Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Odabir i korištenje lopte za vježbanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Gdje ju kupiti i kako koristiti

Fitness trendovi dolaze i prolaze, ali, svako toliko, pojavi se trend koji zbilja ima smisla. Jedan takav trend je naše novo fokusiranje na core i funkcionalni trening koji uključuje jačanje torza za bolje vježbe i manje ozljeda. Moj omiljeni alat je lopta za vježbanje.

Lopta za vježbanje

Fizioterapeuti i fitness treneri ih godinama upotrebljavaju jer im je jasno da su one jedan od najboljih načina za učvršćivanje trbušnih mišića i leđa te da povećavaju stabilnost. Evo što trebate znati o odabiru i korištenju lopte za vježbanje.

Izbor lopte

Prije nego što kupite loptu, provjerite odgovara li njena veličina vašoj visini. Kako biste ih testirali, sjednite na loptu i provjerite jesu li vaši kukovi u ravnini ili malo više od koljena:

  • 55 cm – 150 – 162 cm
  • 65 cm – 162 – 180 cm
  • 75 cm – 180 – 200 cm

Ako imate povećanu tjelesnu težinu ili ste pretili, možda se pitate možete li koristiti loptu. Mnoge tvrtke prodaju lopte otporne na pucanje koje često izdrže 270 ili više kilograma, kao što su Ball Dynamics.

Lopta za vježbanje

Lopte za vježbanje možete naći u većini trgovačkih centara, sportskim trgovinama ili ih možete naručiti putem našeg webshopa.

Korištenje lopte

Lopte za vježbanje vašem tijelu pružaju izazov jer ga stavljaju u nestabilno okruženje. Kada ležite na lopti, vaše noge i trbušni mišići odmah se kontrahiraju da bi vas spriječili da ne padnete. Na to dodajte vježbu (poput potiska za prsa ili trbušnjaka) i upravo ste povećali intenzitet pokreta. Bonus: lopte za vježbanje dovoljno su svestrane pa ih možete koristiti gotovo za sve, uključujući i:

  • Vježbanje utezima: Upotrijebite stabilnost lopte kao vašu novu ˝klupu za potiske˝ (bench) da biste dali težinu kretnjama i uključili mišiće vaših nogu, stražnjice i trbušnih mišića.
  • Vježbanje trbušnih mišića: Radeći trbušnjake, okrete i ostale tradicionalne vježbe na lopti dajete težinu pokretima upošljavajući više mišića kao npr. u ovim vježbama.
  • Lopta za vježbanje

  • Sjedenje: Samo sjedenje na lopti za vježbanje može biti izazov i odličan je način za popravljanje vašeg držanja kada sjedite za računalom ili gledate televiziju. Vježbajte tako da sjednete na loptu i podignete jedno stopalo s poda i balansirajte.
  • Vježbanje fleksibilnosti, joga i pilates: Lopta je odlična za rastezanje i opuštanje. Pogledajte nekoliko vježbi za opuštajuće istezanje na lopti.
  • Igranje: To je alat za vježbu, ali ne zaboravite da je to također lopta. Vaša će se djeca voljeti s njom igrati, samo pazite na njih da se ne bi ozlijedili.

Objavljeno 08.02.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!