Ravnoteža - ključ svestranog treninga
Vježbe

Ravnoteža - ključ svestranog treninga

Ravnoteža se čini kao jedna od onih sposobnosti koja nadilazi tjelesne kapacitete i trajno je postala sveti gral suvremenog načina života. Gral koji će za mnoge od nas ostati nedostižan jer užurbanost, svakodnevne obaveze nas često udaljavaju od ciljeva koje smo si postavili u vrijeme kada su strast i inspiracija bile glavni pokretači našeg života. Sjetite se samo kako je igra bila okosnica svega. Homo ludens su nas zvali - bića igre, kreativnosti i s trajnom željom za brže, više i jače. Nismo ni svjesni koliko toga žrtvujemo kada sjedimo cijeli dan zatvoreni u četri zida i nekoliko kvadrata između njih.

Iz evolucijskog vrtloga izašli smo kao apsolutni pobjednici i postali vladari svega osim nagona koji nas tjera na kontinuirano kretanje bez ograničenja.

Ravnoteža

Godinama su nam pričali kako moramo sjesti na spravu i brojati ponavljanja zarobljeni u željeznom kavezu smišljen za izolaciju mišića ne poštivajući jedno jednostavno pravilo. Mi se moramo kretati, trčati, gurati, povlačiti, nositi, plesati. Slobodni u svim ravninama i bez ograničenja simuliramo svakodnevni život kroz temeljene obrazce kretanja spojene kroz simfoniju mobilnosti i stabilnosti u smislenu cjelinu zvanu funkcionalni trening.

“Ravnotezˇu je pravilnije nazvati motoricˇkim faktorom, nego motoricˇkom sposobnosˇc´u jer pojam “faktor” podrazumijeva istovremeno prepoznavanje nekoliko razlicˇitih motoricˇkih manifestacija koje se mogu objediniti pod istim imenom (u ovom slucˇaju – ravnotezˇa).” rekao je pokojni prof. Metikoš.

Možda i previše tehnička definicija u kojoj je vidljivo da je ravnoteža zajedničko ime za niz procesa u tijelu koje se odvijaju kako bi tijelo u prostoru ostalo nepomično i mirno.

Naša mišićna aktivacija čini naše tijelo mirnim preko kostiju koje su naše poluge tijela pa sve do živaca koji poput svjetlovoda nose informacije o simfoniji mišićnih kontrakcija od glave do pete.

Ravnoteža

Postoje mnoga istraživanja koja povezuju ravnotežu i stabilnost kao pretpostavku naše dugovječnosti. Ravnoteža za izbjegavanje padova i stabilnost da se odupremo sili koja je narušava.
Ali kako to izgleda u praksi možemo pogledati iz kuta znanstvenih istraživanja koja govore da i obično stajanje na jednoj nozi može povećati stupanj ravnoteže tijela i spriječiti padove u svakodnevnom životu.
Iz kuta treninga, pravilnim izvođenjem osnovnih i višezglobnih vježbi kao što su čučanj, mrtvo dizanje, iskorak, vage možemo povećati razinu ravnoteže. Kad tome pridodamo i vježbe na nestabilnim površinama imamo pravi koktel vježbi koje će nam pomoći da unaprijedimo svoj trening.

A kada govorimo o treningu u kojem je zastupljena ravnoteža onda govorimo o mnogobrojnim vježbama koje se odvijaju u svim smjerovima. Naprijed i nazad (poput iskoraka), lijevo i desno (bočni sprintevi), gore i dolje (čučanjevi, skokovi). Dakle , potreban nam je raznovrsan trening za što nam je potrebna i tenisica koja je sposobna držati naša stopala stabilnim kako bi ostatak tijela održao u ravnotežnom položaju.

Anna Brachman et at (2017) su napravili sistematski pregled svih znanstvenih radova na temu ravnoteže u treningu objavljenih između 2000-2016 godine (2395 radova je objavljeno u tom razdoblju na temu ravnoteže u treningu) i njihovi zaključci su da ravnoteža značajno utječe na prevenciju ozljeda kako u sportu tako i u rekreaciji. Nadalje, autori su zaključili da dugotrajno treniranje ravnoteže na stabilnim i nestabilnim podlogama dovodi do bolje posture i unapređuje motoričku kontrolu.

Dakle, ravnoteža i stabilnost znače kontrolu. Kontrola znači sigurnost, ekonomičnost i efikasnost pokreta.

Reebok Speed TR tenisica pruža upravo onu razinu stabilnosti koja je potrebna u vašem svakodnevnom treningu bez obzira na njegovu vrstu. Svestrana tenisica koja će odgovoriti na sve zahtjeve od trčanja do dizanja utega i skokova.

Njezino gornjište napravljeno od Cordura materijala pružit će vam onu razinu čvrstoće i fleksibilnosti potrebnu za trčanje dok će čvrsta peta držati vaš gležanj stabilnim dok izvodite čučanj ili mrtvo dizanje. Treneri diljem svijeta proglasili su Speed TR izborom broj 1 za sve ljubitelje funkconalnog treninga.

Reebok Speed TR tenisice dostupne su po cijeni od 749,00 kuna u maloprodajnoj mreži Reebok partnera: FitZone by PolleoSport - Arena Zagreb, Intersport, Ferivi, #One Joker Split, Top Sport i Sport & Moda.

 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Uloga i važnost asistencije prilikom vježbanja sa utezima x 3
    Često smo u fitness centrima svjedoci nepravilne asistencije prilikom izvođenja različitih vježbi. Pogotovo se to dešava kada osobe rade sa velikim težinama. Zbog toga je vrlo bitno da imamo nekog kra...
  • Da li znamo kako naš mišić radi tijekom treninga ? x 14
    Veoma je lako zaključiti da je fitness sport zasnovan na mišićima i sve u vezi njih. Umaramo ih, hranimo, odmaramo, pa opet sve ovo ponovo. Kao što znate, svaki od ovih faktora mora se kombinirati kak...
  • Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama x 7
    Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje ? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesn...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.03.2018
Piše:
Sponzorirani članak