Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako, kada i zašto koristiti gurtne?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mišići šake i podlaktice vrlo su često najslabija karika kod nekih teških vježbi, poput primjerice mrtvog dizanja, zgibova ili drugih vježbi koje zahtijevaju dizanje velikih težina. No, industrija fitness opreme je toj slabosti stala na kraj osmišljavanjem jednog jednostavnog rekvizita - gurtni!

Gurtne pomažu u dizanju većih težina, a izrađene su od čvrstog trajnog materijala s omčom na kraju kroz koju se provuče jedan kraj gurtne. Oko dijela koji ide na zglob šake gurtne su podložene mekanim i ugodnim neoprenom tako da se ne usjeku u zglob te da se vježbač može maksimalno fokusirati na vježbu koju izvodi.

gurtne

Kako koristiti gurtne?

Kraj gurtne se provuče kroz drugi kraj u kojem je otvor na kraju. Potom se dlan ruke provuče kroz "ušicu" koju gurtna čini. Dlanom se potom uhvati šipku, pa gurtnu namota oko šipke i omota maksimalno, tako da je dlan najčvršće približen samoj šipki. Gurtna se mota u suprotnom smjeru u odnosu na prste.

Detaljnije kako se gurtna stavi na dlan te omota oko šipke pogledajte u videu:

Cilj korištenja gurtni?

Primarni cilj korištenja gurtni je da vježbaču omogući maksimalno fokusiranje na izvedbu vježbe i podizanje tereta, bez potrebe o prevelikom razmišljanju o gripu, odnosno držanju utega ili šipke.

Naravno, to ne znači da vježbač ne treba raditi na jačanju gripa, ali dizanje ozbiljnog tereta ne bi trebao biti trenutak u kojem će koncentracija biti prvenstveno usmjerena na grip, pogotovo jer se najčešće radi o višezglobnim vježbama za čiju je izvedbu potrebna i velika snaga i najviša razina usredotočenosti.

Posebno je preporučljivo gurtne koristiti kada vježbač osjeti da postaje umoran i da mu grip, s odmicanjem treninga, značajno slabi. Tada gurtne pomažu i u smanjenju rizika od ozljede koja se može dogoditi zbog loše izvedbe vježbe.

Kada (ne)koristiti gurtne?

Gurtne se koriste u širokom dijapazonu vježbi, ali primarno u različitim vrstama dizanja, poput primjerice svih vrsta mrtvog dizanja, od jednoručnog, do rumunjskog i dr. Njihova svrha u ovim vježbama je da omogućavaju snažan grip i osiguravaju da šipka ostane čvrsto u dlanu, bez klizanja. Naime, u slučaju kada šipka počne kliziti iz dlana, velika je opasnost da će forma biti narušena, a time i povećana opasnost od ozljeda.

Pojednostavljeno rečeno, korištenje gurtni se preporučuje u vježbama u kojima se radi pokret suprotan od gravitacije ili onima u kojima se otpor udaljava od vas. To podrazumijeva mrtva dizanja, veslanja, zgibove, povlačenja na lat mašini i druga povlačenja za ovu mišićnu skupinu (leđa), slijeganja ramenima i sve slične pokrete.

gurtne gym

Istovremeno, gurtne nisu potrebne u niti jednoj vrsti potisaka, odnosno odgurivanja tereta od sebe.

Dakle, ako vam grip popušta prije nego dođe do zamora ciljane mišićne skupine, tada je preporučljivo koristiti gurtne, kako biste vježbu mogli odraditi kvalitetno i maksimalno iskoristiti snagu za aktivaciju željene mišićne skupine.

No, ako vam se često događa da zbog zamora gripa ne možete odraditi vježbu do kraja, pa posežete za gurtnama, tada je jačanje gripa svakako jedan od zadataka kojem se trebate posvetiti. No, imajte na umu da vježbe poput mrtvih dizanja, različitih vrsta veslanja, slijeganja ramena ili iskoraka s bučicama nisu vježbe kojima trebate jačati grip, već taj zadatak trebaju izvršavati izolacijske vježbe kojima se to postiže.

Kvalitetne gurtne možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 21.06.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!