Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Na što sve treba pripaziti, kad odlučite voziti bicikl tijekom ljetnih mjeseci?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljetne temperature i dalje su vrlo visoke, a mnogi ljubitelji biciklizma ponovo su, nakon godišnjih odmora, izvukli svoje bicikle i vratili se vožnjama.

No, visoke temperature i često visoka vlažnost zahtijevaju pripremu za dužu vožnju kako bi vožnja bila ugodna i sigurna. Naime, duža vožnja po teškim vremenskim uvjetima (visoka temperatura i vlažnost) može biti opasna za zdravlje ukoliko niste pravilno pripremljeni za vožnju te uza se nemate potrebnu hranu i piće.

bicikl

Stoga, kako biste maksimalno uživali u vožnji, donosimo savjete kojih se trebate držati:

Vožnju planirajte prema vremenskim prilikama

Priprema za vožnju bicikla u svim godišnjim dobima trebala bi biti ista: morate se informirati o vremenskim prilikama i prognozi vremena u periodu u kojem planirate biti na biciklu te u području po kojem ćete voziti. Faktori poput temperature, kiše, sunca, vlažnosti i vjetra svakako trebaju biti uzeti u obzir prilikom planiranja vožnje.

Ako vam to životni raspored omogućava, vožnju planirajte u ranim jutarnjim satima kad su temperature ipak niže od onih tijekom dana. Ako pak vozite tijekom najtoplijih sati u danu, birajte dionice u kojima će biti hlada, ali i razmišljajte o mogućoj situaciji da vam bude prevruće. U najtoplijim satima se savjetuje ne udaljavati se previše od doma, pa birajte neke kružne staze u blizini kuće tijekom kojih se, u bilo kojem trenutku brzo možete vratiti.

Vožnja u grupi ili s prijateljem također je uvijek dobra ideja jer vam daje podršku i sigurnost, ali i partneri u vožnji će uvijek zamijetiti ako vam prijeti sunčanica ili slabost.

Ako želite na vožnju, ali niste sigurni je li vrijeme pogodno, savjet je da ne riskirate i pričekate pad temperature i bolje uvjete za vožnju.

Dajte si vremena da se priviknete na vožnju po visokoj temperaturi

Baš kao i kad je u pitanju vožnja na većim nadmorskim visinama ili u hladnijim vremenskim uvjetima, ključno je da dopustite tijelu da se privikne na vožnju po visokim temperaturama. To je osobito važno ako se temperatura u vašoj regiji naglo povećala u kratkom vremenskom razdoblju, umjesto da se postupno povećava tijekom nekoliko tjedana.

Ako vas raspoložive mogućnosti vožnje tjeraju da se suočite s najtoplijim dijelovima dana, tada krenite polako - što se tiče trajanja vožnje i truda koji ulažete. Planirajte smanjiti dnevno vrijeme vožnje za 30-50%, te vozite umjerenim tempom prvih nekoliko dana. Ovo ne samo da će spriječiti da šokirate sustav pregrijavanjem, već će i omogućiti vašem tijelu da se postupno navikne na vožnju po vrućini.

Uvijek, slušajte svoje tijelo i polako, ali kontinuirano povećavajte trajanje i intenzitet vožnji. Ako svoj dnevni raspored možete prilagoditi, preporučujemo vožnje u ranim jutarnjim satima kada je temperatura znatno hladnija nego u podne.

bicikl

Vodite računa da ste uvijek dobro hidrirani

Kao i kod svake druge vrste treninga, vožnja biciklom zahtijeva da se pravilno hidrirate i hranite kvalitetnom i nutritivno bogatom hranom. To je osobito važno pri vožnji po vrućim uvjetima.

Temperatura vašeg tijela bit će podložnija pregrijavanju, a vi ćete se obilnije znojiti. To je recept za katastrofu ako se nedovoljno hidrirate. Budite spremni pa pri svakoj vožnji nosite sa sobom više vode nego što mislite da će vam trebati.

Dobar savjet je da u svoje boce s vodom dodate malo leda kad krenete na put, što će pomoći da vaša voda ostane dulje hladnija. U tu svrhu, ako zaključite da vam se voda pretjerano zagrijava, zaustavite se u trgovini ili na drugom mjestu s dostupnom vodom, pa toplu vodu zamijenite nekim ohlađenim alternativama.

Pijenje tople - ili još gore, vruće - vode tijekom vožnje ili treninga nije osvježavajuće, pa čak može i brže pregrijati vaše tijelo. Također, budući da ćete se jače znojiti, razmislite o energetskim napitcima kako biste uz hidrataciju, nadomjestili i znojenjem izgubljene minerale.

Ne zaboravite na važnost primjerene odjeće

Pravilna ili nepravilna odjeća mogu uvelike utjecati na kvalitetu vožnje. Što se tiče vožnje po vrućim uvjetima, pobrinite se da održavate tijelo hladnim: uvijek dajte prednost odjeći koja je prozračna, koja će vam tijelo držati hladnim i suhim. Također, prednost kod kupovine dajte odjeći svjetlije boje.

Dijelove tijela koji su nepokriveni i izloženi suncu obavezno namažite kremom za sunčanje. Također razmislite o upotrebi kacige s vizirom kako biste licu dali dodatnu hladovinu. Alternativno, vožnja s biciklističkom kapom ispod kacige može pomoći - provjerite je li kapa dizajnirana za toplo vrijeme s laganom, prozračnom tkaninom kako bi se glava manje pregrijala. Pobrinite se da sunčane naočale budu visokokvalitetne i s staklima koje mogu na odgovarajući način ublažiti odsjaje svijetlih ljetnih dana.

bicikl

Uvijek budite spremni na sve

Kad god idete na vožnju, budite spremni na sve situacije i (ne)prilike ovisno o vremenu, mjestu vožnje, trajanju vožnje te svim komponentama bicikla. Za vožnje po toplim vremenskim prilikama, budite spremni na svim razinama: pripremite primjerenu hranu i napitke za sve vremenske prilike, ali i za situacije u kojima će vožnja trajati dulje.

Nadalje, uvijek uza se imajte osnovni alat za sitne popravke kvarova koji se mogu dogoditi tijekom vožnje, od probušene gume do drugih kvarova. Nadalje, osigurajte da vam je baterija od mobitela puna te, ukoliko imate, ponesite dodatnu bateriju ili punjač.

Kad završite s vožnjom, vodite računa o pravilnom oporavku i regeneraciju. Pravilan oporavak podrazumijeva nadomjestak tekućine i elektrolita te obrok kojim ćete nadomjestiti energiju i obnoviti zalihe glikogena. Također, hladan tuš ili kupka pomoći će u hlađenju organizma i oporavku.

Objavljeno 27.08.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!