Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Modne fitness katastrofe!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Što ne nositi u teretani

Teretana je odlično mjesto za tjelovježbu, ali i za promatranje ljudi oko sebe. Gdje ćete još imati prilike vidjeti ženu u svjetlucavom trikou leopard uzorka upotpunjenim rozim tajicama i ukrasom za kosu u stilu Olivie Newton-John?

Ne postoje kruta i utvrđena pravila o odjeći koju morate nositi u teretanu. Možete nabaciti i staru trenirku i nitko vam neće zamjeriti, no postoji par osnovnih smjernica o prikladnoj odjeći i obući i što treba izbjegavati.

1. Muškarci u tajicama

Visoko na popisu odjevnih promašaja u teretani su muškarci u tajicama. One su udobne, u njima se može slobodno kretati, ali i pokazuju više nego što bi itko poželio vidjeti. Biciklističke su hlačice iznimka, pod uvjetom da se vozi bicikl. Većina se vježbača slaže da su za teretanu primjerenije šire hlačice. Ako su vam tajice draže možete ih nositi ispod širih hlačica.

2. Vježbanje u donjem rublju

Udobnost u teretani je prioritet no postoji i prevelika udobnost. Izbjegavajte vježbanje u boksericama ili bilo čemu što nalikuje donjem rublju. Sjetite li se prije početka vježbanja da ste zaboravili ključan dio opreme, poput hlača, u redu je ako taj dan preskočite trening.

3. Vježbanje bez donjeg rublja

S druge strane, nenošenje donjeg rublja jednako je neugodno i za vas i za ostale polaznike teretane. Posebno ako izvodite vježbe istezanja ili yogu. Možda niste veliki obožavatelj donjeg rublja, ali za vrijeme tjelovježbe učinite iznimku i obucite ga. Osim što je poželjno nositi donje rublje, pripazite i na njegovu vrstu. Što se gornjem dijela tiče, običan grudnjak ne pruža dovoljno potpore što može biti neudobno i neugledno. Predlažemo da umjesto običnog, svakodnevnog grudnjaka nosite sportski.

4. Zaglavili u '80-ima

Svjetlucavi trikoi, grijači, tajice žarkih boja, mrežaste majice...odjevni su predmeti koji više nisu moderni s razlogom. Odjeća iz prošlih desetljeća nije protuzakonita i neće vas nužno spriječiti da se dobro oznojite. Ako je stil '80-ih dio vašeg modnog izričaja, samo naprijed. Ali ako je razlog što nosite odjeću iz '80-ih jer ste zadnji puta kročili u teretanu 1980. vrijeme je da uhvatite korak s vremenom. I, sami ćete se uvjeriti da su trenutni modni trendovi udobniji i oku ugodniji.

5. Oskudna odjeća

Nitko ne tvrdi da morate biti zamotani od glave do nožnog prsta, ali nemojte pokazivati previše kože. Žene u majušnim sportskim grudnjacima ili muškarci u prekratkim hlačicama odvlače pozornost, a neki od polaznika teretane mogu smatrati takvu vrstu odjeće uvredljivom. Cynthia Nellis savjetuje: «Nemojte nositi duboke izreze jer ćete više vremena trošiti na vraćanje stvari na mjesto nego što ćete vježbati. Ne samo što ćete se lakše usredotočiti na vježbu već ćete izbjeći i neželjene znatiželjne poglede.»

Ponosite se svojim tijelom i pokažite ga na primjeren način.

6. Traperice i radna odjeća

Kažite veliko NE vježbanju u trapericama ili bilo kakvoj nesportskoj odjeći. Ne samo što nije primjereno već je i veoma neudobno vježbati i koristiti se spravama u npr. cipelama s visokom potpeticom. U slučaju da ste zaboravili opremu bolja je opcija da se vratite po nju.

7. Japanke i druga nesportska obuća

Savjet vezan uz odjeću primjeren je i za obuću. Neodgovarajuća obuća je opasna jer ne pruža potporu vašim stopalima i ne štiti ih od udaraca. Obuća je najvažniji dio opreme stoga uložite u kvalitetan par istih.

8. Dodatna prtljaga

Većina teretana ne odobrava torbe koje leže posvuda. Bojite li se krađe ostavite dragocjenosti kod kuće ili ih zaključajte u autu. Umjesto nošenja opreme koju vaša teretana nema zahtijevajte da ju teretana naruči ili uredite svoju malu kućnu teretanu. Izbjegavajte nebrojene slojeve odjeće, jakne, torbice i slične predmete. Ometaju druge ljude, zauzimaju prostor i mogu biti opasni.

9. Prljava, poderana odjeća

Normalno je oznojiti se u teretani, ali ne i pojaviti se u odjeći koja zaudara. Također, izbjegavajte odjeću s rupama i mrljama. Ipak vježbate u javnosti i morate biti barem koliko toliko pristojni.

10. Parfem, nakit i slične drangulije

Skinite sav nakit prije vježbe jer je potencijalno opasan, za vas i druge. Parfemu i kolonjskoj vodi također nije mjesto u teretani. Idete li u teretanu odmah nakon posla potrudite se barem taj dan staviti manje (ako već ne možete bez) parfema ili kolonjske vode na sebe. Mirisi se pojačavaju znojenjem i mogu smetati ljudima oko vas!

Objavljeno 29.05.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!