Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Proprioceptivnim treningom popravite koordinaciju (video)!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jednostavno rečeno, propriocepcija je svjesnost položaja vlastitog tijela i njegovih dijelova u prostoru. Kada bi vam netko stavio povez na oči imali biste svijest o tome je li vam ruka npr. spuštena ili podignuta.

Propriocepcija je složeno djelovanje živčano-mišićnog sustava u smislu prijenosa informacija iz perifernih receptora aferentnim i eferentnim putevima živčanog sustava koje omogućuje tijelu da zadrži stabilnost i orijentaciju tijekom statičkih i dinamičkih aktivnosti.

propriocepcija

Proprioceptivni trening (senzorno-motorički trening, neuromuskularni stabilizacijski trening) izaziva reakciju živčano-mišićnih struktura na neuobičajene, opasne (visok rizik od ozljede) i iznenadne uvjete koje si stvaraju korištenjem nestabilnih rekvizita kao što je npr. bosu lopta, balans board i sl.

Dakle, najčešće se provodi dovođenjem sportaša u pozicije u kojima moraju reagirati zadržavanjem ravnotežnog položaja.

Učinak proprioceptivnog treninga

Takav trening uči tijelo da automatski odgovori na nepredviđene uvijete iz okoline najefikasnijim pokretom koji će ga stabilizirati. Proprioceptivni trening ima učinak i na jačanje mišićnog i ligamentarno – tetivnog sustava i povećanje amplitude pokreta u zglobovima.

Proprioceptivni trening prvotno se koristio u rehabilitaciji, međutim sve se češće koristi u vrhunskom sportu i rekreaciji s ciljem prevencije ozljeda, ali i u svrhu razvoja koordinacije, balansa i agilnosti.

propriocepcija

Trenažni program usmjeren na razvoj propriocepcije treba integrirati sve podsustave propriocepcije – sve tri razine motoričke kontrole (prema Lephart i sur., 1998): više moždane centre (uključivanje aktivnosti inicirane na svjesnoj razini), razinu moždanog debla (vježbe ravnoteže s postupnom progresijom), i na spinalnu razinu motoričke kontrole (aktivnosti u kojima dolazi do naglih promjena u položaju zgloba tako da se potiče podsvjesna, refleksna stabilizacija zgloba).

Slijedi video nekih vježbi za propriocepciju koje ja izvodim, pokušajte ih izvesti i vi. ;)

Balans board za izvođenje ovih vježbi možete naručiti u našem webshopu na ovom linku.

Objavljeno 12.05.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!