hvata dan nakon intenzivnog treninga.

umor

DOMS (zakašnjeli početak mišićne boli)

DOMS (zakašnjeli početak mišićne boli) je poznato i regularno stanje, pogotovo za početnike na treningu ili one koji su se vratili treningu nakon dužeg perioda odmora. Bol i osjećaj neugode mogu biti toliko veliki da onemogućavaju normalno funkcioniranje u svakodnevnim aktivnostima, ali i otežavaju izvedbu novog treninga. No, iako ste u boli, ne biste trebali radi ove vrste umora preskakati trening.

DOMS nastaje tijekom teških treninga koji uzrokuju mikro suze u mišićima. Upravo te suze izazivaju osjećaj boli, no te iste suze potiču mišić da raste i postaje jači te upravo zbog toga su one poželjne na treningu.

Također, ovim suzama je potrebno vrijeme za zacjeljivanje. Budući da mišićima treba vremena da se oporave i rastu, smatra se da bolnim mišićnim skupinama treba dati 1 do 2 dana odmora prije sljedećeg treninga koji ih targetira. Dakle, ako su vam prsa i tricepsi stvarno bolni od vježbanja, dajte im 1-2 dana odmora do sljedećeg treninga.

No, to ne znači da u ta dva dana nećete odraditi nikakav trening. Klasični treninzi snage upravo su tako programirani, podjelama po mišićnim skupinama, kako bi se svim mišićima dalo dovoljno vremena za oporavak i rast do sljedeće aktivacije. Također, i podjele push/pull i sl. doprinose osiguravanju dovoljno vremena za oporavak između trenažnih jedinica.

trening

Treba li vježbati kad smo umorni?

Stoga, da odgovorimo na pitanje iz naslova: Treba li vježbati kad smo umorni?

Da, vježbajte i kad ste umorni od treninga, ali nemojte raditi onu mišićnu skupinu koja je najumornija, odnosno koja boli. Ako ste odradili težak trening nogu, onda u sljedećim treninzima poštedite noge pa odradite ramena ili leđa i biceps ili prsa i triceps, a nakon toga će i noge već biti odmorne i spremne za sljedeći trening koji ih aktivira.

Imajte na umu da mišići rastu tijekom odmora, a ne na treningu pa im morate omogućiti dovoljno vremena (i nutrijenata, naravno) za oporavak, regeneraciju i rast. Upravo zbog toga, planirajte treninge tako da radite sve mišićne skupine, ali i svakoj dajete dovoljno vremena da se oporavi.

Ako vam je jedna mišićna skupina jako umorna i bolna i vi je ponovo ciljano opteretite treningom, velike su šanse da ćete se ozlijediti, a to će onda biti stvarni razlog da morate uzeti pauzu od treninga.

Objavljeno 05.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!