Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Treba li vježbati kad smo umorni od treninga?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako redovno vježbate, poznat vam je osjećaj mišićnog umora. Mogući uzroci su nakupljanje mliječne kiseline u mišićima ili onaj poznati osjećaj upale mišića koja nas hvata dan nakon intenzivnog treninga.

umor

DOMS (zakašnjeli početak mišićne boli)

DOMS (zakašnjeli početak mišićne boli) je poznato i regularno stanje, pogotovo za početnike na treningu ili one koji su se vratili treningu nakon dužeg perioda odmora. Bol i osjećaj neugode mogu biti toliko veliki da onemogućavaju normalno funkcioniranje u svakodnevnim aktivnostima, ali i otežavaju izvedbu novog treninga. No, iako ste u boli, ne biste trebali radi ove vrste umora preskakati trening.

DOMS nastaje tijekom teških treninga koji uzrokuju mikro suze u mišićima. Upravo te suze izazivaju osjećaj boli, no te iste suze potiču mišić da raste i postaje jači te upravo zbog toga su one poželjne na treningu.

Također, ovim suzama je potrebno vrijeme za zacjeljivanje. Budući da mišićima treba vremena da se oporave i rastu, smatra se da bolnim mišićnim skupinama treba dati 1 do 2 dana odmora prije sljedećeg treninga koji ih targetira. Dakle, ako su vam prsa i tricepsi stvarno bolni od vježbanja, dajte im 1-2 dana odmora do sljedećeg treninga.

No, to ne znači da u ta dva dana nećete odraditi nikakav trening. Klasični treninzi snage upravo su tako programirani, podjelama po mišićnim skupinama, kako bi se svim mišićima dalo dovoljno vremena za oporavak i rast do sljedeće aktivacije. Također, i podjele push/pull i sl. doprinose osiguravanju dovoljno vremena za oporavak između trenažnih jedinica.

trening

Treba li vježbati kad smo umorni?

Stoga, da odgovorimo na pitanje iz naslova: Treba li vježbati kad smo umorni?

Da, vježbajte i kad ste umorni od treninga, ali nemojte raditi onu mišićnu skupinu koja je najumornija, odnosno koja boli. Ako ste odradili težak trening nogu, onda u sljedećim treninzima poštedite noge pa odradite ramena ili leđa i biceps ili prsa i triceps, a nakon toga će i noge već biti odmorne i spremne za sljedeći trening koji ih aktivira.

Imajte na umu da mišići rastu tijekom odmora, a ne na treningu pa im morate omogućiti dovoljno vremena (i nutrijenata, naravno) za oporavak, regeneraciju i rast. Upravo zbog toga, planirajte treninge tako da radite sve mišićne skupine, ali i svakoj dajete dovoljno vremena da se oporavi.

Ako vam je jedna mišićna skupina jako umorna i bolna i vi je ponovo ciljano opteretite treningom, velike su šanse da ćete se ozlijediti, a to će onda biti stvarni razlog da morate uzeti pauzu od treninga.

Objavljeno 05.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!