Da li znate što je pliometrijski trening?
Vježbe

Da li znate što je pliometrijski trening?

Za pliometrijski trening možemo slobodno reći da je jedna od najvećih trenažnih inovacija u području sporta u posljednjih tridesetak godina. Osnove metode pliometrijskog treninga prvi su utemeljili sovjetski znanstvenici okupljeni oko Verhošanskog . Prema Verhošanskom (1979) osnovni cilj ove metode treninga je povećanje eksplozivne snage i reaktivne sposobnosti mišićno-tetivnog sustava tj. elastične snage.

Eksplozivnu snagu možemo definirati kao sposobnost sportaša da da maksimalno ubrzanje vlastitom tijelu, nekom predmetu ili partneru, a manifestira se u aktivnostima tipa bacanja, skokova, udaraca i sprinta. U svojim počecima pliometrijski trening nije davao rezultate kakve daje danas i to isključivo zbog nesistematičnosti u pristupu i primjeni takve vrste treninga. Međutim krajem 60-ih godina zbog velikog uspjeha ruskih skakača u vis i troskokaša počinje se sa proučavanjem i sistematičnijom primjenom pliometrijskog treninga, te on postaje nezaobilazan faktor u kondicijskoj pripremi gotovo svih sportaša.

Pliometrijski trening obuhvaća različite varijante vertikalnih i horizontalnih skokova, poskoka u mjestu, iz mjesta te u kretanju, a za gornji dio tijela možemo izdvojiti različita eksplozivno-reaktivno balistička bacanja medicinki. U primjeni pliometrijskog treninga, kao i u primjeni ostalih metoda moramo slijediti određena pravila. Za primjenu pliometrijskog treninga potreban je određeni nivo opće kondicijske pripreme, a posebno u području razvoja opće snage.


U jednom treningu preporučuje se najviše 40-60 skokova za početnike, 60-80 skokova za sportaše srednje kvalitete i 80-120 skokova za vrhunski pripremljene sportaše. Između dva treninga pliometrije odmor mora biti najmanje 24-48 sati, te se ne preporučuje kombinacija pliometrije i treninga maksimalne snage u istom treningu. Pliometrijski trening ima za posljedicu veliki zamor centralnog živčanog sustava, te se ne preporučuje provoditi trening tehnike nakon pliometrijskog treninga, ali se zato preporučuje kombinacija sa strechingom i drugim oblicima aktivne regeneracije.

Prilikom izvođenja skokova amortizacija mora biti što kraća, a prijelaz iz ekscentrične kontrakcije u koncentričnu kontrakciju što brži. Kako je u pliometrijskom treningu veliko opterećenje na zglobove odnosno mišiće i tetive možemo reći da je pravilna tehnika izvođenja vježbi ujedno i najbolja prevencija od ozljeda. Pliometrijski trening također se može provoditi i u svrhu rehabilitacije sportaša nakon sportskih ozljeda.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pliometrija - savršen spoj jakosti i brzine x 94
    Pliometrija je jedna od kvalitetnijih metoda koja služi za razvoj snažnih sposobnosti, i to prije svega elastične i eksplozivne snage te ima značajnu ulogu u sportovima gdje se zahtjeva visok stupanj ...
  • Da li znamo kako naš mišić radi tijekom treninga ? x 15
    Veoma je lako zaključiti da je fitness sport zasnovan na mišićima i sve u vezi njih. Umaramo ih, hranimo, odmaramo, pa opet sve ovo ponovo. Kao što znate, svaki od ovih faktora mora se kombinirati kak...
  • Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama x 7
    Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje ? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesn...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 08.01.2008
Piše:
Marijan Škiljić, prof. kineziologije