Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pokrenite se prije odlaska na more !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dragi naši, dobrano smo zagazili u ljetne dane - iz ormara se vade ljetne krpice od prošle sezone, isprobavaju se i presretni smo kada stanemo u isto, što znači da smo uspjeli sačuvati liniju kakva je bila i prošle sezone. Još smo zadovoljniji ako smo uspjeli, napornim radom tijekom godine i odricanjem od finih grickalica i slatkiša, smanjiti opsege i koju kilu na vagi. Ponosno stojimo pred ogledalom i koristeći se nemogućim uvrtanjima i izvrtanjima pokušavamo sagledati stražnjicu nam našu, natkoljenice i strukiće.

Koliko od nas je doista zadovoljno s onim što vidi?! Pogotovo pod neonskom rasvjetom u garderobi nekog dućana sa badićima, gdje gledajući u ogledalo široko otvorenih očiju ne možemo vjerovati u ono što vidimo (kriva je rasvjeta, nije inače tako strašno!). I, pitate se, imali još nade za nas, koji nismo baš revno i redovito provodili odricanja od delicija i znojenja po klubovima i teretanama tijekom cijele godine? Ima, naravno. Za vježbanje nikada nije kasno, uz malo lakše i reduciranije obroke (ne potpuno izbaciti obroke) i dovoljno vode još uvijek stignemo, ne baš napraviti čudo, ali koliko-toliko tonizirati mišiće i oblikovati tijelo.

Po teretanama, fitness klubovima, aerobik i pilates studijima nudi se puno različitih programa - od trbušnog plesa, tribal plesa, jazz danca, salse, repa, aerobika, step aerobika, cardio fitnessa, thai bo-a, kick boxinga, fit box-a, fat burninga, body workouta, total body-a, spinninga, badmintona, squasha, callaneticsa, fitnessa, pilatesa, Reformera, yoge, yogilatesa... nebrojene su mogućnosti izbora. Važno je samo na početku definirati ciljeve zbog kojih bi uopće i krenuli provoditi neku sportsko-rekreativnu aktivnost.

Ako nam je cilj smršaviti, dobro je znati da do mršavljenja dolazi smanjenjem unosa kalorija u odnosu na njihovu potrošnju. To znači, što se tijekom dana više gibate, vježbate, krećete, tim ćete sagorijevati više kalorija. Što je kalorijski unos, u obliku hrane ili napitaka manji u tom istom danu u odnosu na potrošene kalorije, dolaziti će do mršavljenja, pojednostavljeno rečeno. Dakle, u skladu s tim ciljem nije loše izabrati onu vrstu aktivnosti koja u jedinici vremena troši više kalorija. To su takozvane "aerobne" aktivnosti koje koriste velike skupine mišića za izvođenje cikličkih i monocikličkih pokreta i koje do određenog nivoa podižu frekvenciju srca i disanja u određenom vremenskom periodu. Takve aktivnosti su npr. brzo hodanje, trčanje na traci, spinning (vožnja biciklom), veslanje, plivanje, planinarenje, badminton, squash, sve vrste aerobika, step aerobika, plesova i sl.

Između tih različitih programa mogu birati i muškarci i žene. Žene obično imaju više izbora, muškarci su često ograničeni na teretanu, što ne mora biti tako. Postoji puno studija ili klubova koji imaju otvorena vrata i za muškarce koji se mogu uključiti u programe koje nude. Od aerobika, borilačkih sportova u kombinaciji s aerobikom, vođenih spinning (indoor cycling) programa, badmintona, squasha, total body, cardio fitness programa, plesnih programa... Probajte, na svim takvim programima cijediti ćete majice, to je sigurno.

Ženski dio populacije, osim svega već gore navedenog može se iskušati i u specifičnim plesnim programima, kao npr. trbušni plesovi, tribal trbušni plesovi, kao i interesantnim kombinacijama senzualnog, egzotičnog plesa s elementima yoge i pilatesa, udruženo s pokretima na šipki za striptiz – takozvani s-faktor. Osim što troši kalorije s-faktor, oblikuje mišiće i gradi samopouzdanje. Pilates, posljednjih godina je među razvikanijim programima, ali ne uzalud, odličan sustav vježbi za razvoj snage, posture, fleksibilnosti, ravnoteže, disanja i kontrole nad vlastitim tijelom. Yoga, istočnjačka disciplina koja razvija snagu, fleksibilnost, posturu, poboljšava koncentraciju, cirkulaciju, disanje, duhovnu i mentalnu kontrolu.

Dakle, ako vam nije cilj isključivo redukcija masnog tkiva, nego smanjenje općeg stresa i napetosti, te poboljšanje ili održavanje fleksibilnosti i snage probajte s programima plesova, s-faktora, pilatesa, ili yoge. Ukoliko vam je cilj povećati mišićnu masu, teretana nije loš izbor za vas. Razne sprave koriste se s namjerom poboljšanja, održavanja tonusa mišića, kao i povećanja opsega mišićnih vlakana pojedine mišićne skupine, što je vrlo korisno za znati, jer možete djelovati na oblikovanje upravo onog dijela tijela kojeg želite, npr. samo ramena, leđa, prsa ili pak listova.

Kojom god da se aktivnošću krenete baviti bilo u studijima, klubovima, teretanama ili na otvorenom, izaberite onaj program koji će vam biti zanimljiv već prvi put ili prvi sat, jer cilj bi trebao biti zadržati tu aktivnost kroz cijelu godinu, barem 2 do 3 puta tjedno. Izaberite, ako je to moguće, mjesto za vježbanje u blizini vašeg mjesta stanovanja ili radnog mjesta, tako da ne morate gubiti puno vremena na odlaske i dolaske. Imate li kakvih zdravstvenih tegoba, nije loše savjetovati se s liječnikom prije početka vježbanje. Isto se odnosi i na trudnice, kod redovitog ginekološkog pregleda zamolite ginekologa da vam kaže da li je sigurno da nastavite s vježbanjem. Prva tri mjeseca trudnoće nemojte vježbati, a nakon toga sa smanjenim intenzitetom.

Pijte tekućinu tijekom dana, a i za vrijeme i nakon vježbanja, najbolje običnu vodu. Jedite laganu hranu, bolje u više manjih obroka. Jedite svježe, sezonsko voće i povrće. Prije vježbanja nemojte jesti dva sata. Trudite se sve vježbe, pri bilo kojem programu izvoditi s maksimalnim mentalnim učešćem, kako bi smanjili rizik od povreda, povećali efekt i ostvarili najbolji rezultat vježbe. Naučite pravilnu tehniku izvođenja svake vježbe, stručna osoba bi vas u to trebala uvesti i konstantno pratiti i ispravljati, ako ju usvojite na početku poštedjeti ćete se mikrotraumi na mišićima, tetivama, zglobovima i kostima koje vam vremenom mogu izazvati ozbiljnije tegobe. U grupnim, vođenim programima najčešće je obuhvaćeno zagrijavanje i istezanje na početku i istezanje na kraju sata, ali ako nije ili vježbate individualno, učinite to sami. Tako ćete povećati radnu temperaturu organizma i povećati cirkulaciju koja će pripremiti vaše mišiće, tetive i zglobove za napore koji slijede.

Uživate u vježbanju, dobrobit vježbanja je neosporna u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja i mentalnog zdravlja. Ako u to ulažete, višestruko će vam se u životu to i vratiti.

Uživajte u ljetu!

Objavljeno 06.07.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!