Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

15 razloga zašto morate raditi mrtvo dizanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mrtvo dizanje je jedna od osnovnih vježbi i svatko bi je trebao imati uklučenu u svoj trening program, bez obzira hoćete li je izvoditi sa štapom, bučicama, šipkom ili u bilo kojoj drugoj varijanti. Izvedba mrtvog dizanja je vrlo kompleksna i uključuje više zglobova.

Stoga, zbog kompleksnosti pokreta, ali i velikih težina koje se često dižu u ovoj vježbi, izrazito je bitno da vježbač savlada savršenu tehniku i poziciju koja je optimalna za njegove tjelesne karakteristike i eventualne nedostatke. No, kada jednom usvojite pravilnu tehniku, ova će vam vježba, dugoročno, donijeti jako puno koristi.

mrtvo dizanje

Donosimo 15 razloga zašto mrtvo dizanje morate uključiti u svoj trening:

1. Jačanje glutealnih mišića

Bolovi u leđima često proizlaze iz slabih glutealnih mišića, a upravo njih se jača izvedbom mrtvoga dizanja.

2. Jačanje spinalnih erektora

Osim toga, bolovi u leđima mogu biti uzrokovani i slabim spinalnim erektorima. Mrtvo dizanje jača i ovaj par mišića i omogućava njihovu stabilnost, a tijelu daje bolju posturu.

3. Velika potrošnja kalorija

Mrtvo dizanje je višezglobna vježba koja uključuje sve veće mišićne skupine, pa je i jako velik potrošač kalorija što je dodatna motivacija onima koji žele izgubiti viša kilograma.

4. Porast testosterona

Testosteron je hormon koji se značajno podiže s izvedbom mrtvoga dizanja. Porast testosterona izazvan treningom snage, pomaže u promjenama i porastu u sintezi proteina, što potom dovodi do povećanja veličine mišićnih vlakana.

mrtvo dizanje

5. Lučenje endorfina

Izvedba mrtvoga dizanja potiče lučenje endorfina, hormona sreće koji se izlučuje i tijekom i nakon trčanja izazivajući stanje poznato pod nazivom „runner's high“ pa mrtvo dizanje popravlja raspoloženje i snižava razinu stresa.

6. Jačanje trbušnjaka

Kao stabilizatori pokreta, ali i zbog zahtjevnoga disanja, tijekom izvedbe mrtvoga dizanja značajno su aktivirani mišići trbuha i cijeloga corea, pa je ovo vježba koja će vam pomoći i izgraditi lijepe i jake trbušnjake.

7. Lakši porod

Znanstveno je potvrđeno da žene koje su prije trudnoće i do trećeg trimestra radile mrtvo dizanje lakše prebrode porod. Naime, one znaju kako kontrolirati stvaranje intraabdominalnog tlaka, imaju snažno zdjelično dno i mogu preživjeti jako težak porod s manje ozljeda mekog tkiva.

8. Lučenje hormona rasta

Za podizanje velikih težina na mrtvome dizanju potrebno je pokrenuti veliku mišićnu masu, a to rezultira lučenjem hormona rasta. Hormon rasta utječe na procese koji rezultiraju povećanom sintezom te smanjenom razgradnjom proteina. Učinak povećane sinteze proteina pod utjecajem hormona rasta odnosi se na sva tkiva u tijelu, a najviše je izražen na rast kosti i hrskavica.

mrtvo dizanje

9. Pomoć u drugim sportovima

Mrtvo dizanje je vježba koja pomaže u svim sportovima. Primjerice, maratoncima ova vježba pomaže u poboljšanju brzine, učinkovitosti i dužine koraka, što će sve doprinijeti boljim trkačkim rezultatima.

10. Poboljšava probavu

Mrtvo dizanje poboljšava probavu: stvaranje intraabdominalnog tlaka pomaže ojačati mišiće zdjeličnog dna i stimulirati crijeva da poboljša peristaltiku, čime se ubrzava i probava i prolaz hrane kroz crijeva.

11. Poboljšana funkcionalnost u starijoj dobi

Snaga i jakost su dvije različite sposobnosti, ali kako organizam stari i one opadaju. Njihovo slabljenje se očituje u svim životnim situacijama, hodanju, stajanju, podizanju tereta i sl. pravilna izvedba teškog mrtvog dizanja može pomoći vratiti ili održati jakost u cijelome tijelu, što poboljšava opću funkcionalnost u kasnijim fazama života.

12. Bolja kvaliteta mišića

Nijedna vježba mišićima ne daju takvu čvrstoću i gustoću kao mrtvo dizanje.

mrtvo dizanje

13. Doprinos kardiopulmonalnom zdravlju

Mrtvo dizanje ima jači pozitivan utjecaj na kardiopulmonalno zdravlje nego od bilo koje aerobne vježbe.

14. Smanjenje rizika od ozljeda lumbalne kralježnice

Sposobnost razvijanja snage i stabilnosti kroz mišiće lumbalne kralježnice jedan je od primarnih čimbenika u sprečavanju problema s lumbalnim diskovima, jer pomaže u raspršivanju sila kojima je disk izložen, što može rezultirati iskliznućima, hernijom ili čak spondilolistezom (degenerativna bolest kralježnice kod koje jedan kralježak klizne prema naprijed u odnosu na kralježak ispod).

15. Topljenje masnoga tkiva

Sposobnost topljenja masnoga tkiva ovisi o metabolički aktivnim tkivima, ali i o razini aktivnosti unutar tih tkiva. Postojanje dodatne mišićne mase i njihova visoka neurološka aktivnost značajno povećava šansu topljenja masnoga tkiva, a to se postiže upravo teškim mrtvim dizanjima.

Objavljeno 31.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!